Nieuwe voedingsmiddelen: EU-besprekingen gaan voort

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op dinsdag 12 mei 2015.

Op 12 mei 2015 is opnieuw een ronde van constructieve besprekingen over nieuwe EU-regels voor nieuwe voedingsmiddelen gehouden tussen het Letse voorzitterschap en vertegenwoordigers van het Europees Parlement en de Commissie. Ondanks enige convergentie op sommige punten moet er nog verder worden gewerkt om tot een akkoord te komen. Het voorzitterschap zal het Comité van permanente vertegenwoordigers van de Raad op 13 mei informeren, zodat kan worden nagedacht over de volgende stappen. Nieuwe voedingsmiddelen zijn levensmiddelen die vóór mei 1997 niet in significante mate voor menselijke voeding werden gebruikt in de EU. Voorbeelden zijn levensmiddelen waarop een nieuw productieprocedé is toegepast.

Toegevoegde waarde

De regels die worden besproken zijn bedoeld om de toelatingsprocedure voor nieuwe voedingsmiddelen sneller en goedkoper te maken, en tegelijk de volksgezondheid in hoge mate te blijven beschermen. Ook moeten de nieuwe regels de toegang tot de EU-markt vergemakkelijken voor traditionele levensmiddelen uit derde landen, althans voor landen met een geschiedenis van veilig gebruik van het levensmiddel.

Nog in behandeling

Twee knelpunten die nog ter discussie staan, zijn de verwijzing naar klonen, en de keuze van het type secundaire besluiten voor het toelaten van nieuwe voedingsmiddelen.

Achtergrond

Voorbeelden van nieuwe voedingsmiddelen die volgens de huidige regels zijn toegelaten in de EU zijn "raapzaadolie met een hoog gehalte aan onverzeepbare bestanddelen", "roggebrood met toegevoegde fytosterolen/fytostanolen", "melkachtige producten en yoghurtachtige producten met toegevoegde fytosterolesters”, "gecoaguleerd aardappeleiwit en hydrolysaten daarvan", en "fosfolipiden uit eidooier".


1.

Relevante EU dossiers