Welkom!

Met dank overgenomen van M.Sj. (Michiel) van Veen i, gepubliceerd op maandag 22 juni 2015.

Geboren in Groningen, opgegroeid in Cuijk. De noordelijke nuchterheid gecombineerd met het gemoedelijke zuiden. Zo probeer ik aan mijn werk als politicus invulling te geven. Pragmatisch, concreet en dicht bij de mensen. Op die manier heb ik acht jaar in de gemeenteraad van Cuijk gezeten en heb ik dik twee jaar wethouder mogen zijn.

Na mijn HBO-studie Algemene Operationele Techniek en Bedrijfskunde in Groningen ben ik aan de slag gegaan bij Stork Screens in Boxmeer. In de vijftien jaar dat ik bij Stork heb gewerkt, heb ik niet alleen veel van de wereld mogen zien, maar heb ik ook de kans gekregen mij te ontwikkelen op het gebied van bedrijfsvoering als onderdeel van het managementteam van Stork Veco in Eerbeek. In mijn opleiding als Six Sigma Blackbelt heb ik mij bekwaamd in het analyseren van complexe vraagstukken en het genereren van continue verbeterprocessen. Sinds 20 september 2012 mag ik zitting nemen in de Tweede Kamer voor de VVD. Via de Kamercentrale Brabant die mij als nummer drie van Brabant op de lijst positioneerde, mag ik mijn vaardigheden toevoegen aan de fractie van de VVD. In mijn verschillende woordvoerderschappen heb ik de kans om mijn opgedane ervaringen in het bedrijfsleven en als wethouder te koppelen aan de Haagse agenda. Veel beleid dat gemaakt wordt in Den Haag, vindt uiteindelijk zijn weg naar bedrijven en gemeenten. Maar gemeenten kunnen ook veel zelf. In mijn tijd als wethouder besloot Cuijk een schouwburg ingrijpend te renoveren. Er komen 650 stoelen voor een gemeente met 25.000 inwoners. Lokaal betaald, lokaal afgewogen, zelfs met een referendum, en uitgevoerd door veel lokale ondernemers. Het zijn de korte lijnen en een pragmatische instelling die zorgen dat ik vaak een verbindende schakel kan zijn, zo was het lokaal, zo is het nu in Den Haag.

Doordat de overheid zich naar mijn mening veel bescheidener moet opstellen en meer ruimte moet geven aan mensen met initiatief en goede ideeën, zullen we ook moeten accepteren dat we ons als politiek terughoudend moeten opstellen als de markt of partijen hun eigen weg zoeken en vinden. Daar gaan we in slagen door innovatie te ondersteunen, door startups de ruimte te geven en door open te staan voor knelpunten die door de Kamer kunnen worden opgelost.

De rol van de overheid moet daarbij ook opnieuw gedefinieerd worden. Waar gaat de overheid wel en niet over? Ik beantwoord die vraag direct: De overheid faciliteert, maakt mogelijk en beargumenteert waarom iets wel of niet kan. Niets meer en niets minder.

Als Brabantse volksvertegenwoordiger voel ik mij ook speciaal betrokken bij Brabant Noord-Oost. Door in gesprek te gaan en te blijven met de colleges en de VVD-afdelingen, zorg ik ervoor dat het Brabantse geluid ook in Den Haag te horen is. Door mijn ervaring met het wethouderschap weet ik hoe belangrijk korte lijnen naar Den Haag kunnen zijn. Ik nodig u dan ook via mijn site uit om contact met mij op te nemen als u denkt dat in Den Haag het verschil gemaakt kan worden.

Ik vind het eervol om u te mogen vertegenwoordigen in de Kamer. Zie dat ik het verschil kan maken. Als wethouder mocht ik me bezig houden met Economische Zaken. In de Kamer doe ik dat ook. Nederland als vestigingsland interessant houden en een goede aansluiting van ons arbeidspotentieel op de werkgelegenheid realiseren. Innovatie aanjagen en trots uitstralen. Het combineren van de Economie- en Cultuurportefeuille is voor mij wat dat betreft ook een hele vanzelfsprekende. Zorgvuldig kijken naar wat we hebben en stimuleren dat zo veel mogelijk met zo min mogelijk bemoeienis van de Rijksoverheid kan plaatsvinden.