Europa Vandaag: wat doet de oorlog in Oekraïne met de energieprijzen? Ministers in buitengewoon beraad bijeen

maandag 28 februari 2022, 8:30

Europa Vandaag brengt u dagelijks op de hoogte van de activiteiten in de Europese politiek. Geselecteerd en becommentarieerd door de redactie van Europa-Nu.nl. Raadpleeg dagelijks de rubriek om op de hoogte te blijven van Europese ontwikkelingen!

 
Drs. R.A.A. (Rob) Jetten [Bron: Rijksoverheid.nl]
Bron: Rijksoverheid.nl

Oorlog in Oekraïne: ministers bespreken gevolgen voor de energieprijzen

De Europese ministers van Energie komen in een buitengewone Raad Energie bijeen om de gevolgen van de oorlog in Oekraïne voor de energieprijzen in de EU te bespreken. Al maanden is er sprake van een energiecrisis in Europa. De meeste huishoudens zagen al voor de oorlog hun energierekening verdubbelen. Omdat de EU veel gas uit Rusland importeert en de sancties die levering onder druk zetten, kan die situatie verslechteren. De ministers van Energie willen gezamenlijk kijken wat ze hieraan kunnen doen. Het gezamenlijk inkopen van gas hangt bijvoorbeeld al lange tijd boven de markt. Namens Nederland zal Rob Jetten i bij dit overleg aansluiten. Om 17.30 uur wordt er een persconferentie met uitkomsten verwacht.

 

spanje 2010
Bron: © Liesbeth Weijs

Informele bijeenkomst ministers van Cohesiebeleid

Vandaag en morgen komen de ministers van Cohesiebeleid van de EU-lidstaten samen voor een informele bijeenkomst. Zij bespreken het rapport 'state of cohesion in the European Union' en gaan het hebben over economische en sociale cohesie. Hierbij is onder andere aandacht voor de impact van crises op lokale economieën. De bijeenkomst vindt plaats te Rouen, Frankrijk. Eurocommissaris Elisa Ferreira i is ook aanwezig.

 

 
Tweede Kamer verhuizing
Bron: © PDC

Tweede Kamer terug van reces vanwege Oekraïne

Niet alleen op EU-niveau worden spoedbeleggen georganiseerd vanwege de Russische aanval op Oekraïne. De Tweede Kamer komt vandaag namelijk terug van het voorjaarsreces om de situatie te bespreken.


En verder...

De commissie Burgerlijke vrijheden, Justitie en Binnenlandse Zaken van het Europees Parlement i heeft vandaag een bijzondere bijeenkomst in het kader van de Gezamenlijke Parlementaire Onderzoeksgroep over Europol.

De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties komt in een noodzitting bijeen om de situatie in Oekraïne te bespreken.

Morgen - op dinsdag 1 maart - is er een extra plenaire vergadering van het Europees Parlement over de situatie in Oekraïne.


Europa in een oogopslag

 

Datum & tijd

Organisatie

Agenda

28 februari/1 maart

Raad van de EU

Informele bijeenkomst ministers van Cohesiebeleid

28 februari

Europees Parlement

Commissie Burgerlijke vrijheden, Justitie en Binnenlandse Zaken

28 februari

Tweede Kamer

Tweede Kamer terug van reces