Mr. M.N.D. (Nazir) Pamontjak

foto Mr. M.N.D. (Nazir) Pamontjak
Naar de grotere foto (verschijnt in een nieuw venster)
Met dank overgenomen van Parlement.com.

Indonesische nationalist, die vóór 1940 in Leiden rechten studeerde en die na de oorlog deel uitmaakte van de Eerste Kamer van de Voorlopige Staten-Generaal. Stond als student samen met onder anderen Mohammed Hatta in 1928 terecht vanwege opruiing, maar werd vrijgesproken. Werkte in Leiden aan de universiteit en was actief in het verzet. Na de oorlog diplomaat van de republiek Indonesië, onder meer als ambassadeur in Parijs.

partijloos
in de periode 1945-1946: lid Eerste Kamer

1.

Personalia

voornamen (roepnaam)
Mohamed Nazir Datoek (Nazir)

geboorteplaats en -datum
Solok (Ned.-Indië), 10 april 1897

overlijdensplaats en -datum
Manilla (Filippijnen), 10 juli 1966

2.

Partij/stroming

partij(en)
partijloos (Indonesisch nationalist)

3.

Hoofdfuncties/beroepen (5/6)

  • lid Eerste Kamer der Staten-Generaal, van 20 november 1945 tot 23 juli 1946
  • diplomaat, onder andere lid Indonesische delegatie naar de Inter Asian Relations Conference te New Delhi en lid van missies naar het Midden-Oosten
  • lid Indonesische delegatie tijdens de R.T.C. (Ronde Tafel Conferentie) over de Soevereiniteitsoverdracht, 1949
  • ambassadeur van Indonesië in Parijs, van 1950 tot 1953
  • ambassadeur van Indonesië in Manilla (Filippijnen), omstreeks 1957 tot 10 juli 1966

U ziet een selectie van de loopbaan. In de uitgebreide versie is de gehele loopbaan in te zien.

4.

Nevenfuncties

voorzitter studentenvereniging "Perhimpunan Indonesia", vanaf 1924

5.

Opleiding

In de uitgebreide versie is een overzicht van de opleiding(en) opgenomen.

6.

Activiteiten

als parlementariër
  • Sprak in de Eerste Kamer bij de behandeling van de eerste lezing van de Grondwetsherziening 1946 (uitzending van militairen naar Nederlands-Indië). Stemde tegen dit voorstel.

7.

Wetenswaardigheden

algemeen
  • Werd in september 1927 in Amsterdam gearresteerd wegens opruiing in het blad "Indonesia Merdeka". In 1928 volgde de rechtzaak tegen hem en Hatta, Sastroamidjojo en Djojoadiningrat voor het Arrondissementsgerecht in Den Haag. Zij werden onder anderen verdedigd door J.E.W. Duijs en werden op 22 maart 1928 vrijgesproken.
  • Woonde in jaren twintig en dertig diverse internationale conferenties bij en was in 1928 aanwezig op het congres van de Liga tegen Imperialisme en Kolonialisme in Brussel
  • Gaf tijdens de oorlog het ondergrondse blad "De Bevrijding" uit

uit de privésfeer
  • Vertrok in december 1946 naar Indonesië
 

8.

Uitgebreide versie

Speciaal voor de verkiezingen voor de Tweede Kamer zijn de biografieën van alle kansrijke (volgens de peilingen) kandidaten in uitgebreide vorm raadpleegbaar op parlement.com.

Voor de overige ruim 5000 biografieën geldt het volgende:

In het digitale biografisch archief van de Stichting PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, parlementaire activiteiten, opleiding en wetenswaardigheden. Voorlopig is het beschikbaar stellen van uitgebreide biografieën, en/of daarop gebaseerde statistische gegevens, opgeschort. Wilt u een uitgebreide biografie inzien? Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.

Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.

De biografieën betreffen vooral de periode waarin iemand politiek en bestuurlijk actief is of was. PDC ontvangt graag gemotiveerde aanvullingen of correcties.