Raad Vervoer, Telecommunicatie en Energie (TTE)

Met dank overgenomen van Europa Nu.

De raadsformatie i Vervoer, Telecommunicatie en Energie (TTE) bestaat uit de ministers (of staatssecretarissen) van verkeer, energiebeleid, telecommunicatie en/of economische zaken. De ministers van vervoer komen gewoonlijk 4 keer per jaar bijeen, de ministers van energie 3 of 4 keer per jaar en de ministers van telecommunicatie 2 maal per jaar. Ook informele bijeenkomsten zijn mogelijk. Namens Nederland sluit doorgaans minister van Infrastructuur en Waterstaat Mark Harbers i (VVD) of minister van Economische Zaken en Klimaat Micky Adriaansens i (VVD) aan.

Deze Raad werkt aan de uitvoering van de EU-doelstellingen op het gebied van vervoer, tele­communicatie en energie: het creëren van moderne, concurrerende en efficiënte markten en infrastructuren en van trans-Europese vervoer-, communicatie- en energienetten.

In de Raad van de Europese Unie nemen bewindspersonen uit alle EU-lidstaten een gezamenlijk besluit over het te volgen beleid binnen de EU. De Raad wordt ondersteund door het Comité van permanente vertegenwoordigers i dat besluiten voorbereidt en de uitvoering van de besluiten van de Raad bewaakt.

1.

Nederlandse inbreng

Afhankelijk van het onderwerp en het belang dat daaraan wordt gehecht kan Nederland in deze Raad onder meer vertegenwoordigd worden door:

  • Mark Harbers i (VVD), minister van Infrastructuur en Waterstaat (vervoer)
  • Micky Adriaansens i (VVD), minister van Economische Zaken en Klimaat (telecom)
  • Rob Jetten i (D66), minister voor Klimaat en Energie (energie)
  • een hoge ambtenaar

2.

Relevante beleidsvelden

De Raad Vervoer, Telecommunicatie en Energie behandelt onder meer de volgende beleidsvelden: