Drs. N. (Nevin) Özütok

foto Drs. N. (Nevin) Özütok
Naar de grotere foto (verschijnt in een nieuw venster)
bron: Website GroenLinks / Gabriela*Hengeveld
Met dank overgenomen van Parlement.com.

In de periode 2017-2021 Tweede Kamerlid voor GroenLinks, na eerder in 2006 al acht weken als invalster te zijn opgetreden. Geboren in Turkije en afkomstig uit een groot gezin. Was vicevoorzitter van GroenLinks en bestuurder van FNV Bondgenoten in de luchtvaartsector en zat tevens vijf jaar in de gemeenteraad van Amsterdam. Later wethouder en bestuurder van Stadsdeel Amsterdam-Oost. Hield zich als Kamerlid vooral bezig met binnenlandse zaken (kiesrecht, constitutionele zaken, binnenlands bestuur), emancipatie en Koninkrijksrelaties. Maakte zich sterk voor gelijke beloning van mannen en vrouwen en voor het tegengaan van discriminatie op grond van sekse en herkomst. In 2021-2022 was zij wethouder in Beverwijk.

GroenLinks
in de periode 2006-2021: lid Tweede Kamer

1.

Personalia

voornamen (roepnaam)
Nevin (Nevin)

geboorteplaats en -datum
Adana (Turkije), 20 maart 1960

2.

Partij/stroming

partij(en)
GroenLinks (vanaf 2023 tevens lid PvdA)

3.

Hoofdfuncties/beroepen (6/12)

  • lid Tweede Kamer der Staten-Generaal, van 30 mei 2006 tot 30 november 2006
  • wethouder (belast met openbare ruimte, groen en duurzaamheid, reiniging, economie en markt, wijkaanpak, parken en dierenwelzijn), stadsdeel Amsterdam-Oost, van 3 mei 2010 tot mei 2014
  • lid dagelijks bestuur (belast met sociale zorg en duurzaamheid), stadsdeel Amsterdam-Oost, van mei 2014 tot maart 2017
  • lid Tweede Kamer der Staten-Generaal, van 23 maart 2017 tot 31 maart 2021
  • wethouder (belast met milieu, duurzaamheid, openbare ruimte, sport en financiën) van Beverwijk, van 9 september 2021 tot 16 juni 2022
  • directeur Fixbrigade Nederland, vanaf maart 2023 (stimulering kleinschalige energiebesparing)

U ziet een selectie van de loopbaan. In de uitgebreide versie is de gehele loopbaan in te zien.

4.

Partijpolitieke functies

In de uitgebreide versie is een overzicht van partijpolitieke functies opgenomen.

5.

Nevenfuncties

vorige (2/10)
  • lid algemeen bestuur GR Afvalschap IJmond-Zaanstreek (in het kader van haar functie als wethouder), vanaf 2021
  • lid algemeen bestuur GR Omgevingsdienst IJmond (in het kader van haar functie als wethouder), vanaf 2021

U ziet een selectie van de nevenfuncties. In de uitgebreide versie is een overzicht van nevenfuncties in te zien.


afgeleide functies, presidia etc. (2/4)
  • ondervoorzitter commissie voor de Verzoekschriften en de Burgerinitiatieven (Tweede Kamer der Staten-Generaal), van 18 september 2019 tot 31 maart 2021
  • ondervoorzitter tijdelijke commissie Uitvoeringsorganisaties (Tweede Kamer der Staten-Generaal), van 5 maart 2020 tot 31 maart 2021

U ziet een selectie van de nevenfuncties. In de uitgebreide versie is een overzicht van nevenfuncties in te zien.

6.

Opleiding

In de uitgebreide versie is een overzicht van de opleiding(en) opgenomen.

7.

Activiteiten

als parlementariër (3/5)
  • Nam in 2017 de medeverdeding van Liesbeth van Tongeren over van een initiatiefwetsvoorstel over verduidelijking van de rechtspositie van transgender personen en intersekse personen. Dit voorstel werd in 2019 aangenomen. (34.650)
  • Diende in 2019 samen met Lilianne Ploumen (PvdA), Jasper van Dijk (SP) en Corrie van Brenk (50PLUS) het initiatiefwetsvoorstel Wet gelijke beloning van vrouwen en mannen in (35.157)
  • Diende in 2021 met Vera Bergkamp (D66) en Kirsten van den Hul (PvdA) als initiatiefwetsvoorstel het tweedelezingsvoorstel in tot toevoeging van handicap en hetero- of homoseksuele gerichtheid als non-discriminatiegrond. De verdediging werd namens haar fractie overgenomen door Laura Bromet. (35.741)

In de uitgebreide versie is een overzicht van opvallend stemgedrag opgenomen.

8.

Wetenswaardigheden

algemeen
  • Was in de gemeenteraad van Amsterdam fractiewoordvoerder financiën en economische zaken
  • Zij was in 2005 kandidaat voor het voorzitterschap van GroenLinks, maar verloor van Herman Meijer
 

9.

Uitgebreide versie

Speciaal voor de verkiezingen voor de Tweede Kamer zijn de biografieën van alle kansrijke (volgens de peilingen) kandidaten in uitgebreide vorm raadpleegbaar op parlement.com.

Voor de overige ruim 5000 biografieën geldt het volgende:

In het digitale biografisch archief van de Stichting PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, parlementaire activiteiten, opleiding en wetenswaardigheden. Voorlopig is het beschikbaar stellen van uitgebreide biografieën, en/of daarop gebaseerde statistische gegevens, opgeschort. Wilt u een uitgebreide biografie inzien? Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.

Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.

De biografieën betreffen vooral de periode waarin iemand politiek en bestuurlijk actief is of was. PDC ontvangt graag gemotiveerde aanvullingen of correcties.