Wijzigingsbesluit - Hoofdinhoud
De wijziging van een bestaand Europees besluit geschiedt in de regel door middel van een formele wijziging van het betrokken besluit, dit wil zeggen door een wijziging van de tekst ervan (Een uitzondering op deze regel is de opneming van een afwijking in een ander besluit). De nieuwe tekst van een wijzingingsbesluit (ook wel aanpassingsbesluit genoemd) moet in de te wijzigen tekst worden ingevoegd.
Een wijzigingsbesluit kent dezelfde rechtsgrondslag als het oorspronkelijke besluit en de daarbij geldende besluitvormingsprocedure (beginsel van vormovereenkomst), tenzij de uitvoering van het basisbesluit gedelegeerd is aan de Europese Commissie. In dat geval is de Commissie bevoegd uitvoeringsmaatregelen te nemen.
Er kunnen meerdere wijzigingsbesluiten op een besluit van toepassing zijn. Een wijzigingsbesluit bevat alleen de gewijzigde artikelen van het besluit. Om de wetgeving overzichtelijk te houden wordt eens in de zoveel tijd een gecodificeerde versie van het besluit uitgebracht waarin alle wijzigingsbesluiten verwerkt zijn.
Een wijzigingsrichtlijn heeft evenals de oorspronkelijke basisrichtlijn geen rechtstreekse werking maar dient binnen een bepaalde termijn geïmplementeerd te worden in de nationale wetgeving.
Voorbeeld:
Artikel 1
Verordening (EG) nr..../... wordt als volgt gewijzigd:
Wegens de verwijzingsproblemen in andere wettelijke regelingen die eruit kunnen voortvloeien, is elke hernummering van artikelen, leden of punten uitgesloten. Ook mogen leemten die ontstaan door het schrappen van artikelen of andere genummerde onderdelen, later niet worden gebruikt voor andere bepalingen, tenzij de inhoud daarvan overeenkomt met de eerder geschrapte tekst.
Ter wille van de duidelijkheid en gelet op de problemen in verband met de vertaling in alle officiële talen, verdient het aanbeveling geen wijzigingen aan te brengen door invoeging of schrapping van tekstfragmenten, tenzij het om een datum of cijfer gaat.
Inhoudsopgave
Het wijzigingsbesluit mag ten opzichte van het te wijzigen besluit geen zelfstandige materiële bepalingen bevatten. Aangezien het nieuwe besluit geen andere juridische strekking heeft dan het oude besluit te wijzigen, heeft het meteen bij zijn inwerkingtreding al zijn rechtsgevolgen teweeggebracht. Alleen het oude besluit, zoals gewijzigd, blijft bestaan en blijft als enige de betrokken materie regelen. Deze werkwijze vergemakkelijkt in aanzienlijke mate de codificatie van wetteksten. De aanwezigheid van zelfstandige bepalingen temidden van wijzigingsbesluiten zou immers een juridisch schier onontwarbare kluwen opleveren.
Aangezien een wijzigingsbesluit geen zelfstandige materiële bepalingen mag bevatten, is het uitgesloten wijzigingsbesluiten te wijzigen. De wijzigingen moeten steeds in het oorspronkelijke besluit worden aangebracht.
Voorbeeld:
Besluit 1999/424/GBVB van de Raad van 28 juni 1999 tot wijziging van Besluit 1999/357/GBVB tot uitvoering van Gemeenschappelijk Standpunt 1999/318/GBVB inzake bijkomende beperkende maatregelen tegen de Federale Republiek Joegoslavië ( 14) is een besluit tot wijziging van een besluit (1999/357/GBVB) ( 15) , dat op zijn beurt een ander besluit (1999/319/GBVB) ( 16) heeft gewijzigd.
Reeds in de titel van Besluit 1999/424/GBVB had tot uiting moeten komen dat Besluit 1999/357/GBVB zelf Besluit 1999/319/GBVB heeft gewijzigd. Dit leidt tevens tot problemen voor het regelgevende gedeelte van Besluit 1999/424/GBVB. Het ware beter geweest Besluit 1999/319/GBVB rechtstreeks te wijzigen.
In het algemeen verdient het de voorkeur dat het wijzigingsbesluit hetzelfde soort besluit is als het gewijzigde besluit. Met name wordt afgeraden een verordening te wijzigen door middel van een richtlijn.
Opgemerkt zij evenwel dat sommige bepalingen van primair recht de instellingen de vrije keuze van het soort besluit laten, door hun de bevoegdheid toe te kennen ,maatregelen te nemen of door uitdrukkelijk meer mogelijke soorten besluiten te noemen.
Voorbeeld:
Richtlijn 80/217/EEG van de Raad tot vaststelling van gemeenschappelijke maatregelen ter bestrijding van klassieke varkenspest ( 17) is gewijzigd bij Verordening (EEG) nr. 3768/85 van de Raad houdende aanpassing, wat de stemprocedure van de comités betreft, van een aantal besluiten in de landbouwsector, in verband met de toetreding van Spanje en Portugal ( 18) . Artikel 2, lid 3, van het Toetredingsverdrag van Spanje en Portugal bepaalt immers dat de instellingen van de Gemeenschap vóór de toetreding de in artikel 396 van de Toetredingsakte bedoelde maatregelen kunnen vaststellen, met dien verstande dat die maatregelen in werking treden onder voorbehoud en op de datum van de inwerkingtreding van het Toetredingsverdrag.
Overigens kan in het te wijzigen besluit zelf bepaald zijn dat het door een ander soort besluit kan worden gewijzigd.
Naar analogie van het voorgaande worden wijzigingen van bijlagen die technische passages behelzen, in de regel in de bijlage bij het wijzigingsbesluit opgenomen. Van deze regel wordt alleen afgeweken wanneer het om een wijziging van beperkte omvang gaat.
Voorbeeld:
,De bijlagen II, IV en VI bij Verordening (EG) nr..../... worden gewijzigd overeenkomstig de bijlage bij de onderhavige verordening..
In dit geval moeten de wijzigingen van de bijlage worden ingeleid door een zin die duidelijk aangeeft wat de strekking van de wijzigingen is:
,De bijlagen II, IV en VI worden als volgt gewijzigd:
-
1.In bijlage II komt punt 2.2.5 als volgt te luiden:
,2.2.5 ___...
Maar in een eenvoudig geval kan de wijziging in het regelgevende gedeelte als volgt worden geformuleerd:
,c) In de titel van bijlage I worden de woorden ,Gevaarlijke producten vervangen door: ,Producten van lijst 1.
Wanneer men voornemens is een bepaling te wijzigen waarnaar elders wordt verwezen, moet men nagaan wat daarvan de gevolgen zijn voor de bepaling waarin de verwijzing voorkomt.Wanneer de wijziging ook voor deze laatste gewenst is, behoeft, in het geval van een dynamische verwijzing, niets te worden gedaan; een statische verwijzing daarentegen zal in een dergelijk geval wel moeten worden gewijzigd.
In de titel van het wijzigingsbesluit moeten het nummer van het te wijzigen besluit en ofwel de titel daarvan, ofwel het precieze onderwerp van de wijziging worden vermeld.
Voorbeeld:
Te wijzigen besluit:
,Verordening (EG) nr..../... van de Raad betreffende de verbetering van de doeltreffendheid van de landbouwstructuur
Wijzigingsbesluit:
,Verordening (EG) nr..../... van de Raad van... tot wijziging van Verordening (EG) nr..../... betreffende de verbetering van de doeltreffendheid van de landbouwstructuur
18.11. Ingeval het wijzigingsbesluit van een andere instelling uitgaat dan de instelling die het basisbesluit heeft vastgesteld, moet de naam daarvan in de titel worden vermeld.
Voorbeeld:
,Verordening.../... van de Commissie... tot wijziging van de bijlage bij Verordening.../... van de Raad betreffende_
De wijzigingen nemen de vorm aan van een tekst die in het te wijzigen besluit wordt ingevoegd. De wijzigingen moeten naadloos in de basistekst worden ingepast. Met name de structuur en de terminologie ervan moeten in acht worden genomen.
De vervanging van tekstblokken (een artikel of een van de onderverdelingen daarvan) verdient de voorkeur boven het invoegen of schrappen van zinnen of van één of meer woorden (zie echter ook punt 18.3).
Wanneer verscheidene bepalingen worden gewijzigd, dient een inleidende formule te worden gebruikt.
Voorbeeld:
,Verordening.../... wordt als volgt gewijzigd:_
18.12.3. Wanneer verscheidene bepalingen van een besluit worden gewijzigd, worden al deze wijzigingen in één artikel opgenomen, dat begint met een aanhef en is onderverdeeld in punten die de volgorde van de nummering van de te wijzigen artikelen volgen.
Voorbeeld:
,Verordening (EG) nr....wordt als volgt gewijzigd:
-
1.Artikel 3 wordt als volgt gewijzigd:
-
a)lid 1 komt als volgt te luiden:
,1. _
-
b)het volgende lid 5 wordt toegevoegd:
,5._
-
2.Het volgende artikel 7 bis wordt ingevoegd:
,Artikel 7 bis
........_
Wanneer verscheidene besluiten bij eenzelfde besluit worden gewijzigd, worden voor elk van die besluiten de wijzigingen in een afzonderlijk artikel van het wijzigingsbesluit opgenomen.
De verschillende soorten wijzigingen (vervanging, invoeging, toevoeging, schrapping) worden in een normatieve stijl geformuleerd, volgens standaardformules (zie de modellen voor de besluiten van de Raad, de regels van wetgevingstechniek van de Commissie en de modellen van LegisWrite).
Voorbeeld:
,Artikel X van Verordening... komt als volgt te luiden: ,_
,Het volgende artikel X bis wordt ingevoegd: ,_
,Aan artikel Y wordt het volgende lid... toegevoegd: ,_
,Artikel Z, lid 3, wordt geschrapt
en niet:
,De term ,_ kan worden vervangen door de term ,_
Gelet op het verbod van zelfstandige materiële bepalingen dienen wijzigingen met betrekking tot data, termijnen, uitzonderingen, afwijkingen, verlengingen en de toepassing van het besluit in de tijd bij voorkeur in het te wijzigen besluit te worden ingevoegd.
Zoals is uiteengezet, dienen wijzigingen van besluiten in de regel te geschieden door formele wijzigingen van die besluiten.
Het is evenwel mogelijk dat de auteur wegens de spoedeisendheid, om praktische redenen of ter wille van de eenvoud in een besluit bepalingen wil opnemen die in feite materiële wijzigingen van een ander besluit inhouden. Dergelijke materiële wijzigingen kunnen bijvoorbeeld betrekking hebben op het toepassingsgebied van het andere besluit, op afwijkingen van de verplichtingen die het oplegt, op uitzonderingen op de toepasselijkheid ervan in de tijd enz.
Voorbeeld:
,In afwijking van artikel X van Verordening (EG) nr.... kunnen de verzoeken... na... worden ingediend
In de regel verdient het, met name ter wille van de doorzichtigheid, de voorkeur dergelijke materiële wijzigingen te vermijden. Het oorspronkelijke besluit blijft in dat geval immers ongewijzigd en de nieuwe bepalingen wijken op zodanige wijze van dat besluit af, dat er twee geldende teksten naast elkaar bestaan: de oude tekst, die van kracht blijft, en de nieuwe tekst, die sommige bepalingen ervan buiten werking stelt, de draagwijdte ervan wijzigt of aanvullingen erop geeft.
Indien een materiële wijziging een zeer beperkte draagwijdte heeft, kan worden aanvaard dat het betrokken besluit niet tekstueel wordt aangepast. Gaat het echter om belangrijke wijzigingen, dan dient hiervoor een afzonderlijk wijzigingsbesluit te worden vastgesteld.
Een besluit waarvan het hoofddoel niet de wijziging van een ander besluit is, kan aan het einde wijzigingen van andere besluiten behelzen, die voortvloeien uit de vernieuwende werking van de eigen bepalingen. Gaat het om belangrijke wijzigingen, dan dient hiervoor een afzonderlijk wijzigingsbesluit te worden vastgesteld.
Soms verandert een besluit dat zelfstandige bepalingen bevat, de juridische context op een bepaald gebied zo ingrijpend dat het noodzakelijk is andere besluiten die andere aspecten van ditzelfde gebied regelen, aan te passen. Zolang het wijzigingsaspect geheel ondergeschikt blijft aan het hoofddoel van het besluit, valt dit naast elkaar bestaan van deze verschillende elementen niet onder het in richtsnoer 18 vervatte verbod, zelfstandige materiële bepalingen op te nemen.
In ieder geval moet de wijziging in de vorm van een wijziging van de tekst gebeuren op de in richtsnoer 18 beschreven wijze.
Opdat de wijziging niet onopgemerkt blijft, moet de titel van het besluit er melding van maken.
Voorbeeld:
Richtlijn 92/96/EEG van de Raad van 10 november 1992 tot coördinatie van de wettelijke en bestuursrechtelijke bepalingen betreffende het directe levensverzekeringsbedrijf en tot wijziging van de Richtlijnen 79/267/EEG en 90/619/EEG (derde levensverzekeringsrichtlijn)
Wanneer het zwaartepunt van het besluit wegens een overwicht aan wijzigingsbepalingen eerder in het wijzigingsaspect ligt en het dus in hoofdzaak om een wijzigingsbesluit gaat, dient de auteur het, om de in de punten 18.4 en 18.5 uiteengezette redenen, in twee afzonderlijke besluiten te splitsen.