Vergadering Europese Commissie

Met dank overgenomen van Europa Nu.

De Europese Commissie i komt wekelijks bijeen om besluiten te nemen. Tijdens deze vergaderingen lichten de eurocommissarissen i de voorstellen toe waarvoor zij verantwoordelijk zijn. Een besluit dat eenmaal is aangenomen, maakt integraal deel uit van het beleid van de Commissie.

1.

Vergaderdata en locatie

Het college van commissarissen komt gewoonlijk eenmaal per week op woensdag in Brussel bijeen. Op dagen dat de plenaire vergaderingen i van het Europees Parlement i in Straatsburg plaatsvinden, vindt de vergadering op dinsdag in die stad plaats.

Het college kan bovenop haar wekelijkse vergadering beslissen om bijzondere vergaderingen te houden. Bijvoorbeeld een extra vergadering om een bijzonder onderwerp te behandelen of een vergadering kort voor of tijdens een belangrijke vergadering van de Raad van de Europese Unie i.

2.

Agenda

Voor iedere vergadering stelt de voorzitter van de Commissie een agenda vast, rekening houdend met het jaarlijkse werkprogramma. Het secretariaat-generaal i stelt de agenda op. De definitieve agenda wordt de dag voor de vergadering aan de leden van de Commissie bezorgd. De Commissie kan met meerderheid van stemmen besluiten te beraadslagen over een punt dat niet op de agenda is geplaatst of over documenten die te laat zijn verstrekt.

Indien u dat wenst kunt u de agenda van de volgende vergadering van de Commissie (en | fr) raadplegen. De agenda wordt eerst in het Frans wordt opgesteld en daarna naar het Engels vertaald. Hierdoor is het mogelijk dat de Franse versie van de agenda eerder beschikbaar is.

3.

Procedure

Wanneer besluiten van de Commissie op de vergadering worden besproken, wordt dat gedaan volgens de mondelinge procedure. Indien nodig besluit de Commissie op basis van gewone meerderheid van stemmen van het aantal leden.

Andere besluitvormingsprocedures van de Europese Commissie zijn:

4.

Deelname

Deelname is mogelijk voor de leden van het college van Commissarissen. De secretaris-generaal en de kabinetschef van de voorzitter wonen de vergaderingen bij, tenzij de Commissie anders besluit. Bij afwezigheid van een eurocommissaris mag zijn kabinetschef de vergadering bijwonen en het standpunt van de afwezige commissaris uiteenzetten.

5.

Toegankelijkheid en openbaarheid

De vergaderingen zijn niet openbaar en alle beraadslagingen zijn vertrouwelijk. Na afloop van iedere vergadering vindt een persconferentie plaats. De Commissie maakt daarbij haar beslissingen aan de pers bekend.

6.

Verslag

Van elke vergadering van de Commissie worden notulen opgemaakt. De ontwerpnotulen worden tijdens een volgende vergadering ter goedkeuring aan de Commissie voorgelegd. De goedgekeurde notulen worden gewaarmerkt door de handtekening van de voorzitter en van de secretaris-generaal.

De agenda's en de notulen van de vorige vergaderingen zijn beschikbaar in het register van de documenten van de Commissie. De notulen van de recentste vergadering van de Commissie zijn doorgaans een week na de vergadering beschikbaar. Ze zijn in het Frans en in het Engels verkrijgbaar.

7.

Bron

De details over de vergaderingen van de Commissie zijn vastgelegd in het reglement van orde van de Commissie.