Drs. J.G. (Jack) de Vries

foto Drs. J.G. (Jack) de Vries
Naar de grotere foto (verschijnt in een nieuw venster)
bron: ministerie van Defensie
Met dank overgenomen van Parlement.com.

CDA-politicus die als voorlichter en persoonlijk assistent van Jan Peter Balkenende i een flink aandeel had in electorale successen in 2002, 2003 en 2006. Hij kreeg landelijke bekendheid door de campagne van 2006 van Balkenende versus Bos. Als voorlichter deelde hij geregeld 'strategisch' informatie met de media. Eerder werkte hij onder meer als voorlichter bij de Landmacht en in de zorgsector en was hij voorzitter van het CDJA i. In 2007 was hij verantwoordelijk voor de 100-dagencampagne van het kabinet-Balkenende IV i. Van dat kabinet maakte hij van 18 december 2007 tot 18 mei 2010 deel uit als staatssecretaris van Defensie. Had veel bemoeienis met de aanschaf van de Joint Strike Fighter (JSF). Een persoonlijke affaire leidde in 2010 tot zijn voortijdige vertrek. In 2011 trad hij in dienst van Hill & Knowlton Strategies, een internationaal bedrijf op het gebied van communicatiestrategie. Sinds juni 2024 is hij burgemeester van Maassluis.

CDA
in de periode 2007-2010: staatssecretaris

1.

Personalia

voornamen (roepnaam)
Jacob Gabe (Jack)

geboorteplaats en -datum
Drachten (gem. Smallingerland), 25 juli 1968

2.

Partij/stroming

partij(en)
CDA (Christen-Democratisch Appèl)

3.

Hoofdfuncties/beroepen (6/15)

 • associate partner B&C (Boer & Croon) Corporate Communication, van 1 oktober 2007 tot 18 december 2007 (strategisch communicatieadvies en reputatiemanagement in het bedrijfsleven)
 • staatssecretaris van Defensie (belast met onder meer personeelsbeleid en materieelvoorziening), van 18 december 2007 tot 18 mei 2010
 • eigenaar communicatie-adviesbureau "Jack de Vries Communicatie Advies", van juni 2010 tot juli 2011
 • Managing Director Nederlandse vestiging communicatiebureau "Hill & Knowlton Strategies", van 1 augustus 2011 tot 29 april 2019
 • chief executive officer Nederlandse vestiging communicatiebureau "Hill & Knowlton Strategies", van 29 april 2019 tot 1 juni 2024
 • burgemeester van Maassluis, vanaf 1 juni 2024 (geïnstalleerd 5 juni)

takenpakket (bewindspersoon)
 • Was als staatssecretaris belast met 1. defensiepersoneelsbeleid; 2. materieelvoorziening 3. nationale bestuurlijke zaken; 4. ruimtelijke ordening, milieu- en vastgoedbeleid, en 5. bedrijfsvoering, incl. geautomatiseerde informatievoorziening.

U ziet een selectie van de loopbaan. In de uitgebreide versie is de gehele loopbaan in te zien.

4.

Partijpolitieke functies

In de uitgebreide versie is een overzicht van partijpolitieke functies opgenomen.

5.

Nevenfuncties

vorige (2/3)
 • voorzitter Stichting ROOS (Regionale Omroep Overleg en Samenwerking), vanaf 1 juni 2014
 • lid Raad van Commissarissen chemiebedrijf "Chemours" te Dordrecht, vanaf mei 2016

U ziet een selectie van de nevenfuncties. In de uitgebreide versie is een overzicht van nevenfuncties in te zien.

6.

Opleiding

In de uitgebreide versie is een overzicht van de opleiding(en) opgenomen.

7.

Activiteiten

als bewindspersoon (beleidsmatig)
 • Presenteerde in 2008 een Actieplan om het personeelstekort bij Defensie aan te pakken. Er komt onder meer betere begeleiding van kandidaten, selectieprocedures worden verkort, er komen meer parttimers en de beloning wordt verbeterd (via bonussen).
 • Maakte van Veteranendag een dag waarop de landelijke vlaginstructie geldt.
 • Zorgde voor de aanschaf van de eerste twee JSF testtoestellen voor Nederland.

8.

Wetenswaardigheden

algemeen
 • Was tijdens de kabinetten-Balkenende enige jaren secretaris van het BPO (Bewindspersonen Overleg) van het CDA

uit de privésfeer
 • Liet op 11 mei 2010 een verklaring uitgaan waarin hij melding maakte van problemen in de relationele sfeer vanwege een verhouding met zijn (voormalige) adjudant. Hij deed een stap terug bij zijn media- en campagneactiviteiten. Drie dagen later maakte hij zijn aftreden bekend, vanwege de publicitaire druk die was ontstaan. Hij liet tevens weten na de verkiezingen van 9 juni niet beschikbaar te zijn voor een Tweede Kamerlidmaatschap.
 • Zijn partner overleed in september 2017 op 38-jarige leeftijd als gevolg van een hersenbloeding.

niet-aanvaarde politieke functies
 • lid Tweede Kamer, juni 2010 (bedankt vanwege persoonlijke redenen)

pseudoniemen, bij-, koos- en schuilnamen
 • "Jack het Lek" (bijnaam die journalisten hem gaven)
 • "Blackberry Jack" (bijnaam die journalisten hem gaven)

9.

Familie/gezin

In de uitgebreide versie zijn, indien bekend, de familierelaties opgenomen.

10.

Uitgebreide versie

Speciaal voor de verkiezingen voor de Tweede Kamer zijn de biografieën van alle kansrijke (volgens de peilingen) kandidaten in uitgebreide vorm raadpleegbaar op parlement.com.

Voor de overige ruim 5000 biografieën geldt het volgende:

In het digitale biografisch archief van de Stichting PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, parlementaire activiteiten, opleiding en wetenswaardigheden. Voorlopig is het beschikbaar stellen van uitgebreide biografieën, en/of daarop gebaseerde statistische gegevens, opgeschort. Wilt u een uitgebreide biografie inzien? Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.

Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.

De biografieën betreffen vooral de periode waarin iemand politiek en bestuurlijk actief is of was. PDC ontvangt graag gemotiveerde aanvullingen of correcties.