Drs. S.R. (Sietse) Fritsma

foto Drs. S.R. (Sietse) Fritsma
Naar de grotere foto (verschijnt in een nieuw venster)
bron: Tweede Kamer
Met dank overgenomen van Parlement.com.

Sietse Fritsma (1972) was van 1 september 2020 tot 6 december 2023 Tweede Kamerlid voor de PVV. Eerder was hij dat al tussen 2006 en 2019. Hij was daarvoor IND-medewerker, en vertrok aanvankelijk uit de Tweede Kamer in 2019 om als ondernemer aan de slag te gaan. In de Kamer hield hij zich in zijn eerdere zittingsperiode met name bezig met het asiel- en immigratiebeleid en eerder ook met volkshuisvesting. Hij was in 2010 tevens raadslid in Den Haag. In 2015-2017 was hij vicefractievoorzitter.

PVV
in de periode 2006-heden: lid Tweede Kamer

1.

Personalia

voornamen (roepnaam)
Sietse Rindert (Sietse)

geboorteplaats en -datum
Franeker, 31 maart 1972

2.

Partij/stroming

partij(en)
PVV (Partij voor de Vrijheid)

3.

Hoofdfuncties/beroepen

 • beslismedewerker IND (Immigratie- en Naturalisatiedienst) te Rijswijk (Z.H.), van 2000 tot november 2006
 • lid Tweede Kamer der Staten-Generaal, van 30 november 2006 tot 1 november 2019
 • lid gemeenteraad van 's-Gravenhage, van 11 maart 2010 tot 20 januari 2011
 • zelfstandig ondernemer/eigenaar "Best of the Netherlands Tours", vanaf 1 september 2020
 • lid Tweede Kamer der Staten-Generaal, van 1 september 2020 tot 6 december 2023

4.

Partijpolitieke functies

In de uitgebreide versie is een overzicht van partijpolitieke functies opgenomen.

5.

Opleiding

In de uitgebreide versie is een overzicht van de opleiding(en) opgenomen.

6.

Activiteiten

als parlementariër (3/8)
 • Diende in 2014 een motie van wantrouwen in tegen staatssecretaris Teeven vanwege het toenemende aantal asielzoekers. De motie kreeg alleen steun van de PVV-fractie.
 • Diende in 2014 samen met zijn fractiegenoot Machiel de Graaf een initiatiefwetsvoorstel in over terugzending van criminele Nederlanders afkomstig uit Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Dit voorstel verviel in 2024. (34.044)
 • Diende in 2017 samen met zijn fractiegenoten Machiel de Graaf en Geert Wilders een initiatiefwetsvoorstel in over administratieve detentie in het belang van de nationale veiligheid. Dit voorstel werd in 2024 ingetrokken. (34.747)

opvallend stemgedrag (0/1)

In de uitgebreide versie is een overzicht van opvallend stemgedrag opgenomen.

7.

Wetenswaardigheden

uit de privésfeer
 • Heeft een tweede huis in Costa da Prata (Portugal)
 • Werkte als verhuizer in Perth en als mangoplukker in Queensland (Australië)
 • Woonde enige tijd in een kibboets in Israël

8.

Publicaties van/over

literatuur/documentatie
 • Remco Meijer en John Wanders, "Verbeten of gedreven, wie zal het zeggen" (serie Dinsdagprofielen), De Volkskrant, 23 februari 2010
 • Joke Mat en Barbara Rijlaarsdam, "Luisteren past niet in Fritsma's aard", NRC Handelsblad, 1 maart 2010 (dubbelportret De Roon en Fritsma)
 

9.

Uitgebreide versie

Speciaal voor de verkiezingen voor de Tweede Kamer zijn de biografieën van alle kansrijke (volgens de peilingen) kandidaten in uitgebreide vorm raadpleegbaar op parlement.com.

Voor de overige ruim 5000 biografieën geldt het volgende:

In het digitale biografisch archief van de Stichting PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, parlementaire activiteiten, opleiding en wetenswaardigheden. Voorlopig is het beschikbaar stellen van uitgebreide biografieën, en/of daarop gebaseerde statistische gegevens, opgeschort. Wilt u een uitgebreide biografie inzien? Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.

Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.

De biografieën betreffen vooral de periode waarin iemand politiek en bestuurlijk actief is of was. PDC ontvangt graag gemotiveerde aanvullingen of correcties.