Intergouvernementele Conferentie 2007

De regeringsleiders en staatshoofden van de 27 EU-lidstaten hebben op in de nacht van 21 op 22 juni 2007 een akkoord over een nieuw Europees wijzigingsverdrag uitonderhandeld. Hierna worden de juridische implicaties van dit akkoord uitgewerkt tijdens een Intergouvernementele Conferentie (IGC).

Vanaf 23 juli 2007 zullen juridische experts van alle lidstaten gezamenlijk het nieuwe verdrag opstellen, op basis van de afspraken die zijn gemaakt tijdens de Europese top van juni 2007. De IGC wordt afgesloten met een ceremonie waarbij de Europese leiders hun handtekening zullen zetten onder het nieuwe verdrag.

1.

Basiskenmerken

Website

http://consilium.europa.eu/

Grondslag

Artikel 48 VEU

Duur

start: tweede helft 2007

Aard organisatie

Bijzondere vorm van de Europese Raad

Voorzittende lidstaat

Portugal (1 juli - 31 december 2007)

2.

Juridische werkzaamheden

De activiteiten tijdens deze Intergouvernementele Conferentie zullen worden gedomineerd door juridische deskundigen. De politieke knopen zijn op 20 en 21 juni al doorgehakt. De Europese Raad, onder voorzitterschap van de Duitse bondskanselier Angela Merkel, heeft - volgend op deze Europese top - de juridische deskundigen een nauw omschreven mandaat gegeven.

Veel juridische deskundigen die tussen juli en oktober zullen schrijven aan het Wijzigingsverdrag zullen elkaar al eerder hebben getroffen tijdens de vorige IGC.