VVD en Eerste Kamerverkiezingen 2003

Met dank overgenomen van Parlement.com.

De VVD i haalde bij de Eerste Kamerverkiezingen van 26 mei 2003 15 zetels in de Eerste Kamer i. Lijsttrekker was Nicoline van den Broek-Laman Trip i. De VVD had voor de verkiezingen 19 zetels in de Eerste Kamer. Maar liefst 10 kandidaten kregen voldoende stemmen om de voorkeursdrempel te halen. Hierdoor bemachtigden 6 kandidaten een Eerste Kamerzetel die anders, op grond van hun positie op de kandidatenlijst, niet gekozen zouden zijn. De doorbreking van de lijstvolgorde ging o.a. ten koste van oud-minister Wim van Eekelen i, die hierdoor zijn zetel verloor.

1.

Uitslag

De VVD haalde bij de Eerste Kamerverkiezingen van 26 mei 2003 i 31.026 berekende stemmen (19,2%) van de 161.644 uitgebrachte berekende stemmen. De partij haalde hiermee 15 zetels.

De VVD deed aan de Eerste Kamerverkiezingen mee in alle provincies.

2.

Voorkeurkandidaten

Om de voorkeursdrempel te halen waren 1.078 berekende stemmen (50% van de kiesdeler i) nodig. Hieraan voldeden:

Ger Biermans, Fred de Graaf, Niek Ketting, Cees van den Oosten, Elsabe Kalsbeel-Schimmelpenninck van der Oye en Jan van Heukelum behaalden dankzij de voorkeurstemmen een Eerste Kamerzetel. Zonder voorkeurstemmen zouden zij niet zijn gekozen. Hun verkiezing ging ten koste van Wim van Eekelen (nummer 7 op de kandidatenlijst), Mart van de Ven i (nummer 8), Marius Varekamp i (nummer 9), Gerrit-Jan Swinkels (nummer 10), Liesbeth Kneppers-Heynert i (nummer 11) en Arjan van der Meer (nummer 13).

Verwant nieuws

3.

Kandidaten

Neem contact op met de redactie van PDC voor een overzicht van de kandidaten.


Meer over