Bedrijfsleven China is zeer leergierig

Met dank overgenomen van Stichting iNSnet (iNSnet), gepubliceerd op dinsdag 20 november 2007.

Nederlanders kunnen nog wel iets opsteken van de Chinese bedrijfsvoering. Dat betoogt hoogleraar Van Someren vandaag op een congres in Rotterdam. De Chinezen leren graag. Kennis halen ze voor een groot deel uit het Westen. Hoogleraar Taco van Someren, gespecialiseerd in strategische innovatie, onderwijst studenten op de universiteit van Peking. „Op technologisch vlak is China een van de giganten in de wereld”, zegt Van Someren. „Maar ze kunnen nog veel verbeteren in hun organisatiestructuur. Dat willen ze graag. Ze vragen om kennis, in tegenstelling tot Westerse landen die pretenderen alles te weten. Dat is ook de kracht van de Chinezen. Ze stellen zich bescheiden op.”

Vandaag spreekt Van Someren onder andere over duurzaam ondernemen in China op het Nationale Sustainability Congres in Rotterdam.

Van Someren heeft zich met name gespecialiseerd in strategische innovatie, waarbij alle facetten van bedrijfsvoering worden verbeterd. Van reclame maken tot het milieuvriendelijk inrichten van het productieproces. Samen met zijn vrouw Shuhua van Someren-Wang runt hij bovendien het bedrijf Ynnovate, dat adviseert over ondernemen, innovatie en hoe zaken te doen met de Chinezen. Van Someren-Wang is expert op dat terrein. Zij was de eerste die promoveerde op het gebied van watermanagement. Ook adviseerde ze in 1995 de Chinese regering op het vlak van duurzaamheid.

„Kopiëren kunnen de Chinezen als de beste, maar een merk in de markt zetten vinden ze moeilijk”, zegt Van Someren. „Ik stel Chinese studenten bijvoorbeeld de vraag waarom McDonalds een wereldmerk is geworden. Vaak weten ze dat niet. In dat opzicht kunnen ze nog leren van het Westen.”

Bij innovatie denkt de hoogleraar niet alleen aan sociale en technische aspecten, maar ook aan duurzaamheid. „Het hergebruiken van grondstoffen bijvoorbeeld, is een belangrijk aspect bij het productieproces”, aldus Van Someren. Ook in dat opzicht kunnen Chinese ondernemingen zich verbeteren, hoewel steeds meer bedrijven dat al toepassen in hun bedrijfsvoering. „Bijvoorbeeld in de witgoed- en elektronicasector zie je grote verbeteringen.”

Omgekeerd kunnen Westerse bedrijven leren van de Chinezen. De laatsten hebben bijvoorbeeld een enorm voordeel bij het verbeteren van bedrijfsprocessen, zegt de hoogleraar. „Westerse bedrijven zijn zeer gevoelig voor hypes. Op dit moment is sociale innovatie in. Een aantal jaar geleden moesten Westerse bedrijven meer doen aan technologische innovatie. Al die aspecten worden steeds apart en in verschillende tijdsperioden toegepast. Terwijl, als je wilt innoveren, je alle aspecten in één keer moet veranderen. Dat doen de Chinezen veel beter. Doordat bedrijven daar hiërarchisch zijn ingericht, kunnen nieuwe methoden gemakkelijk worden toegepast.”

Het bundelen van kennis is voor Europese en met name Nederlandse bedrijven een zwak punt. Nederlandse bedrijven gespecialiseerd in watermanagement lopen volgens Van Someren op dit moment om die reden orders mis in China. „Chinezen willen graag grote projecten op het gebied van watermanagement realiseren. Door de gefragmenteerde kennis van de watersector in Nederland, wijken de Chinezen op dit moment uit naar Frankrijk. Jammer, want Nederland wordt wel gezien als pionier op dit gebied.”

Westerse bedrijven gaan voorbij aan de wensen van de Chinezen. Ze focussen te veel op zichzelf. Dat merkt Van Someren aan de manier van zakendoen waarin Westerse bedrijven nonchalant zijn. „Multinationals bijvoorbeeld laten hun werknemers maar één of twee jaar in China werken. Daarna worden ze uitgezonden naar een ander land. In China is dat niet handig. Het kost tijd om een zakenrelatie op te bouwen, zeker als je niet uit China komt. Willen Westerse bedrijven hun voorsprong behouden, dan moeten ze zich meer aanpassen aan de Chinezen.”

Bron: Trouw