Goedkeuring van een nieuwe reeks plattelandsontwikkelings- programma’s voor de periode 2007-2013

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC) i, gepubliceerd op woensdag 21 november 2007.

Het Comité voor plattelandsontwikkeling (dat bestaat uit vertegenwoordigers van de 27 lidstaten) heeft een positief advies uitgebracht over de plattelandsontwikkelingsprogramma's voor België (Wallonië), Estland, Frankrijk (Martinique, Réunion), Duitsland (3 deelstaten), Griekenland, Italië (4 regio's), Portugal (continent en de Azoren), Slowakije en Spanje (Navarra) voor de financieringsperiode 2007-2013. Deze programma's zijn gericht op het garanderen van infrastructuur, het creëren van nieuwe bronnen van inkomsten voor de plattelandsgebieden, het stimuleren van de groei en het bestrijden van de werkloosheid. De Commissie i moet de programma's in de loop van de volgende weken nog formeel goedkeuren. De goedkeuring van de programma's voor andere lidstaten en regio's volgt in de komende maanden.

"De goedkeuring van de plattelandsontwikkelingsprogramma's gaat goed vooruit," aldus Mariann Fischer Boel i, commissaris voor Landbouw en plattelandsontwikkeling. "Een sterker plattelandsontwikkelingsbeleid is van vitaal belang voor de toekomst van onze plattelandsgebieden. Het geld dient niet alleen voor de diversificatie van de landbouwsector, maar ook om cruciale milieuprojecten te financieren en werkgelegenheid te creëren in andere sectoren dan de landbouw."

1.

Achtergrond

In het kader van de ingrijpende hervorming van het gemeenschappelijk landbouwbeleid, die in 2003 van start is gegaan, werd ook het plattelandsontwikkelingsbeleid herbezien. De Commissie heeft het plattelandsontwikkelingsbeleid grondig geanalyseerd, onder meer in het kader van een uitgebreide effectbeoordeling, en heeft in juli 2004 een voorstel ingediend. In september 2005 stelde de Raad i een hervormd plattelandsontwikkelingsbeleid voor de periode 2007-2013 vast, dat wordt gekenmerkt door zowel continuïteit als verandering.

De lidstaten kunnen nog steeds een selectie maken uit een menu van maatregelen en krijgen hiervoor financiële steun van de Gemeenschap in het kader van geïntegreerde plattelandsontwikkelingsprogramma's. Nieuw in dit beleid is de opzet van deze programma's: er is meer aandacht voor de strategische inhoud en de duurzame ontwikkeling van de plattelandsgebieden. Centraal in het toekomstige plattelandsontwikkelingsbeleid staan de drie gezamenlijk goedgekeurde beleidsdoelstellingen (of "assen"):

  • verbetering van het concurrentievermogen van de land- en de bosbouwsector,
  • steun voor landbeheer en verbetering van het milieu, en
  • verbetering van de leefkwaliteit op het platteland en bevordering van diversificatie van de rurale economie.

Zie ook:

http://ec.europa.eu/agriculture/rurdev/index_nl.htm