60e verjaardag Europees Congres in Den Haag

Met dank overgenomen van Europees Parlement Liaisonbureau in Nederland (EPinNL) i, gepubliceerd op donderdag 22 mei 2008, 15:00.
Hans-Gert Pöttering

Hans-Gert Pöttering

Den Haag viert eind deze week de 60e verjaardag van het Europees Congres, de historische bijeenkomst in 1948 onder leiding van de Britse premier Winston Churchill, die de bedoeling had de geesten rijp te maken voor Europese eenwording. Het tweedaagse congres dat vrijdag en zaterdag plaatsvindt, zal vooral in het teken staan van het bouwen aan de toekomst van de Europese Unie i zoals wij die nu kennen.

Inhoudsopgave

  1. Programma
  2. Haags Congres

1.

Programma

Het congres begint in de Nieuwe Kerk aan het Spui in Den Haag. Na de openingsbijeenkomst met bijdragen van de vicepresident van de Europese Commissie i, Margot Wallström i, en de voorzitter van de Europese Beweging, Pat Cox, worden 60 ideeën voor de toekomst van Europa behandeld in een aantal workshops. De drie workshops over Politiek Europa, Economisch en Sociaal Europa en Onderwijs en Cultuur in Europa, worden verspreid over de stad gehouden in respectievelijk Nieuwspoort, het Diligentia theater en de bibliotheek van het Gemeentehuis.

Op de tweede dag geven Europese prominenten in de ochtend in de Nieuwe Kerk hun visie op de Europese Unie over twintig jaar. Sprekers zijn onder anderen de huidige voorzitter van de EU i, de Sloveense premier Janez Jansa, de voorzitter van de Europese Commissie José Manuel Barroso i en de voorzitter van het Europees Parlement i, Hans-Gert Pöttering i.

Het Bureau van het Europees Parlement in Den Haag i heeft op de tweede dag ter gelegenheid van de viering van de 60e verjaardag van het Europees Congres een stand op het Plein. Daar is het mogelijk met drie Nederlandse Europarlementariërs te spreken. Van 11:00 tot 12:00 uur is het de beurt aan Esther de Lange i van het CDA en van 11:30 tot 12:30 is Thijs Berman i van de PvdA een uur lang te spreken en van 15:00 tot 16:00 Ieke van den Burg i (PvdA). Tussen 15u00 en 15u30 is voorzitter Pöttering bij de kraam aanwezig.

2.

Haags Congres

Het Haags Congres dat tussen 7 en 11 mei 1948 werd gehouden, was een Frans-Brits initiatief van de voorloper van de Europese Beweging, het Gezamenlijk Internationaal Comité voor Europese Eenheid. Het congres telde meer dan 750 deelnemers uit 26 Europese landen plus delegaties uit Canada en Verenigde Staten. De bedoeling was de Europese burger na twee verwoestende Europese oorlogen een boodschap van vrede over te brengen door middel van een verenigd Europa dat gebaseerd moest zijn op vrijheid van meningsuiting en respect voor de mensenrechten.

Onder de aanwezigen bevonden zich vrijwel alle grote namen die hebben meegewerkt aan de creatie van het begin van de Europese eenheid via de Europese Gemeenschap van Kolen en Staal. Minder opvallend, maar wat de geschiedenis later duidelijk maakte niet minder belangrijk, was de aanwezigheid van een Duitse delegatie onder leiding van het Duitse parlementslid en de latere Bondskanselier Konrad Adenauer, ondersteund door de Duitse professor Walter Hallstein. Hun discrete aanwezigheid en bijdragen aan het debat symboliseerden een nieuwe tijdgeest die vooral gericht was op samenwerking.