Mededeling van de Commissie aan het Europees Parlement en de Raad - Solidariteit tegenover verandering: het Europees Fonds voor aanpassing aan de globalisering (EFG) in 2007 – Balans en vooruitzichten

1.

Tekst

Belangrijke juridische mededeling

|

2.

52008DC0421

[pic] | COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN |

Brussel, 2.7.2008

COM(2008) 421 definitief

MEDEDELING VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD

Solidariteit tegenover verandering: het Europees Fonds voor aanpassing aan de globalisering (EFG) in 2007 – Balans en vooruitzichten

MEDEDELING VAN DE COMMISSIEAAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD

Solidariteit tegenover verandering:het Europees Fonds voor aanpassing aan de globalisering (EFG) in 2007 [1] – Balans en vooruitzichten

Het EFG een jaar later

Een van de belangrijkste thema's van de hernieuwde sociale agenda[2] is flexibel en trefzeker in te inspelen op veranderingen als gevolg van de globalisering. Dit betekent onder meer dat we ons solidair moeten betonen met degenen die negatieve gevolgen van de globalisering ondervinden. Een van de manieren om die solidariteit te betuigen is het Europees Fonds voor aanpassing aan de globalisering (EFG), dat bedoeld is om werknemers die als gevolg van de globalisering gedwongen worden ontslagen, weer snel aan het werk te helpen. Na de goedkeuring van Verordening (EG) nr. 1927/2006 door het Europees Parlement en de Raad op 20 december 2006 werd het EFG per 1 januari 2007 operationeel.

Deze mededeling maakt de balans van het EFG na één jaar op en bevat voorstellen om het functioneren van het fonds direct en op langere termijn te verbeteren.

Werknemers helpen zich aan veranderingen aan te passen

Het EFG heeft in 2007 tien aanvragen voor 11 339 werknemers ontvangen. Vier aanvragen werden door de Commissie vóór eind 2007 goedgekeurd nadat de begrotingsautoriteit van de EU de nodige middelen beschikbaar had gesteld; vijf aanvragen werden aangehouden en één werd er ingetrokken (na enkele technische aanpassingen zal deze begin 2008 opnieuw worden ingediend). Het EFG verleende bijstand voor een bedrag van 18,6 miljoen euro oftewel 3,7% van het op grond van het Interinstitutioneel Akkoord betreffende de begrotingsdiscipline en een goed financieel beheer[3] toegestane maximum. De middelen werden aangewend voor actieve arbeidsmarktmaatregelen ten behoeve van de 5 113 betrokken werknemers. De bijzonderheden voor het jaar 2007 van de aanvragen en besluiten, en van de gefinancierde maatregelen zijn te vinden in de bijlage bij dit verslag.

Het maximumbedrag van 500 miljoen euro per jaar is geen uitgavendoelstelling, maar het wordt in de begrotingsreserve opgevoerd om voor adequate financiering te kunnen zorgen wanneer in een bepaald jaar veel bedrijven worden geherstructureerd. De voor elke bijstandsverlening benodigde vastleggingskredieten komen beschikbaar door middel van overdracht naar het EFG-begrotingsonderdeel, na goedkeuring van de begrotingsautoriteit op voorstel van de Commissie.

Van het EFG wordt echter maar in beperkte mate gebruik gemaakt. Daar zijn verschillende redenen voor. Ten dele is dit te danken aan het gunstige economische klimaat in 2007. Het spreekt vanzelf dat de lidstaten geen steunaanvragen indienen als de arbeidsmarkten goed functioneren. Maar dat er zo weinig gebruik van is gemaakt, komt mogelijk ook doordat de lidstaten niet zeker wisten of ze wel voor financiering in aanmerking kwamen. Hoewel het EFG onmiddellijk te hulp kan schieten zodra werknemers gedwongen ontslagen worden, deinsden de lidstaten ervoor terug om direct vanaf de eerste dag van de ontslagcrisis EFG-financiering aan te vragen omdat zij niet zeker wisten of hun aanvraag zou worden goedgekeurd.

Hier is dus ruimte voor verbetering in het functioneren van het EFG.

De huidige werking van het EFG verbeteren

De werking van het EFG kan onmiddellijk worden verbeterd door:

  • Vereenvoudiging van de procedures : De Commissie zal haar procedures vereenvoudigen zodat zij de lidstaten snel uitsluitsel kan geven over de vraag of hun aanvragen in aanmerking komen[4]. Zij zal ook uitvoerige informatie verstrekken over vorige, al dan niet goedgekeurde, aanvragen zodat de lidstaten meer inzicht krijgen in de criteria die de EU-instellingen hanteren om tot een beslissing te komen. De Commissie zal bestuderen hoe de verwerking van de aanvragen kan worden versneld, haar interne procedures kunnen worden gestroomlijnd en tegelijkertijd een hoge analysekwaliteit kan worden gehandhaafd.
  • Bevordering van de uitwisseling van ervaringen en good practices , waaronder de uitvoerig via het ESF en met name het communautair initiatief EQUAL geteste methodologieën. Hierdoor lopen de lidstaten minder vertraging op bij het uitwerken van adequate maatregelen voor massaontslagen. Een prijzenswaardig voorbeeld is de door Portugal gevolgde aanpak, waar bij ministerieel besluit een pakket maatregelen werd goedgekeurd waarvan in typische EFG-gevallen op korte termijn gebruik kan worden gemaakt.
  • Intensivering van bewustmakingsactiviteiten teneinde de zichtbaarheid van het fonds te vergroten.

Met een blik op de toekomst – aanpassing van de EFG-verordening

In het licht van de ervaringen en met het oog op de versterking van het effect van het EFG op het creëren van arbeidsplaatsen. opleiding en kansen voor de werknemers in Europa, is de Commissie aan het bekijken hoe het fonds binnen de huidige begrotingslimieten kan worden gewijzigd om de werking ervan te verbeteren.

Artikel 20 van de EFG-verordening bepaalt immers dat de Commissie op grond van het eerste jaarverslag het Europees Parlement en de Raad kan voorstellen de verordening te herzien.

Uitbreiding van de werkingssfeer tot gedwongen ontslagen die niet rechtstreeks zijn toe te schrijven aan veranderingen in handelspatronen :

Het EFG is gericht op gedwongen ontslagen als gevolg van grote structurele veranderingen in de wereldhandelspatronen. Maar globalisering kan zich ook in andere vormen van structurele verandering manifesteren. Daartoe behoren belangrijke vooruitgang op het gebied van productie- en producttechnologie, veranderingen in de organisatie van de productie (zoals bedrijfsverplaatsing) en de toegang tot en de prijzen van grondstoffen en andere inputs. Dit wordt met name geïllustreerd door de recente stijgingen van de olieprijzen en de gevolgen daarvan voor sectoren waar brandstof een grote kostenpost is. Zulke grote, abrupte veranderingen kunnen collectieve ontslagen tot gevolg hebben die met de bestaande verordening niet kunnen worden opgevangen. De Commissie zal deze aanjagers van globalisering bestuderen om te bekijken of zij aanleiding kunnen geven tot EFG-steun.

Uitbreiding van de werkingssfeer van het EFG tot gedwongen ontslagen van kleinere omvang :

De drempel van minimaal 1 000 gedwongen ontslagen zou kunnen worden verlaagd om de lidstaten meer flexibiliteit te geven bij het indienen van aanvragen, ook voor het mkb en geïsoleerde arbeidsmarkten[5]. De Commissie bestudeert de gevolgen van deze drempelverlaging voor het aantal in aanmerking komende personen en de begroting. Een mogelijk alternatief voor verlaging van de bestaande drempel is niet alleen gedwongen ontslagen bij de leveranciers of afnemers van het hoofdbedrijf in kwestie mee te rekenen, maar ook andere gedwongen ontslagen bij andere ondernemingen in het betrokken geografisch gebied.

Verlenging van de duur van de EFG-bijstand :

Aangezien niet alle werknemers die hun baan verliezen, tijdens de duur van de EFG-bijstand nieuw werk vinden, is er behoefte aan steun op langere termijn. Er zou kunnen worden gedacht aan verlenging van de maximumperiode voor het gebruik van de EFG-bijdrage tot meer dan de in de huidige verordening genoemde twaalf maanden. Andere mogelijkheden, zoals het gebruik van het EFG ter stimulering van de mobiliteit van werknemers tussen de lidstaten, worden ook onderzocht. Ook kan worden gedacht aan het uittrekken van een beperkt bedrag van de middelen voor het analyseren van en anticiperen op de veranderingen ten gevolge van de globalisering.

Conclusie

De Commissie verzoekt het Europees Parlement en de Raad nota te nemen van het positieve effect van het EFG in zijn eerste jaar. De Commissie zal de procedures vereenvoudigen, de uitwisseling van good practices bevorderen en harder werken aan de zichtbaarheid van het EFG. Zij zal nagaan of wijziging van de verordening haalbaar is en daartoe passende voorstellen doen voordat het volgende jaarverslag uitkomt.

BIJLAGE

  • 1. 
    In 2007 ontvangen aanvragen

Tabel 1: In 2007 ontvangen aanvragen

Van de tien steunaanvragen die in 2007 door het EFG zijn ontvangen, werden er vier voor het eind van het jaar goedgekeurd, werden er vijf aangehouden en werd er één ingetrokken (na enkele technische aanpassingen zal deze begin 2008 opnieuw worden ingediend).

Er werden in 2007 geen aanvragen afgewezen omdat zij niet in aanmerking kwamen of omdat het aan voldoende kredieten ontbrak.

Bijzonderheden van alle aanvragen zijn te vinden op de EFG-website van de Commissie op:

http://ec.europa.eu/employment_social/egf/applications07_nl.html.

EFG-aanvragen in 2007 naar lidstaat:

Zeven lidstaten hebben een bijdrage van het EFG gevraagd, waaronder Italië voor de textielsector in drie afzonderlijke regio's en Frankrijk voor twee afzonderlijke gevallen van gedwongen ontslagen. De aanvraag van Spanje werd ingetrokken en vervolgens in 2008 opnieuw ingediend.

EFG-aanvragen in 2007 naar gevraagde bijdrage:

De aanvragende lidstaat bepaalt zelf hoeveel steun hij wil aanvragen, en de hoogte daarvan is onder meer afhankelijk van het aantal werknemers dat gedwongen ontslagen wordt. Er bestaat geen aanbevolen of maximumbedrag. De aangevraagde bedragen lopen uiteen van 681 207 euro voor de Maltese aanvraag (EGF/2007/008) tot 14 660 750 euro voor de Italiaanse aanvraag ten behoeve van de textielsector in Lombardije (EGF/2007/007).

EFG-aanvragen in 2007 naar aantal te helpen werknemers:

Hoewel het EFG in eerste instantie bedoeld is om steun te verlenen in het geval van massaontslagen, kunnen de lidstaten ook aanvragen indienen voor kleine arbeidsmarkten of uitzonderlijke omstandigheden. Bovendien kan een lidstaat ervoor kiezen de bijstand alleen voor sommige van de ontslagen werknemers aan te wenden als hij van mening is dat deze het buitengewoon moeilijk zullen krijgen om aan het werk te blijven. Het merendeel van de aanvragen (5 van de 9) had betrekking op meer dan 1 000 werknemers, twee andere voor "kleine arbeidsmarkten" hadden betrekking op een kleiner aantal en in het geval van de twee bijdragen aan Frankrijk (EGF/2007/001 en EGF/2007/002) heeft de lidstaat de steun gericht aangewend voor een deel van de getroffen werknemers wier werkgever failliet was gegaan.

EFG-aanvragen in 2007 naar gevraagde bijdrage per werknemer (in euro's):

De aanvragende lidstaat bepaalt zelf welke geïndividualiseerde diensten hij wil aanbieden. Het gevraagde steunbedrag per werknemer kan dan ook verschillen naargelang van het aantal ontslagen werknemers, de arbeidsmarktsituatie in de getroffen regio, de persoonlijke omstandigheden van de getroffen werknemers of zelfs de algemene kostenstructuren in de lidstaat of regio in kwestie. In de praktijk liepen de bedragen per werknemer sterk uiteen, van net iets meer dan 1 000 euro in Malta (EGF/2007/008) tot ruim 11 000 euro voor de Italiaanse aanvraag ten behoeve van de textielsector in Sardinië. Algemeen gesproken is de steun per werknemer hoger in regio's of sectoren met bijzondere arbeidsmarktproblemen of met hogere kosten dan het EU-gemiddelde.

EFG-aanvragen in 2007 naar steunverleningscriteria:

Uit hoofde van het EFG kunnen aanvragen worden ingediend die voldoen aan een van de drie criteria in artikel 2 van Verordening (EG) nr. 1927/2006. Een aanvraag kan worden ingediend als grote structurele veranderingen in de wereldhandelspatronen leiden tot een ernstige ontwrichting van de economie, zoals een substantiële toename van de invoer naar de EU, een snelle daling van het marktaandeel van de EU in een bepaalde sector, of verplaatsing van bedrijfsactiviteiten naar derde landen, met als gevolg:

  • a) 
    ten minste 1 000 gedwongen ontslagen binnen een periode van vier maanden in een onderneming in een lidstaat, met inbegrip van de ontslagen bij leveranciers of afnemers, of
  • b) 
    ten minste 1 000 gedwongen ontslagen binnen een periode van negen maanden, met name in kleine of middelgrote ondernemingen, in een NACE 2-bedrijfstak in een regio of in twee aan elkaar grenzende regio's volgens de NUTS II-indeling.

Drie van de in 2007 ontvangen aanvragen waren gebaseerd op het criterium in artikel 2, onder a), en vier andere op grond van het criterium van artikel 2, onder b). Daarnaast kan, gelet op de geringe omvang van sommige arbeidsmarkten in de EU of op andere niet nader gedefinieerde uitzonderlijke omstandigheden, een EFG-bijdrage worden toegekend:

  • c) 
    op kleine arbeidsmarkten of in uitzonderlijke omstandigheden, welke gevallen door de betrokken lidsta(a)t(en) naar behoren moeten worden onderbouwd, ook als niet volledig aan de voorwaarden onder a) en b) is voldaan, wanneer de gedwongen ontslagen ernstige gevolgen hebben voor de werkgelegenheid en de lokale economie.

Twee van de in 2007 ontvangen aanvragen waren gebaseerd op het criterium in artikel 2, onder c).

  • 2. 
    In 2007 toegekende bijdragen

Na de beschikbaarstelling van de nodige middelen door de begrotingsautoriteit, heeft de Commissie besloten om in de volgende vier gevallen financiële bijdragen uit het fonds toe te kennen:

Tabel 2: In 2007 door de Commissie toegekende bijdragen

EGF/2007/002 | Frankrijk | Toeleveranciers van Renault | 1 258 030 | 2007/726/EG van 23.10.2007 (PB L 294 van 13.11.2007, blz. 21) | C(2007) 6149 van 4.12.2007 |

EGF/2007/003 | Duitsland | BenQ | 12 766 150 | 2008/30/EG van 18.12.2007 (PB L 6 van 10.1.2008, blz. 9) | C(2007) 6747 van 18.12.2007 |

EGF/2007/004 | Finland | Perlos | 2 028 538 | 2008/30/EG van 18.12.2007 (PB L 6 van 10.1.2008, blz. 9) | C(2007) 6742 van 18.12.2007 |

Totaal | 18 610 968 |

De begrotingsautoriteit heeft geen van de door de Commissie aan haar voorgelegde voorstellen voor financiering uit het EFG afgewezen of gewijzigd.

  • 3. 
    Gefinancierde maatregelen

Krachtens de EFG-verordening is het fonds alleen bedoeld voor de financiering van actieve arbeidsmarktmaatregelen die deel uitmaken van een gecoördineerd pakket van individuele dienstverlening om ontslagen werknemers weer aan het werk te helpen. Daarnaast kan het fonds door de lidstaat verrichte activiteiten op het vlak van voorbereiding, beheer, voorlichting en publiciteit en controle financieren.

De geraamde kosten van de voorgestelde maatregelen voor de vier EFG-bijdragen die in 2007 werden toegekend, en van de bijbehorende technische bijstand kunnen als volgt worden uitgesplitst:

Tabel 3: Uitgaven voor specifieke actieve arbeidsmarktmaatregelen

Eurostat-classificatie van arbeidsmarktmaatregelen | EFG-bedrag (in euro's) | % van het totaal |

Arbeidsmarktdiensten |

1 | Hulp bij het zoeken van een baan |

1.1.2 | Individuele begeleiding | 306 623 | 1,6% |

Arbeidsmarktmaatregelen |

2 | Arbeidsmarktopleiding/-herscholing |

2.1 | Institutionele opleiding | 2 715 632 | 14,6% |

Opleidingstoelagen/sollicitatietoelagen | 13 476 688 | 72,4% |

4 | Werkgelegenheidsprikkels |

4.1 | Premies bij indiensttreding | 821 050 | 4,4% |

4.2 | Prikkels voor het in stand houden van de werkgelegenheid | 325 000 | 1,7% |

7 | Financiële prikkels om een eigen onderneming te starten | 326 475 | 1,8% |

Technische bijstand (artikel 3 van Verordening 1927/2006) | 639 500 | 3,4% |

Totaal | 18 610 968 | 100% |

Niet hierboven vermelde maatregelen werden in het kader van de vier EFG-bijdragen die in 2007 werden toegekend, door de lidstaten niet voorgesteld.

  • 4. 
    Profiel van de werknemers die van de EFG-steun profiteren

In totaal hebben bij de vier in 2007 verleende bijdragen 5 113 werknemers van de steun uit het EFG geprofiteerd. Deze werknemers zijn verspreid over een aantal regio's in Frankrijk, Duitsland en Finland.

Tabel 4: Profiel van de werknemers die in 2007 van de EFG-steun hebben geprofiteerd

waarvan: vrouwen | 41 | 155 | 797 | 302 | 1 295 |

% | 15% | 25% | 24% | 33% | 25% |

waarvan: niet-EU-burgers | 0 | 5 | 91 | 0 | 96 |

waarvan in de leeftijd van: |

15-24 | 2 | 15 | 34 | 91 | 142 |

25-54 | 236 | 553 | 3 149 | 787 | 4 725 |

55-64 | 29 | 60 | 121 | 37 | 247 |

65+ | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |

waarvan met een langdurig gezondheidsprobleem of een handicap | 4 | 49 | n.b. | 50 | 103 |

  • 5. 
    Complementariteit met door de structuurfondsen, met name het ESF, gefinancierde maatregelen

Het EFG financiert alleen actieve arbeidsmarktmaatregelen en kan, net als het ESF, niet bijdragen in passieve socialebeschermingsmaatregelen. Maar terwijl de structuurfondsen werken met meerjarenprogramma's ter ondersteuning van strategische langetermijndoelstellingen – met name het anticiperen op en in goede banen leiden van veranderingen en herstructureringen, met activiteiten als een leven lang leren – is het EFG een antwoord op specifieke grootschalige crises. Hoewel dus de EFG-maatregelen overeenkomsten vertonen met die van het ESF, biedt het EFG eenmalige, in de tijd beperkte, individuele steun die rechtstreeks bedoeld is om werknemers te helpen die het slachtoffer zijn geworden van handelsgerelateerde gedwongen ontslagen. De lidstaten kunnen bij het vernemen van een massaontslag de maatregelen uit hoofde van het EFG onmiddellijk uitvoeren en hoeven daarvoor dus geen bestaand programma in het kader van de structuurfondsen te wijzigen.

De lidstaten worden echter aangemoedigd de uitvoeringsperiode van de EFG-bijdrage (12 maanden vanaf de datum van de aanvraag) te gebruiken om de door de gedwongen ontslagen veroorzaakte behoeften op langere termijn te beoordelen en ESF-programma's zo nodig te wijzigen.

Alle aanvragers moeten in het kader van de aanvraagprocedure van het EFG aangeven hoe zij de complementariteit van de EFG-maatregelen met die van de structuurfondsen denken te bevorderen.

  • 6. 
    Behaalde resultaten

2007 was het eerste jaar waarin het EFG werd geïmplementeerd. De voornaamste bron van informatie over de door het EFG behaalde resultaten is het eindverslag dat de lidstaten na afloop van de voor het gebruik van de bijdrage vastgestelde periode (12 maanden vanaf de datum van de aanvraag) moeten indienen. Dit eindverslag moet uiterlijk zes maanden na afloop van de periode waarin de bijdrage kan worden gebruikt, worden ingediend. Geen van de eindverslagen met betrekking tot de in 2007 toegekende bijdragen moest in 2007 worden ingediend, zodat de Commissie nog niet over gedetailleerde informatie beschikt over de behaalde resultaten.

Tabel 5: Tijdschema voor de verslaglegging over de in 2007 toegekende bijdragen

2 | 23.3.2007 | Frankrijk | 23.10.2007 | 22.3.2008 | 22.9.2008 |

3 | 27.6.2007 | Duitsland | 18.12.2007 | 26.6.2008 | 26.12.2008 |

4 | 18.7.2007 | Finland | 18.12.2007 | 17.7.2008 | 17.1.2009 |

De Commissie zal de financiële bijdrage uiterlijk zes maanden nadat zij alle in het eindverslag verlangde informatie heeft ontvangen, afsluiten.

  • 7. 
    Technische bijstand door de Europese Commissie

Informatie en publiciteit

Op grond van artikel 9 van Verordening (EG) nr. 1927/2006:

"zet de Commissie in alle talen van de Gemeenschap een internetsite op die informatie verschaft over het EFG, een leidraad geeft voor de indiening van aanvragen, actuele informatie biedt over ingewilligde en afgewezen aanvragen en de rol daarbij van de begrotingsautoriteit belicht".

Internetsite

De internetsite (http://ec.europa.eu/egf) is sinds maart 2007 in de lucht en bevat rubrieken met vragen en antwoorden over het EFG, nieuws, belangrijke documenten, aanvragen, een bibliotheek met relevante verslagen en links, en bijzonderheden over de autoriteiten die in de lidstaten verantwoordelijk zijn voor het EFG. De website werd regelmatig bijgewerkt en verbeterd, en aangevuld met documenten in de verschillende talen naarmate die beschikbaar kwamen.

EFG-video

In 2007 heeft de Commissie een video over het EFG uitgebracht ten behoeve van de media en andere belangstellenden. De negen minuten durende video besteedt ook aandacht aan de Franse en Finse EFG-activiteiten en kan worden bekeken op:

http://ec.europa.eu/avservices/video/video_prod_en.cfm?type=detail&prodid=4097.

Folder

In 2007 heeft de Commissie een informatiefolder over het EFG gepubliceerd in 22 talen (alle officiële talen behalve het Iers). De folder is in beperkte aantallen op papier beschikbaar, maar is ook kosteloos beschikbaar op de internetsite van het EFG op:

http://ec.europa.eu/employment_social/egf/docs/egf_leaflet_nl.pdf.

Audit en controle

Er werden in 2007 door de Commissie geen specifieke audits of controles voor het EFG uitgevoerd.

Evaluatie De EFG-verordening voorziet niet in een evaluatie van het EFG vóór 31 december 2011. De Commissie heeft al stappen ondernomen om ervoor te zorgen dat vanaf het begin van het EFG door de lidstaten adequate informatie wordt verzameld.

Bijeenkomsten met de nationale autoriteiten

Begin 2007 heeft de Commissie een netwerk van contactpersonen in de lidstaten opgezet om deze laatste te helpen bij de opstelling van eventuele aanvragen en de implementatie van het fonds. Het netwerk is formeel geregistreerd als de "Deskundigengroep Contactpersonen van het Europees Fonds voor aanpassing aan de globalisering", kortweg de "EFG-contactpersonen" (code E02100).

De Commissie werkt de leden van de groep voor het fonds regelmatig bij en nodigt hen uit voor vergaderingen om ervaringen en informatie uit te wisselen. De leden van de groep zijn ambtenaren bij de ministeries in de lidstaten die verantwoordelijk zijn voor een aanvraag om een bijdrage van het fonds en de besteding daarvan, of daar in de toekomst verantwoordelijkheid voor zullen dragen.

In 2007 kwam de groep tweemaal in Brussel bijeen, en wel op 1 maart en 9 oktober.

  • 8. 
    Financieel verslag

Toegekende bijdragen

Krachtens het Interinstitutioneel Akkoord van 17 mei 2006 mag het EFG niet groter zijn dan een jaarlijks maximumbedrag van 500 miljoen euro (tegen prijzen van 2006), dat afkomstig kan zijn uit marges onder het totale uitgavenmaximum van het voorgaande jaar en/of uit geannuleerde vastleggingskredieten van de voorgaande twee jaren, met uitzondering van de kredieten voor rubriek 1B van het financiële kader. Bovendien moet krachtens artikel 12, lid 6, van Verordening (EG) nr. 1927/2006 elk jaar op 1 september nog ten minste een kwart van het jaarlijkse maximumbedrag beschikbaar zijn om tegemoet te komen aan aanvragen die tot het einde van het jaar binnenkomen.

In 2007 werden door de begrotingsautoriteit vier EFG-bijdragen toegekend (zie tabel 2).

De door de begrotingsautoriteit toegekende middelen maken 3,72% uit van het jaarlijks maximumbedrag. Vóór 1 september werden geen bijdragen toegekend en daarom bleef het hele bedrag beschikbaar om tegemoet te komen aan aanvragen die tot het einde van het jaar binnenkwamen.

Terugbetalingen

In 2007 vonden geen terugbetalingen plaats.

Uitgaven voor technische bijstand

Er waren in 2007 geen uitgaven op grond van de bepalingen van artikel 8 van Verordening (EG) nr. 1927/2006 inzake technische bijstand aangezien het desbetreffende begrotingsonderdeel nog niet was gecreëerd.

In 2007 gemelde onregelmatigheden

Er werden de Commissie in 2007 met betrekking tot het EFG geen onregelmatigheden uit hoofde van Verordening (EG) nr. 1681/94 van de Commissie[6] gemeld.

In 2007 afgesloten onregelmatigheden

Aangezien 2007 het eerste jaar was waarin het EFG operationeel was, hoefden er geen onregelmatigheden van voorgaande jaren te worden afgesloten.

  • 9. 
    Afsluiting van de verstrekte financiële bijdragen

Geen enkele van de sinds het begin van het EFG verstrekte bijdragen werd in 2007 afgesloten. De EFG-verordening voorziet in een periode van twaalf maanden vanaf de datum van de aanvraag waarin de lidstaat de bijdrage kan gebruiken, gevolgd door maximaal zes maanden waarbinnen de lidstaat een verslag moet indienen over de uitvoering van de financiële bijdrage. Pas na ontvangst van dat verslag kan de Commissie overgaan tot afsluiting van de bijdrage. De uitgaven uit hoofde van de eerste bijdrage die door de begrotingsautoriteit werd toegekend en die betrekking heeft op aanvraag EGF/2007/001 van 9 maart 2007 door Frankrijk, kwamen in aanmerking tot 8 maart 2008 en Frankrijk heeft tot 8 september 2008 de tijd om zijn eindverslag in te dienen.

[1] Verslag ingediend krachtens artikel 16 van Verordening (EG) nr. 1927/2006 (PB L 406 van 30.12.2006, blz. 1; rectificatie in PB L 48 van 22.2.2008, blz. 82).

[2] COM(2008) 412 van 2.7.2008.

[3] Interinstitutioneel Akkoord tussen het Europees Parlement, de Raad en de Commissie betreffende de begrotingsdiscipline en een goed financieel beheer (2006/C 139/01). PB C 139 van 14.6.2006, blz. 1; Akkoord gewijzigd bij Besluit van het Europees Parlement en de Raad van 18 december 2007 tot wijziging van het Interinstitutioneel akkoord van 17 mei 2006 betreffende de begrotingsdiscipline en een goed financieel beheer ten aanzien van het meerjarig financieel kader (2008/29/EG). PB L 6 van 10.1.2008, blz. 7-8.

[4] Waaronder: de definitie van gedwongen ontslag (artikel 1 van de EFG-verordening); de interpretatie van criteria zoals "substantiële toename" of "snelle daling" (artikel 2); de definitie van "kleine arbeidsmarkten" en "uitzonderlijke omstandigheden" (artikel 2); de precieze betekenis van "gebruik" van een financiële bijdrage (artikel 13, lid 2).

[5] Het op 15 april 2008 gepubliceerde rapport " L ’ Europe dans la mondialisation ", dat is voorgelegd aan de Franse ministers van Economische Zaken, Industrie en Werkgelegenheid, en van Arbeid, Sociale Betrekkingen, Gezinszaken en Solidariteit zinspeelde al op die mogelijkheid.

[6] Verordening (EG) nr. 1681/94 van de Commissie van 11 juli 1994 betreffende onregelmatigheden in het kader van de financiering van het structuurbeleid en terugvordering van in dat kader onverschuldigd betaalde bedragen, alsmede betreffende de inrichting van een informatiesysteem op dit gebied (PB L 178 van 12.7.1994, blz. 43).

 
 

3.

Uitgebreide versie

Van deze pagina bestaat een uitgebreide versie met de juridische context.

De uitgebreide versie is beschikbaar voor betalende gebruikers van de EU Monitor van PDC Informatie Architectuur.

4.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.