Opening van de zitting - Agendawijzigingen en mededelingen

Kalender (Bron: swedeandsour / iStock.com)
swedeandsour / iStock.com

Voorzitter Hans-Gert PÖTTERING (EVP-ED, DE) opent de zitting en spreekt zijn beste wensen uit voor de leden in goede gezondheid en wenst de leden succes bij het vervullen van de belangrijke taken voor de goede toekomst van de Unie. Het Parlement stelt de definitieve agenda van de zitting vast.

Hervormingsverdrag

De Voorzitter herinnert eraan dat gelijktijdig met de zitting van het Europees Parlement op 13 december het Hervormingverdrag is ondertekend. De Voorzitter herhaalt dat het de wil is van de overgrote meerderheid van het Europees Parlement dat het Hervormingsverdrag op 1 januari 2009 juridische en politieke werkelijkheid wordt. Pöttering noemt dit de prioriteit der prioriteiten.

Grenscontroles

De Voorzitter herinnert ook aan de opheffing van de grenscontroles met negen lidstaten die in 2004 zijn lid geworden. Waar eeuwenlang militairen de grenzen controleerden, zijn nu de grenscontroles verdwenen en de burgers verenigd.

Euro

Pöttering herinnert eraan dat Cyprus en Malta op 1 januari toegetreden zijn tot de Eurozone en de euro daar is ingevoerd. Hij heet de landen van harte welkom.

Europese Jaar van de interculturele dialoog

De Voorzitter herinnert eraan dat op 9 januari in Slovenië het Europese Jaar van de Interculturele Dialoog met een groot evenement van start is gegaan. Hij hoopt dat dit een zwaartepunt zal zijn in de werkzaamheden van het Parlement dit jaar en in de toekomst.

Ecologie en Economie

Komend jaar moet ook het werk van het Parlement voor klimaat en milieubescherming vorm krijgen. De Voorzitter wil zich inzetten voor een verantwoord evenwicht tussen ecologie en economie.

Handvest van de Grondrechten

Voorzitter Pöttering herinnert aan de officiële ondertekening van het Handvest van de Grondrechten. Hij stelt dat de luidruchtige verstoring van de vergadering door niets kan worden gerechtvaardigd. De vrijheid van meningsuiting moet worden gerespecteerd. Beletten, dat gasten het woord voeren druist in tegen ons reglement. De Voorzitter dringt erop aan dat de maatregelen worden getroffen, die in het reglement zijn voorzien. Dit geldt ook voor de leden, die de bodes slecht behandeld hebben.

Interculturele dialoog

Sophie IN 'T VELD (ALDE/ADLE, NL) vraagt de voorzitter waarom de interculturele dialoog als een inter-religieuze dialoog vorm krijgt. Zij dringt erop aan dat het uitnodigingsbeleid wordt verruimd door ook vrouwen en niet religieuze culturele leiders uit te nodigen. De Voorzitter geeft aan dat de uitnodiging van de Grootmoefti een besluit van de Conferentie van Voorzitters is geweest. Hij nodigt commissies uit met voorstellen voor andere gasten te komen. Voorzitter Pöttering vraagt de leden aanwezig te zijn bij de plechtige vergadering en de Grootmoefti met achting en respect te behandelen.

Het Parlement keurt de notulen goed.

Het lid Brigitte FOURÉ (EVP-ED, FR) zal de plaats innemen van het Lid Jean-Louis BOURLANGES (ALDE/ADLE, FR).

Vaststelling van de agenda

Het Parlement stemt in met het verzoek van het Sloveens voorzitterschap om de rapporten Cashman en Demetriou uit te stellen naar een volgende vergadering.

Het verzoek van de ALDE fractie om het debat over de situatie in Pakistan met een resolutie af te ronden wordt verworpen door het Parlement.

Het Parlement keurt het voorstel goed om het vragenuur met vragen aan de Raad met een half uur uit te stellen.

Aldus stelt het Parlement de definitieve agenda vast.

Datum: 14 januari 2008

 

REF.: 20080111IPR18239

 


1.

Meer over...