R.A.F.L. (Robert) Lemaignen

Met dank overgenomen van Europa Nu.

Robert Lemaignen (1893-1980) was lid van de eerste Europese Commissie, belast met betrekkingen met ontwikkelingslanden. Hij was een groot kenner van Afrika, waar hij als Frans bestuurder had gewerkt. Tevens was hij voorzitter geweest van de Kamer van Koophandel voor de havensteden in Frans West-Afrika. Lemaignen was ook voorzitter van de Franse werkgeversorganisatie.

in de periode 1958-1962: lid Europese Commissie

1.

Personalia

land
Frankrijk

geboorteplaats en -datum
Blois, 15 maart 1893

overlijdensplaats en -datum
Parijs, 3 april 1980

2.

Partij/stroming

partij
conservatief

3.

Hoofdfuncties/beroepen

hoofdfuncties/beroepen
  • bestuurder in de Franse overzeese gebieden
  • president Société commerciale des ports africains de l'Afrique-Occidentale Française, omstreeks 1957
  • vicevoorzitter CNPF (Conseil National Patronat Français) (werkgeversorganisatie)
  • lid Europese Commissie, belast met relaties met overzeese gebieden, van 7 januari 1958 tot 9 januari 1962 (commissie-Hallstein I)

4.

Wetenswaardigheden

uit de privésfeer
  • Werd getypeerd als een 'très grand monsieur'
  • Had een belangrijk aandeel bij de voorbereiding van het Associatieverdrag van Yaoendé tussen de E.E.G., 18 voormalige Afrikaanse Franse koloniën en Malagasië
 

Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.

De biografieën betreffen vooral de periode waarin iemand politiek en bestuurlijk actief is of was. PDC ontvangt graag gemotiveerde aanvullingen of correcties.