Vertaling van Spinelli's manifest in alle talen van de EU

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op vrijdag 6 maart 2009, 17:03.

Altiero Spinelli i in het Parlement

Gisteren kwam de President van de Lazio-regio in Italië naar het Parlement i om een symbolisch cadeau te aan de vertegenwoordigers van lidstaten te overhandigen: het Manifest Ventotene, vertaald in alle 23 officiële talen. Het manifest werd in 1941 geschreven door één van de oprichters van de EU i en voormalig parlementslid, Altiero Spinelli. In het manifest werd gepleit voor een verenigd Europa. De ceremonie vond plaats in het kader van de vieringen van de honderdste geboortedag van Spinelli.

Spinelli schreef het Manifest samen met een andere politieke gevangene van Mussolini, Ernesto Rossi. Zij zaten samen vast op het eiland Ventotene voor de kust van Lazio. Door gebrek aan papier werd het op sigarettenpapier geschreven.

In het manifest wordt een oproep gedaan om de Europese landen i zo dicht mogelijk bijeen te brengen zodat zij niet meer oorlog met elkaar zouden kunnen voeren. Voorzitter Hans-Gert Pöttering i, die als jong parlementslid onder de indruk was van zijn charisma sprak over zijn "verbazingwekkende vooruitziende blik".

Altiero Spinelli (1907-1986) wordt als één van de oprichters van de EU gezien vanwege zijn sterke invloed op de Europese integratie. Hij introduceerde de term "Europese Unie i" en stelde de totstandbrenging van de interne markt voor. Volgens Pöttering zag Spinelli de Europese integratie als "het grootste antwoord op Europese problemen" en "veel van zijn ideeën zijn nog springlevend".

Spinelli was zes jaar lid van de Europese Commissie i en tien jaar lang, tot zijn dood, lid van het Europees Parlement i. Een van de hoofdgebouwen van het Europees Parlement in Brussel werd na hem genoemd.