Brief minister bij de rapportage doorlichting zelfstandige bestuursorganen - Zelfstandige bestuursorganen

Deze brief is onder nr. 1 toegevoegd aan dossier 25268 - Zelfstandige bestuursorganen.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Zelfstandige bestuursorganen; Brief minister bij de rapportage doorlichting zelfstandige bestuursorganen 
Document­datum 10-03-1997
Publicatie­datum 12-03-2009
Nummer KST20138
Kenmerk 25268, nr. 1
Van Binnenlandse Zaken (BIZA)
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 1996–1997

25 268

Zelfstandige bestuursorganen

Nr. 1

BRIEF VAN DE MINISTER VAN BINNENLANDSE ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

’s-Gravenhage, 10 maart 1997

Hierbij doe ik u – mede namens de minister van Financiën die met mij de coördinerende verantwoordelijkheid draagt voor deze operatie – de rapportage doorlichting zelfstandige bestuursorganen toekomen1.

De rapportage bestaat uit twee delen; deel I van de rapportage bevat de samenvatting van de departementale doorlichtingen en een analyse en ordening van het materiaal.

Deel II bevat de departementale rapportages waarin iedere minister verslag doet van de bevindingen en per orgaan maatregelen aankondigt en vervolgtrajecten schetst.

De afronding van het werk heeft langer geduurd dan voorzien in de termijn die bij de start van de operatie is genoemd (in het kabinetsstandpunt zelfstandige bestuursorganen en ministeriële verantwoordelijkheid TK 24 130 nr. 5).

Dat is bepaald niet te wijten geweest aan het gebrek aan inzet en zorg van de betrokken departementen. De omvang en complexiteit van de materie bleek te zijn onderschat.

Daar kwam bij dat het definitieve toetsingskader voor de doorlichtingsoperatie – de Aanwijzingen inzake zelfstandige bestuursorganen – later tot stand kwam dan was voorzien.

1 Ter inzake gelegd bij de afdeling Parlementaire Documentatie.

Alle organen die in de rapportage van de Algemene Rekenkamer worden genoemd zijn terug te vinden in deze kabinetsrapportage, daarnaast worden een aantal organen behandeld waarover de Algemene Rekenkamer niet heeft gerapporteerd. In totaal worden 249 (groepen van) organen behandeld. Over in totaal 185 organen doet deze rapportage richtinggevende uitspraken; 107 organen worden beschreven en getoetst en ten aanzien van 78 organen wordt geconcludeerd dat ze niet of niet meer als zelfstandig bestuursorgaan beschouwd moeten worden.

Dat laatste vanwege het feit dat ze bij nauwkeurige beschouwing niet voldoen aan de definitie (Deel I, bijlage 3) ofwel omdat nadere beschouwing heeft geleid tot het voornemen ze op te heffen (Deel I, bijlage 2).

Omtrent 64 organen bevat de rapportage een globalere beschrijving. Voor een deel van die organen geldt dat ze bij de aanvang van de doorlichting reeds in een (wettelijk voorgeschreven) evaluatietraject waren meegenomen voor een ander deel geldt dat ze in een departementaal vervolgtraject zullen worden opgenomen waarover de Tweede Kamer separaat zal worden geïnformeerd.

Deze doorlichting heeft geleid tot een breed scala aan initiatieven. Op de departementen is de positionering van organen op afstand van de beleidskern, en de invulling van de ministeriële verantwoordelijkheid daarbij, opnieuw hoger op de agenda geplaatst. Dat heeft geleid tot concrete voorstellen voor verbetering en in een aantal gevallen tot een herbezinning op de vormgeving van de publieke taak in de toekomst.

In die zin heeft deze rapportage het karakter van een voortgangsrapportage. De verantwoordelijke ministers zullen u over de voortgang van de in het eigen departementale hoofdstuk aangekondigde maatregelen jaarlijks informeren. Daarnaast zal het kabinet in 2000 wederom met een rapportage over zelfstandige bestuursorganen komen waarin verslag wordt gedaan over het vervolg.

De Minister van Binnenlandse Zaken, H. F. Dijkstal

 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.