Brief staatssecretaris over beperking van de aanspraak op verpleging en verzorging tot maximaal drie uur per dag - Persoonsgebonden Budgetten

Deze brief is onder nr. 2 toegevoegd aan dossier 25657 - Persoonsgebonden Budgetten (PGB's).

1.

Kerngegevens

Officiële titel Persoonsgebonden Budgetten; Brief staatssecretaris over beperking van de aanspraak op verpleging en verzorging tot maximaal drie uur per dag 
Document­datum 05-02-1998
Publicatie­datum 12-03-2009
Nummer KST27370
Kenmerk 25657, nr. 2
Van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS)
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 1997–1998

25 657

Persoonsgebonden Budgetten

Nr. 2

BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

’s-Gravenhage, 5 februari 1998

Refererend aan mijn brief d.d. 30 januari 1998 (25 657, nr. 1) bericht ik u het volgende.

Met ingang van 1 januari jl. heeft met betrekking tot de thuiszorg een aanpassing plaatsgevonden van het verstrekkingenbesluit waardoor de aanspraak op verpleging en verzorging wordt beperkt tot een maximum van drie uur per dag. Op grond van het beleidsuitgangspunt dat het persoonsgebonden budget (PGB) in overeenstemming dient te zijn met de aanspraak op zorg in natura is in de Regeling Ziekenfondsraad subsidiëring PGB 1998 dezelfde beperking opgenomen. In die regeling is in de vorm van een hardheidsclausule een uitzondering opgenomen voor die gevallen waarin het PGB de enige mogelijkheid is om in de benodigde zorg te voorzien doordat bij medisch attest vaststaat dat opneming in een intramurale instelling niet tot de mogelijkheden behoort.

Voor een aantal budgethouders zal de maximering van het onderdeel verpleging en verzorging tot drie uren per dag aanmerkelijke gevolgen voor de hoogte van hun budget hebben. Ofschoon het op grond van de gegevens uit het onderzoek dat in opdracht van de Ziekenfondsraad omtrent het PGB wordt verricht gaat om een getalsmatig sterk beperkte groep zal, gezien de voor deze groep bestaande specifieke behoefte aan zorg, het effectueren van deze maximering voor hun individuele leefsituatie, zoals zij die met het PGB hebben gerealiseerd veelal ingrijpende gevolgen kunnen hebben.

In het kader van de algemene evaluatie van het PGB komend voorjaar ben ik voornemens de mogelijkheid te bezien van de introductie van een PGB als alternatief voor verpleeghuiszorg, zo mogelijk met ingang van 1999. In afwachting van een meer structurele regeling voor de onderhavige doelgroep die in dat kader tot stand zal kunnen komen heb ik de Ziekenfondsraad gevraagd zorg te dragen voor een overgangsregeling die voor de bestaande gevallen het PGB op het niveau per 1 januari 1998 conti- nueert, met dien verstande dat uitbreiding van het aantal uren verpleging en verzorging niet plaats heeft.

Een afschrift van de brief die ik daartoe aan de voorzitter van de Ziekenfondsraad heb gezonden treft u bijgaand aan.1

De Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, E. G. Terpstra

1 Ter inzage gelegd bij de afdeling Parlementaire Documentatie.

 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.