Brief staatssecretaris inzake vragen vaste commissie BZK aan minister en staatssecretaris BZK uit brief van 16-1-2001 - Café-brand Volendam

Deze brief is onder nr. 3 toegevoegd aan dossier 27575 - Café-brand in Volendam.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Café-brand Volendam; Brief staatssecretaris inzake vragen vaste commissie BZK aan minister en staatssecretaris BZK uit brief van 16-1-2001 
Document­datum 29-03-2001
Publicatie­datum 12-03-2009
Nummer KST52427
Kenmerk 27575, nr. 3
Van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK)
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2000–2001

27 575

Café-brand in Volendam

Nr. 3

BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN BINNENLANDSE ZAKEN EN KONINKRIJKSRELATIES

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

1 Ter inzage gelegd bij het Centraal Informatiepunt Tweede Kamer.

Den Haag, 29 maart 2001

In vervolg op mijn brief van 4 januari jongstleden en de brief van 15 januari jongstleden van de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) en mij, informeer ik u nader over de cafébrand in Volendam. In het bijzonder ga ik in op de vragen die de vaste commissie voor BZK aan de minister van BZK en aan mij heeft gesteld in haar brief van 16 januari jongstleden. (bijlage)

  • 1. 
    Commissie onderzoek cafébrand nieuwjaarsnacht 2001

Op 17 januari jongstleden is de commissie onderzoek cafébrand nieuwjaarsnacht 2001 (commissie Alders) door mij geïnstalleerd. Aansluitend is de commissie bijeen gekomen voor het maken van eerste werkafspraken en voor het afstemmen van de eigen werkzaamheden op de werkzaamheden van de rijksinspecties. De rijksinspecties hebben inmiddels het Plan van Aanpak afstemming rijksinspectieonderzoeken naar de brand in Volendam vastgesteld en aan mij aangeboden. Dit plan van aanpak doe ik u hierbij ter kennisneming toekomen.1

De commissie Alders heeft in overleg met de inspectie Brandweerzorg en Rampenbestrijding bezien op welke wijze aan de uitvoering van haar taakopdracht gestalte gegeven zou kunnen worden.

Onderzoeksvoorstel vergunningenstelsels

In haar brief van 16 januari jongstleden heeft de vaste commissie voor BZK verzocht om het door de commissie Alders op te stellen onderzoeksvoorstel niet te beperken tot de brandveiligheid in cafés. Conform het gestelde in de toelichting op het instellingsbesluit van de commissie Alders zal het onderzoeksvoorstel niet beperkt blijven tot de brandveiligheidsvoorschriften voor horecagelegenheden, maar zich uitstrekken tot alle inrichtingen die voor het publiek toegankelijk zijn en aan brand- veiligheidsvoorschriften gebonden zijn zoals sporthallen, discotheken en verpleeghuizen.

In het publieke debat naar aanleiding van de cafébrand in Volendam is de nadruk sterk komen liggen op de wijze waarop gemeentebesturen met vergunningverlening in relatie tot brandveiligheid omgaan. In overleg met de minister van BZK en met mij heeft de commissie Alders dan ook besloten om aan het opstellen van het gevraagde onderzoeksvoorstel prioriteit te geven binnen het geheel van haar taakopdrachten.

In opdracht van de commissie is inmiddels onder 30 gemeenten een zogenoemde quick-scan uitgevoerd naar de vergunningverlening en de bestuurlijke handhaving van de brandveiligheid. Mede op basis van deze en andere onderzoeksresultaten die de commissie inmiddels ter beschikking heeft, acht de commissie het mogelijk om in april een tussenrapportage aan mij uit te brengen; uiterlijk 31 maart is niet haalbaar gebleken. In deze tussenrapportage zal de commissie een voorlopig beeld schetsen van haar bevindingen ten aanzien van de vergunningverlening en bestuurlijke handhaving van de brandveiligheid in de onderzochte gemeenten. Daarbij zal de commissie niet eerst een voorstel doen voor een (landelijk) onderzoek naar de uitvoering van het brandveiligheids-beleid, maar direkt over gaan tot het opstellen van een actiegericht programma voor brandveiligheid.

Rapportage toedracht en hulpverlening

De inspectie Brandweerzorg en Rampenbestrijding heeft voor het geheel der onderzoeken een planning gemaakt, die er in voorziet dat de rapportage van de gezamenlijke inspecties zal plaatsvinden in week 20 (medio mei). De planning van de gezamenlijke rijksinspecties is maatgevend voor de commissie Alders, zodat zij verwacht haar eindrapportage in juni aan mij te kunnen aanbieden.

  • 2. 
    Rapportages aan de Tweede Kamer

In haar brief van 16 januari jongstleden heeft de vaste commissie voor BZK verzocht om een integrale rapportage inzake de cafébrand in Volendam, dat wil zeggen een gelijktijdige aanbieding van de rapportage van de rijksinspecties en van de commissie Alders. Ik geef er evenwel de voorkeur aan om de door mij ontvangen rapportages van de gezamenlijke rijksinspecties en van de commissie Alders terstond aan de Kamer aan te bieden. Directe openbaarmaking voorkomt dat er niet geverifieerde berichten zouden kunnen gaan circuleren over de inhoud van de beschikbaar komende deelrapportages. Tevens kan op deze wijze worden voorkomen dat derden eerder over het onderzoeksmateriaal zouden beschikken dan uw Kamer, hetgeen mij onwenselijk voorkomt. Een en ander staat naar mijn mening een integrale behandeling van de onderscheiden onderzoeksrapporten door de Kamer niet in de weg.

Afsluitend merk ik op dat ik overeenkomstig het verzoek van de vaste commissie voor BZK uw kamer tussentijds zal informeren over belangrijke feiten of gebeurtenissen, mochten die zich voor het uitbrengen van de genoemde rapportages voordoen.

  • 3. 
    Inzet helikopters van het ministerie van Defensie

Door de vaste kamercommissie voor BZK is in haar brief van 16 januari jongstleden verzocht om aan te geven, welke inzet heeft plaatsgevonden van helikopters van het ministerie van Defensie. Op basis van de door de minister van Defensie aangereikte informatie kan ik uw Kamer meedelen,

dat op 1 januari aan Defensie is verzocht om enkele gewondentransport-vluchten uit te voeren met behulp van helikopters. Het doel was om enkele patiënten met zware brandwonden over te brengen van het ziekenhuis waar de eerste opvang had plaatsgevonden naar een meer in de behandeling van brandwonden gespecialiseerd ziekenhuis. Deze spoedeisende vluchten zijn uitgevoerd met helikopters van de Koninklijke Marine en van de Koninklijke Luchtmacht die inclusief de bemanning in het kader van hun reguliere Search and Rescuetaak (SAR) gereed stonden. In totaal zijn door een SAR Lynx-helikopter van de Koninklijke Marine drie vluchten uitgevoerd en door een SAR AB -412 helikopter van de Koninklijke Luchtmacht één vlucht.

De Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, G. M. de Vries

BIJLAGE                                                  Den Haag, 16 januari 2001

Aan de staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

De vaste commissie voor Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft kennisgenomen van uw brieven van 4 en 15 januari 2001 over de cafébrand in Volendam.

Zij heeft hierover beraadslaagd in een procedurevergadering vandaag en is tot de volgende conclusies gekomen.

De commissie dringt er bij u op aan een integrale rapportage aan de Kamer aan te bieden, dat wil zeggen het onderzoeksrapport van gezamenlijke Rijksinspecties en het rapport van de commissie-Alders tegelijkertijd, om een integrale behandeling mogelijk te maken.

Dat neemt niet weg dat de Kamer graag zou worden geinformeerd als zich vóór deze integrale rapportage belangrijke feiten of gebeurtenissen voordoen. Kortom, zij wil wel volledig op de hoogte worden gehouden.

De commissie heeft voorts begrepen dat de commissie-Alders een onderzoeksvoorstel zal doen met betrekking tot de wijze waarop gemeenten uitvoering geven aan vergunningenstelsels en hun beleid terzake van brandveiligheid.

Zij dringt er bij u op aan dit onderzoeksvoorstel niet te beperken tot de brandveiligheid van café’s maar van alle openbare plaatsen waar grote groepen mensen samenkomen.

Tenslotte mist de commissie in uw brief van 15 januari 2001 de vermelding van de inzet van helikopters van het ministerie van Defensie. Zij zou hierover graag meer van u vernemen.

De griffier van de vaste commissie voor Binnenlandse Zaken en

Koninkrijksrelaties,

De Gier

 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.