Conferentie 'Rijnlands kapitalisme in crisistijd´, Den Haag

MI logo
datum 20 april 2009 - 17:45
plaats Den Haag
locatie Nieuwe Kerk Toon locatie
aanwezigen L.J. (Laurens Jan) Brinkhorst i e.a.
organisatie Montesquieu Instituut (MI) i, Duitsland Instituut Amsterdam (DIA)

In samenwerking met onder andere het Duitsland Instituut Amsterdam organiseert het Montesquieu Instituut dit voorjaar een conferentiereeks over de moraliteit van de hedendaagse markt. Dit door de huidige financiële crisis buitengewoon actuele vraagstuk wordt tijdens een drietal congressen onder de loep genomen.

De conferenties, te houden op 20 april en 14 en 15 mei, vinden plaats op bijzondere locaties in Den Haag en Amsterdam. Vooral de huidige staat en de toekomst van het Rijnlandse model  i, evenals de nieuwe verantwoordelijkheden van bestuurders en bedrijfsleven zullen aan bod komen tijdens de redevoeringen van de verschillende prominente sprekers.

De discussie rond de toekomst van het kapitalisme is levendiger dan ooit. Nu de kredietcrisis in de Verenigde Staten is uitgemond in een wereldwijde recessie staan de vaak als tegenpolen afgeschilderde Rijnlandse en Angelsaksische  i modellen weer volop in de aandacht. De recente verschuivingen in het economische landschap brengen enkele belangrijke vragen met zich mee: wat zijn de nieuwe verantwoordelijkheden van belangengroepen, aandeelhouders en de overheid? En hoe gaan zij hiermee om?

Met onder anderen Kurt Biedenkopf, oud-premier van de Duitse deelstaat Saksen en Laurens-Jan Brinkhorst i, voormalig minister van Landbouw en Economische Zaken.


1.

Montesquieu Instituut (MI)

Het Montesquieu Instituut is het kenniscentrum voor parlementaire democratie en begeeft zich op het snijvlak van democratie, politiek en parlementaire besluitvorming in zowel Nederland als Europa

Het instituut werkt samen met andere wetenschappelijke instellingen in Nederland en Europa en streeft ernaar om de beschikbare kennis op dit terrein tijdig en hanteerbaar onder handbereik van ambtenaren, bestuurders, journalisten, politici, wetenschappers én belangstellende burgers te brengen.

2.

Meer over...