Niet-energetische winningsindustrie Titel :

1.

Kerngegevens

Document­datum 11-10-2000
Publicatie­datum 07-04-2009
Kenmerk 22112, 169, 5

2.

Tekst

  • Bevordering van duurzame ontwikkeling in de niet energetische winningindustrie van de EU

Datum Raadsdocument

8 mei 2000

nr. Raadsdocument

8 303/00

nr. Commissiedocument

Com(2000) 265 def

Eerstverantwoordelijke ministerie

V&W i.o.m. EZ, VROM

Behandelingstraject in Brussel

Het onderwerp komt aan de orde in de Industrieraad. Voorts bespreking in diverse Europese overlegorganen zoals het «Permanent orgaan voor de veiligheid en de gezondheidsvoorwaarden in steenkolenmijnen en overige winningsindustrieeën», de Raw materials supply group, Eurothen en Eurogeosurveys.

Consequenties voor EG-begroting in EURO (per jaar)

In principe geen. Wel worden diverse suggesties voor onderzoek gedaan binnen bestaande EU-programma's, welke uit de communautaire begroting gefinancierd moeten worden.

Korte inhoud en doelstelling

Doel van deze mededeling is het bevorderen van duurzame ontwikkeling in de niet-energetische winningsindustrie. Anders gezegd: het gaat om het beperken van de milieugevolgen van de winning van zand, grind, ertsen etc., onder voorwaarde dat voldaan wordt aan de behoefte aan deze grondstoffen en dat de concurrentiekracht van de betrokken bedrijven gehandhaafd blijft. De ontwikkeling van indicatoren inzake milieukwesties is één van de initiatieven waar een belangrijke vooruitgang mee geboekt kan worden. Met deze indicatoren kan een evaluatie van de milieuprestaties worden gemaakt. Voorbeelden van geschikte indicatoren zijn wellicht: het gebruik van energie en grondstoffen, de emissies in lucht en het water en het gebruik van land. Lidstaten, industrie en andere belanghebbenden worden uitgenodigd om actief deel te nemen aan het tot stand brengen van een kader voor een betere dialoog die moet leiden tot herkenbare doelstellingen, een tijdschema voor het bereiken daarvan en concrete acties. Voorgesteld wordt kennis op dit gebied uit te wisselen en samen te werken bij het ontwikkelen van kennis. (Mede) aanleiding vormden de cyanidelozing in de Tirza rivier na de dambreuk bij een goudmijn (Roemenië, 1999) en een vergelijkbaar geval in Spanje (Anzalcollar, 1998).

Rechtsbasis van het voorstel

Art 6 EG verdrag (eisen milieubescherming integreren in EU beleid)

Subsidiariteit, proportionaliteit, deregulering

Positief: Het voorstel richt zich niet op nieuwe wetgeving. Communautair optreden is wenselijk om te zorgen dat voor de verwerkende industrie de bestaande concurrentieverhoudingen niet verstoord worden door in Europa divergerend beleid, en om het milieu-aspect beter te integreren in deze sector. De voorgestelde middelen (versterking van de dialoog, uitwisseling van kennis en «best practices») zijn hiertoe geschikt. De EU is het juiste niveau om dit internationaal te realiseren, mede met het oog op de doorwerking naar kandidaat-lidstaten. De Europese Raad heeft de Raad ­ in zijn verschillende samenstellingen ­ belast met het uitwerken van brede integratiestrategieën voor juni 2001. Deze mededeling vormt een onderdeel van de integratiestrategie van de Industrieraad.

Nederlandse belangen

Communautair optreden is gunstig voor het bevorderen van het «level playing field» en kan ook leiden tot verbetering van de milieusituatie in omringende landen, waarvan Nederland (in het verleden) nadelige effecten ondervonden heeft. Kennis van milieu-aspecten (voorkomen nadelige effecten, positieve effecten genereren) is ook van belang voor ons land. In ons land gaat het praktisch alleen om de winning van zand, klei en grind. Ook Nederland zal streven naar verdere verbeteringen van milieu-aspecten in het ketenbeheer. Nederland is overigens relatief ver gevorderd met de integratie van milieu-aspecten bij de winning van zand, klei en grind. Deze kennis zou kunnen worden overgedragen aan andere landen waar dat mogelijk is.

Consequenties voor nationale regelgeving/beleid c.q. decentrale overheden (betrokkenheid IPO/VNG)

geen.

Rol EP in de besluitvormingsprocedure

n.v.t.

3.

Onderdeel van

11 okt
'00
Brief staatssecretaris met fiches, opgesteld door de Werkgroep Beoordeling Nieuwe Commissievoorstellen (BNC) - Nieuwe Commissievoorstellen en initiatieven van de lidstaten van de Europese Unie
Buitenlandse Zaken (BUZA)
22112, nr. 169
 
 
 

4.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.