Mededeling Geïntegreerd productbeleid (IPP) - Hoofdinhoud
Inhoudsopgave
Documentdatum | 21-08-2003 |
---|---|
Publicatiedatum | 07-04-2009 |
Kenmerk | 22112, 282, 6 |
Titel
Mededeling van de Commissie aan de Raad en het Europees Parlement
-
-Geïntegreerd productbeleid Voortbouwen op een milieugericht levenscyclusconcept
Datum Raadsdocument
23 juni 2003
Nr Raadsdocument
: 10801/03
Nr. Commissiedocument
COM(2003)302 def
Eerstverantwoordelijke ministerie
VROM i.o.m. EZ, FIN, LNV, BZ, IPO
Behandelingstraject in Brussel
Raadwerkgroep Milieu, Milieuraad
Achtergrond, korte inhoud en doelstelling van het voorstel
De mededeling over IPP (geïntegreerd productenbeleid) is de opvolger van het Groenboek over IPP, dat in februari 2001 verscheen.1 In eerste instantie zou het Groenboek worden opgevolgd door een Witboek, maar het verschijnen hiervan werd meerdere malen uitgesteld. De Commissie deelde eind 2002 mede dat een mededeling de opvolger zou worden. Het Groenboek stelde een strategie voor om productgericht milieubeleid aan te scherpen en beter te richten op de bevordering van de ontwikkeling van een markt voor groenere producten. Centrale vraag is hoe de ontwikkeling van groenere producten en de interesse ervoor van consumenten het efficiëntst kan worden bereikt.
Het belangrijkste doel van IPP is het terugdringen van de milieueffecten van producten tijdens hun hele levenscyclus, waarbij zo nodig gebruik wordt gemaakt van een marktgestuurde benadering waarin de zorg om het concurrentievermogen is geïntegreerd.
De mededeling geeft aan waarom een productendimensie voor milieubeleid nodig is, zet de IPP-benadering uiteen, benoemt de leidende beginselen van de EU-strategie inzake IPP en schetst wat de Commissie zal doen ter bevordering van de IPP-benadering.
De Commissie richt zich op twee onderling verbonden acties: 1). Het vaststellen van de kadervoorwaarden voor continue milieuverbetering van alle producten in alle fasen van hun levenscyclus (produktie-, gebruiks- en afvalfase), via: a) Het creëren van het juiste economisch en juridische raamwerk
b) Het bevorderen van de toepassing van het levenscyclusconcept
c) Het geven van informatie aan consumenten om te kunnen beslissen
2). Het ontwikkelen van een aanpak voor producten waar de meeste milieuwinst valt te behalen.
IPP past in het kader van duurzame ontwikkeling. Duurzame ontwikkeling kent drie pijlers: people, planet en profit. IPP focust, met name om praktische redenen, op de milieu-impact van producten en geeft daarmee invulling aan de pijler «planet». De Commissie heeft aangegeven dat ook de andere «p's» in de toekomst tot de mogelijkheden van IPP zullen behoren.
Rechtsbasis van het voorstel
n.v.t. (mededeling)
Besluitvormingsprocedure en rol Europees Parlement: n.v.t. (mededeling)
Instelling nieuw Comitologie-comité
n.v.t. (mededeling)
Subsidiariteit en proportionaliteit
n.v.t. (mededeling)
Consequenties voor de EU-begroting
Geen
Financiële, personele en administratieve consequenties voor de rijksoverheid, decentrale overheden en/of bedrijfsleven en burger
Geen.
Consequenties voor nationale en decentrale regelgeving/beleid, (informatie over het inschakelen van nationale agentschappen/zelfstandige bestuursorganen e.d., implementatie en uitvoering, notificatie en handhaving en/of sanctionering)
Het voorstel heeft geen directe gevolgen voor de Nederlandse regelgeving. In bijlage II van de mededeling beschrijft de Commissie een aantal mogelijke taken en verantwoordelijkheden van belanghebbenden. Vanaf eind 2006 wil de Commissie de lidstaten een (vrijwillig) verslag vragen met de voorgenomen maatregelen en de vooruitgang die lidstaten boeken bij de implementatie van de IPP-benadering.
Voorgestelde implementatietermijn (bij richtlijnen) dan wel voorgestelde datum inwerkingtreding (bij verordeningen en beschikkingen) met commentaar t.a.v. haalbaarheid
n.v.t.
Nederlandse belangen en eerste algemene standpuntbepaling
Nederland heeft sinds 1993 veel ervaring opgedaan met productenbeleid en is altijd voorstander geweest van een Europese strategie. Een Europese strategie biedt kansen om beleid gericht op het verminderen van milieubelasting van producten binnen EU te bevorderen. Dit is met name van belang omdat producten nu eenmaal niet alleen binnen de eigen landsgrenzen worden geproduceerd en verhandeld. Het merendeel van de in Nederland geproduceerde producten, met name chemische en landbouwproducten, wordt in het buitenland verkocht, terwijl ongeveer 80% van de producten die de Nederlandse consument aanschaft uit het buitenland komt. Daarom is het voor Nederland van belang dat een Europese strategie voor productenbeleid wordt geformuleerd. Nederland waardeert en ondersteunt dan ook de in de mededeling neergelegde strategie. Een Europese strategie legitimeert daarnaast het werken aan geïntegreerd productenbeleid in Nederland.