Richtlijn BTW - Hoofdinhoud
Inhoudsopgave
Documentdatum | 21-08-2003 |
---|---|
Publicatiedatum | 07-04-2009 |
Kenmerk | 22112, 282, 9 |
Titel
Voorstel
voor een richtlijn van de Raad tot wijziging van richtlijn 77/388/EEG betreffende het gemeenschappelijk stelsel van belasting over de toegevoegde waarde, wat de procedure voor het treffen van afwijkende maatregelen alsmede de verlening van uitvoeringsbevoegdheden betreft.
Datum Raadsdocument
12 juni 2003
Nr Raadsdocument
10476/03
Nr. Commissiedocument
COM(2003)335 def
Eerstverantwoordelijk ministerie
FIN
Behandelingstraject in Brussel
Raadswerkgroep Fiscale Vraagstukken; Ecofin Raad
Achtergrond, korte inhoud en doelstelling van het voorstel
De huidige Zesde BTW-richtlijn 77/388/EEG voorziet in de artikelen 27 en 30 in procedures die kunnen leiden tot de stilzwijgende goedkeuring door de Raad van maatregelen die afwijken van de Zesde richtlijn. Om redenen van transparantie en rechtszekerheid wordt voorgesteld iedere toegestane afwijking op uitdrukkelijke wijze in een besluit van de Raad, op voorstel van de Commissie, aan te nemen. Ter vermijding dat een lidstaat in het ongewisse blijft over het gevolg dat de Commissie aan zijn verzoek tot afwijking wenst te geven, wordt een termijn voorgesteld waarbinnen de Commissie de Raad een voorstel tot machtiging moet voorleggen dan wel een mededeling waarin zij haar eventuele bezwaren toelicht.
Daarnaast wordt ter verbetering van de werking van de interne markt een procedure voorgesteld die de aanneming van maatregelen mogelijk maakt die de juiste uitvoering van de bestaande regels moet garanderen. Momenteel worden er wel interpretatierichtsnoeren opgesteld door het BTW-comité, maar dit comité heeft geen juridische status en valt ook niet onder de reikwijdte van het comitologiebesluit (119/468/EG). De bedoeling van het voorstel is de Commissie de bevoegdheid te geven de door het BTW-comité met eenparigheid van stemmen aangenomen interpretatierichtsnoeren voor te leggen aan de Raad. De Raad kan de richtsnoeren vervolgens van juridische status voorzien door deze aan te nemen. De procedure moet met name een oplossing bieden voor het probleem van dubbele belasting op grensoverschrijdende transacties, die kan voortvloeien uit een niet eenvormige toepassing door de lidstaten van de bepalingen van de richtlijn.
Rechtsbasis van het voorstel
artikel 93 EG-verdrag
Besluitvormingsprocedure en rol Europees Parlement: Raad: eenparigheid van stemmen; EP: raadpleging
Instelling nieuw Comitologie-comité
nee
Subsidiariteit en proportionaliteit
Subsidiariteit
positief. Voor wijzigingen in het BTW-systeem is de gemeenschap bij uitsluiting bevoegd.
Proportionaliteit
positief. Het beoogde doel meer doorzichtigheid en rechtszekerheid kan niet anders dan met een richtlijn worden bereikt. Consequenties voor de EU-begroting: geen
Financiële, personele en administratieve consequenties voor de rijksoverheid, decentrale overheden en/of bedrijfsleven en burger
De Commissie stelt dat hoewel het toepassingsbereik van de uitvoeringsmaatregelen beperkt is, in sommige gevallen de mogelijkheid van aanzienlijke budgettaire gevolgen voor een of meer lidstaten niet worden uitgesloten. Voor Nederland zijn er waarschijnlijk geen financiële gevolgen daar Nederland de tot op heden door het BTW-comité vastgestelde interpretatierichtsnoeren reeds naleeft, ondanks dat zij hieraan niet juridisch niet is gebonden. Het voorstel heeft positieve administratieve consequenties, vanwege de uniforme interpretatie van de maatregelen door de lidstaten
Consequenties voor nationale en decentrale regelgeving/beleid, (informatie over het inschakelen van nationale agentschappen/zelfstandige bestuursorganen e.d., implementatie en uitvoering, notificatie en handhaving en/of sanctionering)
geen nieuwe implementatie vereist; geen agentschappen; geen notificatieverplichtingen; geen handhavings -of sanctioneringsbepalingen.
Voorgestelde implementatietermijn (bij richtlijnen) dan wel voorgestelde datum inwerking treding (bij verordeningen en beschikkingen) met commentaar t.a.v. haalbaarheid
Nog niet bekend.
Nederlandse belangen en eerste algemene standpuntbepaling
Het creëren van meer transparantie en rechtszekerheid is een goede zaak; vanuit die optiek kan Nederland het voorstel steunen.