Mededeling Interne Markt Strategie Prioriteiten 2003­2006

1.

Kerngegevens

Document­datum 21-08-2003
Publicatie­datum 07-04-2009
Kenmerk 22112, 282, 13

2.

Tekst

Titel

Mededeling van de Commissie aan de Raad, het Europees Parlement, het Europees Economisch en Sociaal Comité en het Comité van de Regio's: Interne Markt Strategie Prioriteiten 2003­2006

Datum Raadsdocument

13 mei 2003

Nr Raadsdocument

9250/03

Nr. Commissiedocument

COM(2003)238 def.

Eerstverantwoordelijk ministerie

EZ i.o.m. alle overige deptn

Behandelingstraject in Brussel

Raadwerkgroep Concurrentievermogen en Groei, Raad voor Concurrentievermogen

Achtergrond, korte inhoud en doelstelling van het voorstel

De Commissie publiceert jaarlijks een herziening van haar Interne Markt Strategie (IMS). De Europese Raad van Brussel van maart 2003 heeft geconcludeerd dat de IMS naast de Globale Richtsnoeren voor het Economisch Beleid (GREB's) en de werkgelegenheidsrichtsnoeren één van de drie coördinatie-instrumenten is voor het economisch beleid. De Commissie heeft in najaar 2002 deze drie instrumenten in een stroomlijnings-exercitie beter op elkaar afgestemd. De strategie heeft daarom evenals de GREB's en de werkgelegenheidsrichtsnoeren een middellange termijndoelstelling en geldt voor drie jaar. Daarnaast richt zij zich nu meer op implementatie en uitvoering. De strategie is één van de belangrijkste bijdragen van de Raad voor het Concurrentievermogen aan de Europese agenda voor economische hervormingen.

De interne markt heeft volgens de Commissie met het oog op de uitbreiding, het verslechterende economisch tij van de EU en het verwezenlijken van de ambities van Lissabon een hernieuwde impuls nodig. Dit probeert de Commissie te bereiken door zich te richten op de fundamenten van de interne markt. De Commissie geeft tevens aan dat de verantwoordelijkheid voor een optimale interne markt bij de Commissie en de lidstaten samen ligt en daarom de strategie als een gezamenlijke agenda moet worden gezien. Deze agenda bestaat uit tien prioriteitsgebieden, te weten:

  • Verbeteren van vrij verkeer van goederen;
  • integreren van de dienstenmarkt;
  • een hoge kwaliteit netwerkindustrieën;
  • terugdringen van de negatieve effecten als gevolg van belastingobstakels;
  • uitbreiden van de kansen bij overheidsaanbestedingen;
  • verbeteren van het ondernemersklimaat;
  • de demografische uitdaging het hoofd bieden (hervorming van huidige pensioensystemen);
  • vereenvoudigen van regelgeving;
  • de regels (beter) handhaven;
  • meer en betere informatievoorziening.

Binnen deze tien prioriteiten zijn acties geformuleerd. Een deel betreft lopende wetgeving die zal moeten worden afgerond en geïmplementeerd door de lidstaten en een deel betreft nieuwe ideeën die nog uitgewerkt moeten worden in voorstellen.

Verder besteedt de strategie aandacht aan de nieuwe lidstaten binnen de interne markt, de interne markt in internationale context (lees: met de nieuwe buurlanden na de uitbreiding) en hoe de Commissie zelf de monitoring van de werking van de interne markt ter hand zal nemen. In geval van monitoring gaat het om tijdige aanname door lidstaten van Europese regelgeving, adequate implementatie van maatregelen en beoordeling van de effecten die deze hebben op markten, bedrijfsleven en andere economische spelers.

Rechtsbasis van het voorstel

n.v.t. (mededeling)

Besluitvormingsprocedure en rol Europees Parlement: Het Europees Parlement wordt via deze mededeling geïnformeerd over de strategie van de Commissie.

Instelling nieuw Comitologie-comité

nee

Subsidiariteit en proportionaliteit

n.v.t. (mededeling)

Consequenties voor de EU-begroting

geen

Financiële, personele en administratieve consequenties voor de rijksoverheid, decentrale overheden en/of bedrijfsleven en burger

geen Consequenties voor nationale en decentrale regelgeving/beleid, (informatie over het inschakelen van nationale agentschappen/zelfstandige bestuursorganen e.d., implementatie en uitvoering, notificatie en handhaving en/of sanctionering): geen

Voorgestelde implementatietermijn (bij richtlijnen) dan wel voorgestelde datum inwerking treding (bij verordeningen en beschikkingen) met commentaar t.a.v. haalbaarheid

n.v.t.

Nederlandse belangen en eerste algemene standpuntbepaling

Nederland is positief over de nieuwe strategie van de Commissie. Door nadruk te leggen op de interne markt en een aantal nieuwe suggesties te doen tracht de Commissie met deze nieuwe strategie de aandacht en inzet van de lidstaten voor de interne markt te verbeteren.

Het is een goede poging van de Commissie om resterende hardnekkige problemen binnen de interne markt op te lossen. Ook voor Nederland is een goede werking van de interne markt van groot belang. Het is positief dat de IMS nu een middellange termijndoelstelling heeft en synchroon loopt met de GREB's en de werkgelegenheidsrichtsnoeren. Dit kan de effectiviteit van het instrument vergroten. Een gezamenlijke inzet en daarmee verantwoordelijkheid door de Commissie en de lidstaten voor de interne markt is essentieel. Nederland onderschrijft dit niet alleen vanwege de Lissabondoelstellingen, maar ook om de vruchten te kunnen plukken van de nieuwe situatie na de uitbreiding en het slechte economisch tij het hoofd te kunnen bieden. Eventuele financiële consequenties van de strategie dienen binnen de door de Financiële Perspectieven gedicteerde randvoorwaarden te worden ingevuld.

3.

Onderdeel van

21 aug
'03
Brief staatssecretaris bij de aanbieding van 22 fiches opgesteld door de Werkgroep Beoordeling Nieuwe Commissievoorstellen - Nieuwe Commissievoorstellen en initiatieven van de lidstaten van de Europese Unie
Buitenlandse Zaken (BUZA)
22112, nr. 282
 
 
 

4.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.