Mededeling betrekkingen EU Canada - Hoofdinhoud
Inhoudsopgave
Documentdatum | 21-08-2003 |
---|---|
Publicatiedatum | 07-04-2009 |
Kenmerk | 22112, 282, 18 |
Titel
Mededeling van de Commissie over de betrekkingen EU Canada
Datum Raadsdocument
3 juni 2003
Nr Raadsdocument
10066/03
Nr. Commissiedocument
COM(2003) 266 def
Eerstverantwoordelijk ministerie
BZ i.o.m. EZ, JUST, V&W, OCW
Behandelingstraject in Brussel
Transatlantische Werkgroep
Achtergrond, korte inhoud en doelstelling van het voorstel
Tijdens de EU-Canada Top van 19 december 2002 werd overeengekomen om in 2003 de bilaterale relatie tussen de EU en Canada te bezien met het oog op versterking van de betrekkingen tussen de EU en Canada («grondige herijking»). De mededeling van de Commissie is een eerste bijdrage aan deze herziening. Het centrale thema is de versterking van de samenwerking op internationale onderwerpen, met name die welke onder het Gemeenschappelijk Buitenlands en Veiligheidsbeleid (GBVB) vallen. Ook geeft de Commissie in grote lijnen weer hoe zij de, tijdens de EU-Canada Top van 19 december 2002 overeengekomen «Trade and Investment Enhancement Agreement», denkt in te vullen. Tot slot wordt ingegaan op de samenwerking op het terrein van justitie en binnenlandse zaken; milieuvraagstukken; onderwijs, cultuur en jeugd; transport; en wetenschappelijke en technologische samenwerking.
Rode lijn in de mededeling is dat de Unie en Canada beter gebruik zouden moeten maken, met name in multilaterale fora, van de gelijke gezindheid op vele terreinen. Hiertoe moet worden gezocht naar een methode om gezamenlijke verklaringen op te zetten in daadwerkelijke operationele samenwerking zodat concrete resultaten kunnen worden behaald in de internationale arena. In de mededeling wordt voorgesteld om een stuurgroep te vormen op werkniveau met «senior officials» om de doelstellingen die zijn vastgesteld op hoog (politiek) niveau uit te werken en te monitoren.
De mededeling is kort voor de EU-Canada Top van 28 mei jl. uitgebracht en ter voorbereiding van de Top besproken met de Canadese counterparts. Canada zal nu een soortgelijk document opstellen waarna beide partijen gemeenschappelijke conclusies zullen trekken die zullen worden bekrachtigd tijdens de EU-Canada Top in december 2003.
Rechtsbasis van het voorstel
n.v.t. (mededeling)
Besluitvormingsprocedure en rol Europees Parlement: n.v.t. (mededeling)
Instelling nieuw Comitologie-comité
n.v.t. (mededeling)
Subsidiariteit en proportionaliteit
n.v.t. (mededeling)
Consequenties voor de EU-begroting
geen
Financiële, personele en administratieve consequenties voor de rijksoverheid, decentrale overheden en/of bedrijfsleven en burger
geen
Consequenties voor nationale en decentrale regelgeving/beleid, (informatie over het inschakelen van nationale agentschappen/zelfstandige bestuursorganen e.d., implementatie en uitvoering, notificatie en handhaving en/of sanctionering)
geen
Voorgestelde implementatietermijn (bij richtlijnen) dan wel voorgestelde datum inwerking treding (bij verordeningen en beschikkingen) met commentaar t.a.v. haalbaarheid
n.v.t.
Nederlandse belangen en eerste algemene standpuntbepaling
Nederland meent dat de mededeling een goede start is voor de «grondige herijking» van de betrekkingen EU-Canada. Het stuk is goed opgebouwd en biedt veel aanknopingspunten voor discussie. Nederland steunt de inhoud van de mededeling in grote lijnen maar vindt het jammer dat het stuk niet in concept met de lidstaten is besproken. Het stuk gaat immers over de toekomstige invulling van de relaties met Canada, een belangrijke partner. Nederland wenst derhalve dat de lidstaten wel vroegtijdig en regelmatig worden betrokken bij het opstellen van de gemeenschappelijke conclusies t.b.v. EU-Canada Top in december 2003. Tevens is er behoefte aan verduidelijking van de opzet van de stuurgroep.