Donderdag in de plenaire vergadering: G20-Top, westelijke Balkan en Moldavië

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op dinsdag 28 april 2009, 14:29.

Protesten in Moldavië op 8 April 2009. ©BELGA_EPA_DUMITRU DORU

De leden maakten zich hard voor betere rechten van patiënten bij grensoverschrijdende gezondheidszorg en zij spraken over de conclusies van de G20-Top. Vervolgens werd de blik gericht op het Oosten met een bespreking van de situatie in Moldavië en de westelijke Balkan. Het Parlement stemde ook voor het vergroten van de rechten van bus- en bootpassagiers, de uitbreiding van auteursrechten in de muziekindustrie en aanscherping van regels voor ratingbureaus.

Rechten van patiënten bij grensoverschrijdende gezondheidszorg

Als eerste punt op de agenda het verslag van de Brit John Bowis (Europese Volkspartij en Europese Democraten) over de rechten van patiënten die in een ander land van gezondheidszorg gebruik maken. Later vandaag wordt er hier een artikel over dit verslag gepubliceerd.

Situatie in Moldavië

De leden uitten hun zorgen over de schendingen van de mensenrechten die na de verkiezingen op 5 april werden gemeld. De Communistische Partij kwam als grootste uit de bus wat tot rellen leidde. Sommige leden deden een oproep om Moldavië dichter bij de EU te brengen

Nucleaire non-proliferatie

De leden debatteerden over een verslag van Angelika Beer, een Duits lid van De Groenen, dat werd opgesteld in aanloop naar de herzieningsconferentie van het non-proliferatie Verdrag in 2010.

De aanbevelingen aan de Raad zijn om de productie en het gebruik van alle nucleair brandstof onder toezicht van het Internationaal Atoomenergie Agentschap te plaatsen, de taakomschrijving van het Internationaal Atoomenergie Agentschap uit te breiden en het maken van splijtmateriaal voor wapens af te zweren. Op vrijdag werd het verslag goedgekeurd.

De westelijke Balkan

"Het vooruitzicht op lidmaatschap van de EU en op de daaraan verbonden voordelen is de sterkste garantie voor stabiliteit en de belangrijkste motor achter de hervormingen in de landen van de westelijke Balkan" stelt een verslag van de Zweedse christendemocrate Anna Ibrisagic.

In het verslag wordt er op gewezen dat "het hefboomeffect van de Europese Unie en haar vermogen om stabiliteit te brengen en de hervormingen in de westelijke Balkan aan te drijven, afhangt van hoe geloofwaardig haar inspanningen zijn om de in de regio gelegen landen die volledig voldoen aan de criteria van Kopenhagen, volledig lid te laten worden van de EU".

Kroatië en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië zijn de twee kandidaat-lidstaten in de regio. In het verslag wordt verder de volledige samenwerking met het Joegoslavië-tribunaal als wezenlijke vereiste voor het toetredingsproces genoemd.

Resultaten van de G20-Top

Tijdens de G20-top van 2 april in Londen kwamen de wereldleiders overeen om 1,1 triljoen dollar vrij te maken voor het herstel van de financiële markten en om het toezicht op de financiële markten te verscherpen. Een aantal leden juichten de resultaten van de top toe en vroegen om stimuleringen en andere structurele hervormingen. Ander leden bekritiseerden de geringe aandacht voor groene investeringen en riepen op tot actie om de geschatte 27 miljoen werklozen in 2010 (volgens het IMF) aan het werk te krijgen. Op vrijdag werd het verslag goedgekeurd.

Goedgekeurde verslagen op donderdag

De leden besloten om de auteursrechten in de muziekindustrie van 50 tot 70 jaar te verlengen. Er werden twee verslagen goedgekeurd om de rechten van autobus- en touringcarpassagiers en van passagiers die over zee of binnenwateren reizen, gelijk te stellen aan de rechten van luchtvaartpassagiers. Verder zullen ratingbureaus in de toekomst te maken krijgen met strengere regels en werd er kwijting verleend aan de begrotingen van de verschillende Europese instellingen en agentschappen met uitzondering van die van de Raad.