PVV: Vijfde EP-zetel voor PVV bij nieuw EU-verdrag

Met dank overgenomen van Partij voor de Vrijheid (PVV) i, gepubliceerd op donderdag 11 juni 2009.

De extra zetel die Nederland in het Europees Parlement i zal krijgen zodra alle EU-landen i het nieuwe EU-verdrag hebben geratificeerd, gaat naar de Partij voor de Vrijheid. De PVV i zal daarmee komen op vijf zetels in het Europees Parlement, net zoveel als het CDA i. Dat blijkt uit de definitieve uitslag van de Europese verkiezingen, die vandaag door de Kiesraad i bekend werd gemaakt.

De zesentwintigste zetel is in de uitslag aangemerkt als een restzetel waarvoor alleen de partijen in aanmerking komen die in eerste instantie, bij verdeling van de vijfentwintig zetels, een zetel halen in het EP. Dat is conform het voorstel van staatssecretaris Ank Bijleveld i van Binnenlandse Zaken. De Tweede Kamer i moet nog wel instemmen met haar voorstel.

Geert Wilders i haalde zelf als lijstduwer op de lijst van de PVV zo veel stemmen dat hij gekozen is in het Europees Parlement. De PVV-voorman heeft echter al eerder aangegeven dat hij geen zitting zal nemen in het EP en gewoon in de Tweede Kamer blijft. Wilders haalde vorige week 334.846 stemmen. PVV-lijsttrekker Barry Madlener i haalde 382.610 stemmen.

Zie ook :

De Telegraaf: Extra zetel voor PVV bij nieuw EU-verdrag

De Telegraaf: Wilders gekozen in Europarlement

Elsevier: Geert Wilders gekozen in Europarlement, PVV vijf zetels