Recessie en immigratie, 12 februari - Hoofdinhoud
Ontslagen, een daling in koopkracht, en groeiende onzekerheid vertalen de impact van de recessie van getallen en kapitaal injecties naar de concrete impact op de levens van mensen. Nu rijst de vraag wat de gevolgen zullen zijn van economische spanningen op de sociale samenhang en immigratie in Europa. Dit geldt zowel voor migratie van buiten de EU als die daarbinnen. Veel Europese landen worstelen al langer met sociale spanningen tussen verschillende bevolkingsgroepen en met uitdagingen van een concurrentie positie door het toegenomen aantal arbeidsmigranten.
Nog altijd zijn immigranten en etnische minderheden oververtegenwoordigd in de lager betaalde banen en economische lagen van de bevolking. De recessie zal in de laagst betaalde banen de grootste impact hebben omdat mensen hier minder reserves hebben opgebouwd en ook minder uitzicht hebben op alternatieven. Tegelijkertijd ontstaat spanning over het 'inpikken' van banen door immigranten.
Tijdelijke arbeidsmigranten uit Oost-Europa verliezen hun werk al en keren in snel tempo terug naar samenlevingen die toch al onder groeiende druk staan wegens spanningen over welvaart en toekomst.
D66 moet op Europees niveau een sterk sociaal-liberaal antwoord formuleren op de recessie vanuit immigratie beleid. Niet alleen het vertrouwen in het zelf-regulerende karakter van de markt is verminderd, ook de vertrouwen in mensen onderling neemt af bij economische onzekerheid. In het creeeren van nieuwe kansen en perspectieven zijn sociologische aspecten net zo belangrijk als economische. Hierbij moet blijven worden onderstreept en uitgelegd dat een sterke Europese markt noodzakelijk is voor Europa om op wereld schaal te concurreren. Tegelijkertijd moet aan verwachtingsmanagement en regulering worden gedaan, om arbeiders efficient in te zetten op plekken waar dat nodig is. Het laten vallen van een groot gat tussen vraag en aanbod, alleen door bijvoorbeeld bureaucratische of geografische hindernissen, heeft een onnodig negatieve impact op de Europese economie.
Met de dreiging van protectionistische tendensen is het belangrijk te zorgen voor flexibilisering van het stimuleren of juist ontmoedigen van arbeidsmigratie op Europees niveau. Hierdoor werkt de mark efficienter. Het is belangrijk dat administratieve processen zoals bij het verstrekken van visa’s en het toestaan van (tijdelijke) arbeidsmigratie aansluiten op het tempo van de markt. Snelle schakeling is belangrijk om ervoor te zorgen dat ook in economisch uitdagende tijden zoals nu effectief kan worden gewerkt met de geschikte arbeiders. Zij moeten de kans hebben om op het juiste moment en op de juiste plek hun bijdrage te leveren aan hun eigen welvaart, en aan die van Europa.
Het Migration Policy Institute schreef een interessante studie over de impact van de recessie op immigratie en integratie.
Reageren? Dit e-mail adres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.
Meer blogs onder 'Naar Europa'