Synaspismós Rizospastikís Aristerás (SYRIZA)

Met dank overgenomen van Europa Nu.
logo SYRIZA

De Coalitie van Radicaal-Links, afgekort: SYRIZA (Synaspismós Rizospastikís Aristerás) is een coalitie van Griekse linkse politieke partijen die werd gevormd in 2004. De partij is sinds 2019 de grootste oppositiepartij.

Syriza bevindt zich aan de linkerkant van het politieke spectrum. De partij is kritisch op het Europese bezuinigingsprogramma maar benadrukt dat ze Griekenland niet uit de eurozone of de Europese Unie willen terugtrekken; hiermee is de partij zacht eurosceptisch. In Nederland is de partij het beste te vergelijken met de SP i. Slogan van de partij is: "We open a way to hope".

Politiek leider is sinds 2008 Alexis Tsipras i, hij volgde Alekos Alavanos i op nadat die bekend maakte wegens privéredenen te stoppen.

1.

Partijlijn

Syriza werd in het verleden gekarakteriseerd als anti-establishmentpartij. De partij komt voort uit diverse extreem-linkse groepen en partijen. Ze heeft haar oude identiteit als radicaal-linkse protestpartij echter van zich afgeschud en is nu beter te kwalificeren als populistische partij. Hoewel de partij verklaard heeft niet uit de eurozone te willen treden en Griekenland een respectabel lid van de Europese Unie zou moeten zijn, wordt de partij door de buitenwacht als eurosceptisch gezien.

2.

Europees Parlement

In de periode 2019-2024 wordt Syriza door zes afgevaardigden vertegenwoordigd in het Europees Parlement. Deze maken deel uit van de Europees Unitair Links/Noords Groen Links i fractie, waarvan ook de SP i deel uitmaakt.

Meer informatie