Voertuigcriminaliteit

1.

Kerngegevens

Document­datum 09-08-2002
Publicatie­datum 22-01-2013
Kenmerk 11486/02
Van Netherlands delegation
Aan Police Cooperation Working Party
Externe link originele PDF
Originele document in PDF

2.

Tekst

RAAD VAN Brussel, 9 augustus 2002 DE EUROPESE UNIE

11486/02

ENFOPOL 112

NOTA van: de Nederlandse delegatie aan: de werkgroep Politiesamenwerking nr. vorig doc.: 11222/01 ENFOPOL 85, 14049/01 ENFOPOL 131, 14670/01 ENFOPOL 143 Betreft: Voertuigcriminaliteit

Achtergrond

De werkgroep Politiesamenwerking heeft ingestemd met een verdere behandeling van het onderwerp voertuigcriminaliteit. De delegaties zijn uitgenodigd (laatstelijk op 5/6 maart 2002) te reageren op de documenten 11222/01 Enfopol 85 en 14049/01 Enfopol 131.

De delegaties van Duitsland (14670/01 Enfopol 143), het Verenigd Koninkrijk, Spanje , Portugal, EUROPOL en de Commissie hebben gereageerd.

De werkgroep heeft eerder over dit onderwerp besloten dat voor de verdere behandeling domeinen moeten worden afgezonderd voor een thematische bespreking in de werkgroep. Hiermede wordt een fasegewijze benadering van het geheel beoogd.

Een rol op deelgebieden (zie 14049/01 Enfopol 131) wordt gezien voor de werkgroep

Politiesamenwerking, het netwerk voor criminaliteitspreventie, EUROPOL, Interpol en de

Commissie.

NL

Er zijn over voorstellen gedaan in 11222/01 ENFOPOL 85 inmiddels de navolgende besluiten genomen :

  • 1) 
    De nationale registrerende voertuigautoriteiten

    De JBZ-raad van 13 juni jl heeft geconcludeerd dat een wetgevingsinitiatief wordt genomen (noot: door de Commissie) betreffende de toegang voor overheidsdiensten die belast zijn met voertuigregistratie tot Sisgegevens betreffende gestolen voertuigen en documenten die hiermee verband houden (zie 9773/02 SIS 43, pag. 3).

  • 2) 
    EUROPOL

    De JBZ-raad van 13 juni jl heeft besloten dat wetgevingsinitiatieven moeten voldoen aan de eisen van toegang voor EUROPOL om de Sisgegevens te kunnen raadplegen onder voorwaarde van naleving van gegevensbescherming ( zie 9773/02 SIS 43, pag. 3).

  • 3) 
    Douanediensten

    De Secretaris-Generaal van Interpol en Secretaris-Generaal van de World Custom Organisation WCO hebben op 9 november 1998 te Lyon een Memorandum of Understanding getekend met betrekking tot de algemene samenwerking tussen deze diensten en de

    informatie-uitwisseling. Een speciaal besluit is genomen tijdens de 70 e Algemene

    Vergadering in september 2001 te Boedapest. Het genomen besluit vertrekt de secretarisgeneraal van Interpol het mandaat om WCO en zijn lidstaten toegang te geven tot ASF/SMV database gestolen voertuigen.

Fase I, Verdere uitwerking samenwerking politie- en douanediensten en andere publieke diensten

Hierna wordt prioriteit gegeven aan een verdere uitwerking van de samenwerking binnen de Unie en de op nationaal vlak te treffen maatregelen (fase I) en dat in het bijzonder toegespitst op de samenwerking tussen de verschillende autoriteiten in de publieke sector: de politie, de douane en de registrerende autoriteit van voertuigen.

NL

1. Registrerende autoriteit en politie- en douanediensten

Dringend is samenwerking geboden tussen de registrerende autoriteit van voertuigen en de politie- en douanediensten. Het mag niet voorkomen dat een registrerende autoriteit een voertuig (her)registreert terwijl het voertuig als gestolen staat gesignaleerd in het opsporingssysteem. Op het voertuigidentificatienummer van het voertuig moet een controle worden uitgevoerd. Tevens zal een check moeten plaatsvinden in de opsporingssystemen. Binnen de Unie zullen de lidstaten naleving van Richtlijn 1999/37/EG i van 29 april 1999 door de registrerende autoriteit strikt en regelmatig toetsen (PB L 138, 1.6.1999, blz. 57).

Voorstel voor nadere besluitvorming: De registrerende autoriteiten van de lidstaten en de politie- en douanediensten werken samen en verlenen elkaar de noodzakelijke informatie. De registrerende nationale voertuigautoriteiten hebben een consultatieplicht bij (her) registratie van elkaars voertuigregister en van het opsporingsregister van gestolen voertuigen (SIS met koppeling ASF/SMV Interpol).

Nadere toelichting: • (Her-)registratie van een gestolen voertuig moet niet mogelijk zijn. • De nationale voertuigregistratie autoriteiten eisen bij een nieuwe inschrijving van een

voorheen in het andere land ingeschreven voertuig, in alle gevallen overlegging van het nationale voertuigregistratiedocument(en). Bij een nieuwe inschrijving nemen de autoriteiten het oude nationale voertuigdocument in en sturen dit op aan de nationale autoriteit die dit document heeft afgegeven.

• Wanneer het voertuigdocument ontbreekt kan de nationale autoriteit van de land waar een nieuwe inschrijving is aangevraagd in uitzonderlijke gevallen besluiten het voertuig opnieuw in te schrijven op voorwaarde evenwel dat zij van de bevoegde autoriteit van het land waar het voertuig voordien was ingeschreven schriftelijk de bevestiging heeft gekregen dat de aanvrager het recht heeft het voertuig in een ander land opnieuw in te schrijven.

NL

• Ten behoeve van de voertuig registratiediensten van de lidstaten is een doeltreffend systeem van gegevens uitwisseling van groot belang. Binnen de Unie is een groot aantal lidstaten overgegaan tot een systeem van voertuigregistratie dat tussen de landen

uitwisselbaar is op basis van een gemeenschappelijk Verdrag; het systeem wordt aangeduid met European Car and Driving License System, EUCARIS. Deelname vindt plaats door toetreding tot het verdrag. Informatie uit het voertuigregister is volgens het Verdrag toegankelijk voor de politie- en douanediensten. Toetreding tot dit Verdrag zal de bestrijding van voertuigcriminaliteit versterken.

2. EUROPOL

Europol ondersteunt de lidstaten met expertise. Deze expertise is mede afhankelijk van de mate waarin de lidstaten Europol informeren. Europol en de politiediensten in de lidstaten kunnen elkaar versterken in de strijd tegen voertuigcriminaliteit. Europol heeft inmiddels in de Duitse, Engelse, Franse, Italiaanse en Spaanse taalversie EuVID, the European Vehicle Identification Database de politiediensten ter beschikking gesteld. Het betreft een handleiding ten behoeve van de politiediensten in de lidstaten uitgegeven via een cd-rom. In deze handleiding zijn opgenomen: • Informatie over de identificatie van de verschillende typen voertuigen van 18 autofabrikanten

• De gids Hoe voertuigcriminaliteit te onderzoeken • Een overzicht van alle voertuigregistratie documenten actueel in gebruik bij 40 landen binnen Europa

• Een catalogus met afbeeldingen van alle sleutels van de verschillende typen en

modellen voertuigen

Verder heeft Europol in de bestrijding van voertuigcriminaliteit voor de politiediensten van de

lidstaten beschikbaar

• The Europol Information System (EIS)

• AWF – Analysis Work Files

NL

Voorstel voor nadere besluitvorming 1. De politie- en douanediensten in de lidstaten verstrekken Europol operationele informatie over voertuigcriminaliteit op basis van een door Europol ontwikkelt intelligence model, waarin Europol aangeeft over welke informatie Europol wil beschikken. 2. De politiediensten informeren EUROPOL zo spoedig mogelijk over de vermissing van blanco voertuig registratiedocumenten. Nationaal houdt de politie toezicht op een adequate beveiliging en opslag van voertuigregistratie documenten. 3. Europol zal gevraagd worden jaarlijks een analyse te verzorgen met betrekking tot het fenomeen voertuigcriminaliteit in de Europese Unie.(situatierapport/ dreigingsanalyse)

3. Koppelen van de bevragingsmogelijkheid van het geautomatiseerd register gestolen voertuigen SIS en ASF/SMV van Interpol

Een beter gebruik van opsporingssystemen zal de bestrijding van voertuigcriminaliteit sterk verbeteren. Daarbij moet worden gedacht aan het register gestolen voertuigen van het Schengen Informatiesysteem SIS als ook aan het ASF/SMV Stolen Motor Vehicles-systeem van Interpol. Politiediensten van buiten de Europese Unie hebben geen toegang tot het SIS maar veelal wel tot het ASF van Interpol. Dit wijst op een groot vacuüm in opsporingswereld. Politiediensten in niet Unielanden kunnen niet zijn geïnformeerd over de diefstal van een voertuig wanneer het land van herkomst van het voertuig de diefstal van het voertuig alleen signaleert via SIS en niet tevens via ASF/SMV van Interpol dat Unieoverstijgend is. Zodra opsporingsdiensten behoefte hebben aan de uitwisseling van opsporingsinformatie buiten het Schengengebied/ de EU, dan schiet het SIS tekort en zijn de politiediensten aangewezen op de gestolen voertuigen database van Interpol. Nog niet alle EU-lidstaten zijn aangesloten op het SIS, terwijl op het ASF/SMV-systeem van Interpol 7 Unielidstaten operationeel niet zijn aangesloten.

NL

Voorstel voor nadere besluitvorming: Breng een beperkte koppeling tot stand tussen de bevragingsmogelijkheid van het geautomatiseerd register gestolen voertuigen SIS en het ASF/SMV Stolen Motor Vehicles netwerk van Interpol teneinde het SIS signaleringssysteem gestolen voertuigen en het ASF/Interpol voor alle EU lidstaten en Interpol Member States beschikbaar te maken. In het SIS is tevens begrepen de waardevolle applicatie voor registratie van nummers van gestolen blanco voertuigdocumenten.

Nadere toelichting

• Het betreft een beperkte koppeling, namelijk in verband met de bevraging van het systeem

gestolen voertuigen en gestolen of vermiste voertuigdocumenten. Via de bevraging wordt

informatie verkregen op het beschikbaar zijn van informatie in beide systemen (SIS/ASF-

SMV). De systemen zelf blijven als zodanig in tact en behoeven geen systeem aanpassingen

plaats te vinden.

• De doeleinden worden vastgelegd waartoe de gegevens mogen worden gebruikt en welke

garanties daaraan moeten worden gekoppeld inzake gegevensbescherming

• Na koppeling kan de ASF/SMV informatie via de SIS kanalen worden bevraagd

• EU-lidstaten aangesloten bij het SIS bepalen zelf welke niet-SIS landen, doch wel aangesloten bij Interpol ASF/SMV, over welke informatie voor welke doeleinden kunnen beschikken.

• SIS en ASF/SMV zijn niet herleidbaar tot persoonsinformatie

• EUROPOL kan straks beschikken over de informatie afkomstig uit SIS, terwijl EUROPOL

thans reeds over de informatie afkomstig van ICPO/Interpol kan beschikken op basis van art. 2, 5 en 6 van de in november 2001 ondertekende samenwerkingsovereenkomst. (zie 8803/01 ADD1 EUROPOL 43 en 8803/01 ADD 1 COR 1 EUROPOL 43)

NL

Tenslotte

In dit document is aandacht besteed aan prioritaire thema’s in fase I (zie 14049/01

ENFOPOL 131). Na behandeling hiervan zal aandacht worden besteed aan de andere onderdelen in fase 1, te weten

• Publieke/ private samenwerking

• De preventie van voertuigcriminaliteit.

Fase 2, betreft de samenwerking met derde landen.

Blijft nu buiten beschouwing.

____________

NL

 
 
 
 

3.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.