Merkel en Sarkozy

Met dank overgenomen van W.J. (Wouter) Bos i, gepubliceerd op dinsdag 1 september 2009.

Gaan ze het echt volhouden? De spanning wordt opgevoerd aan de vooravond van de G20 in Pittsburgh eind september.

Merkel en Sarkozy zeggen voornemens te zijn nu echt beslissingen te willen nemen over beloningen en bonussen in het bankwezen. En zelfs Brown komt in beweging, dat hebben we niet eerder meegemaakt. Ik ben benieuwd of het lukt.

Enige scepsis is wel op zijn plaats. We hebben de afgelopen weken al een paar keer eerder heldhaftige verhalen uit Parijs gehoord maar de volgende dag hoorde je er dan al niets meer over. Naar verluidt omdat bankiers in opstand kwamen en dreigden zich elders te vestigen. Als dat zo is, bevestigt het één van de grootst problemen bij het aanpakken van wantoestanden in de financiële sector. Financiële expertise is schaars, banken en bankiers zijn mobiel, hun invloed is groot. Met per saldo als resultaat dat zij soms lijken te bepalen wat er gebeurt.

In een ander verband zei Merkel vandaag ook al dat grote banken regeringen in de houdgreep houden. Dat is dus de wereld op zijn kop. Als het er echt om spant horen regeringen banken in de houdgreep te houden, niet andersom. En zolang banken en bankiers tegen regeringen kunnen zeggen dat ze vertrekken als de regels hen niet aanstaan, is het moeilijk om wantoestanden uit te bannen.

Daar ligt dus ook de betekenis van wat Merkel en Sarkozy nu doen. Voor het eerst komt er zicht op internationale actie op een terrein waar het nationaal al moeilijk manoeuvreren was, maar waar internationale coördinatie nooit een kans van slagen had. Durch halten bitte! Persévérez síl vous plaît!