Besluit 2005/293 - Nadere voorschriften betreffende de bewaking van de streefcijfers inzake hergebruik/terugwinning en hergebruik/recycling zoals vastgesteld bij Richtlijn 2000/53/EG betreffende autowrakken

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1.

Stand van zaken

Deze beschikking is op 13 april 2005 gepubliceerd en moest uiterlijk op dezelfde dag zijn omgezet in nationale regelgeving.

2.

Kerngegevens

officiële titel

2005/293/EG: Beschikking van de Commissie van 1 april 2005 tot vaststelling van nadere voorschriften betreffende de bewaking van de streefcijfers inzake hergebruik/terugwinning en hergebruik/recycling zoals vastgesteld bij Richtlijn 2000/53/EG van het Europees Parlement en de Raad betreffende autowrakken (Kennisgeving geschied onder nummer C(2004) 2849)

officiële Engelstalige titel

2005/293/EC: Commission Decision of 1 April 2005 laying down detailed rules on the monitoring of the reuse/recovery and reuse/recycling targets set out in Directive 2000/53/EC of the European Parliament and of the Council on end-of-life vehicles (notified under document number C(2004) 2849)
 
Rechtsinstrument Beschikking
Wetgevingsnummer Besluit 2005/293
Celex-nummer i 32005D0293

3.

Key dates

Document 01-04-2005
Bekendmaking in Publicatieblad 13-04-2005; Special edition in Croatian: Chapter 15 Volume 034,Special edition in Romanian: Chapter 15 Volume 013,OJ L 319M , 29.11.2008,Special edition in Bulgarian: Chapter 15 Volume 013,OJ L 94, 13.4.2005
Inwerkingtreding 13-04-2005; van kracht datum kennisgeving
Einde geldigheid 31-12-9999
Kennisgeving 13-04-2005; {titleAndReference.draft.disclaimer.new|http://publications.europa.eu/resource/authority/fd_365/titleAndReference.draft.disclaimer.new}

4.

Wettekst

13.4.2005   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 94/30

 

BESCHIKKING VAN DE COMMISSIE

van 1 april 2005

tot vaststelling van nadere voorschriften betreffende de bewaking van de streefcijfers inzake hergebruik/terugwinning en hergebruik/recycling zoals vastgesteld bij Richtlijn 2000/53/EG van het Europees Parlement en de Raad betreffende autowrakken

(Kennisgeving geschied onder nummer C(2004) 2849)

(Voor de EER relevante tekst)

(2005/293/EG)

DE COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN,

Gelet op het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap,

Gelet op Richtlijn 2000/53/EG van het Europees Parlement en de Raad van 18 september 2000 betreffende autowrakken (1), en met name op artikel 7, lid 2, derde alinea,

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

Krachtens Richtlijn 2000/53/EG dient de Commissie nadere voorschriften vast te stellen voor het toezicht op de naleving door de lidstaten van de in artikel 7, lid 2, eerste alinea, van die richtlijn vastgestelde streefcijfers. Het volstaat dat de lidstaten aantonen dat ten minste de voorgeschreven streefcijfers worden gehaald.

 

(2)

Met het oog op de onderlinge vergelijkbaarheid van de door de lidstaten geproduceerde gegevens moeten de wijze en weergave van de berekening van de in artikel 7, lid 2, eerste alinea, vastgestelde streefcijfers worden geharmoniseerd.

 

(3)

De grootst mogelijke nauwkeurigheid van de streefcijfers kan alleen worden bereikt indien de noemer voor de berekening van de streefcijfers wordt gebaseerd op het aantal autowrakken dat in het verwerkingssysteem van een lidstaat wordt ingevoerd.

 

(4)

In het kader van een afweging van het risico van onnauwkeurigheden tegen de administratieve inspanning die vereist is om precieze informatie te verkrijgen, is het de lidstaten toegestaan de bepaling van de hoeveelheid metalen die uit autowrakken wordt teruggewonnen, te baseren op een aanname betreffende het metaalgehalte.

 

(5)

Voor de bepaling van het gewicht van een voertuig moet gebruik worden gemaakt van direct raadpleegbare, gestandaardiseerde voertuiggegevens.

 

(6)

Met de brandstof die bij het demonteren wordt verwijderd, dient geen rekening te worden gehouden bij de berekening van de streefcijfers, aangezien niet in alle lidstaten betrouwbare informatie over de hoeveelheid brandstof in autowrakken beschikbaar is. Voor de bewaking van de naleving van de streefcijfers moet gebruik worden gemaakt van een EU-gemiddelde voor de brandstofhoeveelheid, teneinde de berekeningsmethoden zoveel mogelijk te harmoniseren en de vergelijkbaarheid van de door de lidstaten gerealiseerde nationale streefcijfers te garanderen.

 

(7)

Als gevolg van de interne markt mogen de lidstaten autowrakken die op hun grondgebied ontstaan, naar andere landen uitvoeren voor verdere verwerking. Om toewijzingsproblemen zoveel mogelijk te beperken en omslachtige controles en berekeningen te vermijden, worden de recycling- en terugwinningsfracties van uitgevoerde voertuigonderdelen toegewezen aan de exporterende lidstaat.

 

(8)

Shredder-meetcampagnes zijn noodzakelijk om te bepalen welk deel van de shredderuitstroom afkomstig is van autowrakken.

 

(9)

De Commissie blijft de berekening van de streefcijfers bewaken, met inbegrip van het kwantitatieve belang van de uitvoer en de invloed daarvan op de recycling- en terugwinningspercentages. Te dien einde moeten de lidstaten ook gegevens overleggen over de periode vóór 2006. Deze gegevens worden uitsluitend voor bewakingsdoeleinden gebruikt.

 

(10)

Deze beschikking laat Verordening (EG) nr. 2150/2002 van het Europees Parlement en de Raad van 25 november 2002 betreffende afvalstoffenstatistieken (2) onverlet.

 

(11)

De in deze beschikking vervatte maatregelen zijn in...


Lees meer

Deze wettekst is overgenomen van EUR-Lex.

 

5.

Bronnen en disclaimer

Zie voor uitgebreidere informatie eventueel ook de volgende voor dit dossier gebruikte bronnen:

Dit dossier wordt iedere nacht automatisch samengesteld op basis van bovenstaande dossiers. Hierbij is aan de technische programmering veel zorg besteed. Een garantie op de juistheid van de gebruikte bronnen en het samengestelde resultaat kan echter niet worden gegeven.

 

6.

Uitgebreide versie

Van deze pagina bestaat een uitgebreide versie met de juridische context, de Europese rechtsgrond, een overzicht van verwante dossiers en de betrokken zaken van het Europees Hof van Justitie.

De uitgebreide versie is beschikbaar voor betalende gebruikers van de EU Monitor van PDC Informatie Architectuur.

7.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.