Besluit 2008/721 - Instelling van een adviesstructuur van wetenschappelijke comités en deskundigen op het gebied van consumentenveiligheid, volksgezondheid en het milieu

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1.

Stand van zaken

Dit besluit is geldig van 5 augustus 2008 tot 19 juni 2024.

2.

Kerngegevens

officiële titel

2008/721/EG: Besluit van de Commissie van 5 augustus 2008 tot instelling van een adviesstructuur van wetenschappelijke comités en deskundigen op het gebied van consumentenveiligheid, volksgezondheid en het milieu en tot intrekking van Besluit 2004/210/EG

officiële Engelstalige titel

2008/721/EC: Commission Decision of 5 August 2008 setting up an advisory structure of Scientific Committees and experts in the field of consumer safety, public health and the environment and repealing Decision 2004/210/EC
 
Rechtsinstrument Besluit
Wetgevingsnummer Besluit 2008/721
Celex-nummer i 32008D0721

3.

Key dates

Document 05-08-2008
Bekendmaking in Publicatieblad 10-09-2008; OJ L 241, 10.9.2008,Special edition in Croatian: Chapter 15 Volume 022
Inwerkingtreding 05-08-2008; in werking datum document
Einde geldigheid 19-06-2024; opgeheven door 32024D1514

4.

Wettekst

10.9.2008   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 241/21

 

BESLUIT VAN DE COMMISSIE

van 5 augustus 2008

tot instelling van een adviesstructuur van wetenschappelijke comités en deskundigen op het gebied van consumentenveiligheid, volksgezondheid en het milieu en tot intrekking van Besluit 2004/210/EG

(Voor de EER relevante tekst)

(2008/721/EG)

DE COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN,

Gelet op het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap, en met name op de artikelen 152 en 153,

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

Bij Besluit 2004/210/EG van de Commissie (1), gewijzigd bij Besluit 2007/263/EG van de Commissie (2) werden drie wetenschappelijke comités ingesteld: het Wetenschappelijk Comité voor consumentenproducten (WCC), het Wetenschappelijk Comité voor gezondheids- en milieurisico’s (WCGM) en het Wetenschappelijk Comité voor nieuwe gezondheidsrisico’s (WCNG).

 

(2)

Een aantal taken van het WCGM is overgeheveld naar het bij Verordening (EG) nr. 1907/2006 van het Europees Parlement en de Raad (3) opgerichte Europees Agentschap voor chemische stoffen (ECHA); daarom moeten de bevoegdheidsgebieden van dat comité worden herzien.

 

(3)

Uit de met de werking van de drie wetenschappelijke comités opgedane ervaring blijkt dat de structuur en de procedures van de comités moeten worden gewijzigd en verbeterd.

 

(4)

De ambtstermijn van de leden van de drie bij Besluit 2004/210/EG van de Commissie ingestelde wetenschappelijke comités werd bij Besluit 2007/708/EG van de Commissie (4) verlengd en loopt op 31 december 2008 af. De leden van die comités blijven in functie totdat zij zijn vervangen of herbenoemd.

 

(5)

Daarom, en om redenen van duidelijkheid, moet Besluit 2004/210/EG door een nieuw besluit worden vervangen.

 

(6)

Het is van essentieel belang dat de Commissie voor haar voorstellen, besluiten en beleid op het gebied van de consumentenveiligheid, de volksgezondheid en het milieu tijdig over degelijke wetenschappelijke adviezen kan beschikken. Met het oog hierop is een flexibele adviesstructuur noodzakelijk om gemakkelijker toegang te verkrijgen tot hooggekwalificeerde wetenschappelijke expertise op velerlei vakgebieden.

 

(7)

De wetenschappelijke adviezen over aangelegenheden in verband met de consumentenveiligheid, de volksgezondheid en het milieu moeten berusten op de beginselen van deskundigheid, onafhankelijkheid, onpartijdigheid en transparantie, zoals nader uitgewerkt in de mededeling van de Commissie over „het bijeenbrengen en benutten van deskundigheid door de Commissie: beginselen en richtsnoeren — Verbetering van de kennisbasis voor beter beleid” (5) en zij moeten in overeenstemming zijn met de beginselen van beste praktijk inzake risicobeoordeling.

 

(8)

Het is van essentieel belang dat de wetenschappelijke comités optimaal gebruik maken van de binnen en buiten de Europese Unie aanwezige wetenschappelijke deskundigheid, als dat noodzakelijk is voor een specifiek probleem. Hiertoe dient een pool van wetenschappelijke adviseurs met adequate expertise betreffende de diverse bevoegdheidsgebieden van de comités te worden ingesteld.

 

(9)

De reorganisatie van de adviesstructuur moet leiden tot meer flexibiliteit zodat zij de Commissie kan adviseren zowel over aangelegenheden die vallen onder de traditionele bevoegdheidsgebieden als over nieuwe en recentelijk gesignaleerde gezondheidsrisico’s, alsook over aangelegenheden die niet onder de bevoegdheid vallen van andere voor risicobeoordeling verantwoordelijke communautaire instanties; indien nodig moet zij snelle adviezen kunnen verstrekken en volledige transparantie en een grote mate aan afstemming en samenwerking met andere communautaire instanties en relevante wetenschappelijke organisaties...


Lees meer

Deze wettekst is overgenomen van EUR-Lex.

 

5.

Bronnen en disclaimer

Zie voor uitgebreidere informatie eventueel ook de volgende voor dit dossier gebruikte bronnen:

Dit dossier wordt iedere nacht automatisch samengesteld op basis van bovenstaande dossiers. Hierbij is aan de technische programmering veel zorg besteed. Een garantie op de juistheid van de gebruikte bronnen en het samengestelde resultaat kan echter niet worden gegeven.

 

6.

Uitgebreide versie

Van deze pagina bestaat een uitgebreide versie met de samenvatting van wetgeving, de geconsolideerde versie, de juridische context, de Europese rechtsgrond, een overzicht van verwante dossiers en tot slot de betrokken zaken van het Europees Hof van Justitie.

De uitgebreide versie is beschikbaar voor betalende gebruikers van de EU Monitor van PDC Informatie Architectuur.

7.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.