Aanbeveling 2001/483 - Globale richtsnoeren voor het economische beleid van de lidstaten en de EG

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1.

Stand van zaken

Deze aanbeveling is op 2 juli 2001 gepubliceerd.

2.

Kerngegevens

officiële titel

Aanbeveling van de Raad van 15 juni 2001 betreffende de globale richtsnoeren voor het economische beleid van de lidstaten en de Gemeenschap

officiële Engelstalige titel

Council Recommendation of 15 June 2001 on the broad guidelines of the Economic Policies of the Member States and the Community
 
Rechtsinstrument Aanbeveling
Wetgevingsnummer Aanbeveling 2001/483
Origineel voorstel COM(2001)224 NLEN
Celex-nummer i 32001H0483

3.

Key dates

Document 15-06-2001
Bekendmaking in Publicatieblad 02-07-2001; PB L 179 p. 1-45

4.

Wettekst

Avis juridique important

|

5.

32001H0483

Aanbeveling van de Raad van 15 juni 2001 betreffende de globale richtsnoeren voor het economische beleid van de lidstaten en de Gemeenschap

Publicatieblad Nr. L 179 van 02/07/2001 blz. 0001 - 0045

Aanbeveling van de Raad

van 15 juni 2001

betreffende de globale richtsnoeren voor het economische beleid van de lidstaten en de Gemeenschap

(2001/483/EG)

DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gelet op het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap, inzonderheid op artikel 99, lid 2,

Gezien de aanbeveling van de Commissie,

Gezien de besprekingen van de Europese Raad van 15 juni 2001 te Göteborg,

Overwegende dat het Europees Parlement een resolutie over de aanbeveling van de Commissie heeft aangenomen,

BEVEELT HIERBIJ AAN:

INHOUDSOPGAVE

>RUIMTE VOOR DE TABEL>

  • I. 
    ALGEMENE RICHTSNOEREN VOOR HET ECONOMISCH BELEID
  • 1. 
    INLEIDING

Een jaar geleden stelde de Europese Unie zich in Lissabon een nieuw strategisch doel voor het komende decennium: "de meest concurrerende en dynamische kenniseconomie van de wereld te worden die in staat is tot duurzame economische groei met meer en betere banen en een hechtere sociale samenhang". In de globale richtsnoeren 2000 voor het economisch beleid (GREB) werd een veelomvattende beleidsstrategie uitgestippeld om dit doel te bereiken. Deze strategie bestaat uit een op groei en stabiliteit gericht macro-economisch beleid en veelomvattende economische hervormingen op de arbeids-, de product- en de kapitaalmarkten. Deze beleidsmaatregelen moeten een forse economische groei op korte termijn ondersteunen, de basis voor toekomstige groei op middellange termijn verstevigen en bijdragen tot het vermogen effectief het hoofd te bieden aan structurele veranderingen op de langere termijn, inclusief het effect van de vergrijzing.

De GREB 2001 bevestigen de bestaande beleidsstrategie en breiden deze verder uit in het licht van de resultaten van de Europese Raad van Stockholm (23-24 maart 2001). Aldaar werd beklemtoond dat de Unie en de lidstaten ten volle achter de doelstelling van volledige werkgelegenheid staan en deze als een belangrijk middel beschouwen om de uitdaging van de vergrijzing het hoofd te bieden. Ook werd onderstreept dat de bevordering van duurzame ontwikkeling in de richtsnoeren geïntegreerd moet worden, hetgeen gebeurt via de diverse relevante delen van het document. Zij zijn opgesteld tegen de achtergrond van het onderzoek van de tenuitvoerlegging van de GREB 2000 en de beoordeling van de economische situatie en vooruitzichten in de voorjaarsprognoses 2001 van de Commissie.

Afdeling 2 begint met een bespreking van de economische achtergrond van deze richtsnoeren en eindigt met een opsomming van de belangrijkste beleidsuitdagingen op korte, middellange en langere termijn. In afdeling 3 volgt een beschrijving van de algemene beleidsaanbevelingen die gelden voor alle lidstaten en de Gemeenschap. Binnen de globale strategie verschillen de beleidsprioriteiten enigszins van lidstaat tot lidstaat ten gevolge van verschillen in economische performantie, vooruitzichten, structuren en instellingen. Met inachtneming hiervan worden in deel II de richtsnoeren per land uiteengezet. De budgettaire aanbevelingen zijn gebaseerd op de nationale stabiliteits- of convergentieprogramma's, de economische hypotheses die daaraan ten grondslag liggen en de adviezen van de Raad over die programma's. Bij het beoordelen in 2002 of aan deze aanbevelingen gehoor is gegeven zal tevens rekening worden gehouden met aanzienlijke veranderingen in het algemeen economisch klimaat.

  • 2. 
    VOORNAAMSTE PRIORITEITEN EN BELEIDSVEREISTEN

2.1. Recente en toekomstige economische ontwikkelingen

Een aanmerkelijk minder gunstig extern economisch klimaat - Sinds het begin van de zomer 2000, toen de vorige richtsnoeren door de Raad werden aangenomen, is het mondiale economische klimaat duidelijk achteruitgegaan ten gevolge van een aantal...


Lees meer

Deze wettekst is overgenomen van EUR-Lex.

6.

Origineel voorstel

 

7.

Bronnen en disclaimer

Zie voor uitgebreidere informatie eventueel ook de volgende voor dit dossier gebruikte bronnen:

Dit dossier wordt iedere nacht automatisch samengesteld op basis van bovenstaande dossiers. Hierbij is aan de technische programmering veel zorg besteed. Een garantie op de juistheid van de gebruikte bronnen en het samengestelde resultaat kan echter niet worden gegeven.

 

8.

Uitgebreide versie

Van deze pagina bestaat een uitgebreide versie met de juridische context, de Europese rechtsgrond, een overzicht van verwante dossiers en de betrokken zaken van het Europees Hof van Justitie.

De uitgebreide versie is beschikbaar voor betalende gebruikers van de EU Monitor van PDC Informatie Architectuur.

9.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.