Prawo i Sprawiedliwosc (PiS) - EU monitor

EU monitor
Maandag 21 oktober 2019
kalender
Met dank overgenomen van Europa Nu.
Logo Prawo i Sprawiedliwosc

Recht en Rechtvaardigheid (Prawo i Sprawiedliwosc) is een conservatief-nationalistische partij in Polen. De partij staat rechts in het politieke spectrum en won de verkiezingen van 2015. Sinds augustus 2015 komt de president van Polen, Andrzej Duda†i, uit deze partij. Sinds december is Mateusz Morawiecki†i premier namens PiS.

De partij werd in 2001 door de toenmalige minister van justitie, Lech Kaczyński, opgericht samen met zijn broer. De partij zet zich in tegen corruptie en criminaliteit. In 2010 kwam Kaczyński samen met andere regeringsfunctionarissen om het leven in een vliegtuigcrash. Zijn broer Jarosław is de huidige partijleider.

Bij de Europese Parlementsverkiezing in 2014 behaalde de partij 19 zetels. De partij is licht eurosceptisch: het keert zich tegen een federaal Europa en stelde in een campagne dat de EU Polen moet dienen en niet andersom. Momenteel is de partij lid van de Alliantie van Europese Conservatieven en Hervormers†i, maar het was in het verleden lid van de Alliantie voor directe democratie in Europa en de Europese Volkspartij†i. PiS-EuroparlementariŽrs werken samen met o.a. de Britse Conservatieven†i en de Nederlandse ChristenUnie-SGP-delegatie in de fractie Europese Conservatieven en Hervormers†i.