Rita Verdonk en Femke Halsema in debat over immigratie en media, Amsterdam

datum 30 november 2009 15:30
plaats Amsterdam
locatie Oost-Indisch Huis, Heeren XVII-zaal, Kloveniersburgwal 48 1012 CX Toon locatie
aanwezigen F. (Femke) Halsema i, J.G.H. (Hans) Janmaat i, M.C.F. (Rita) Verdonk i, J.A.S. (Arendo) Joustra e.a.
organisatie Universiteit van Amsterdam (UvA)

Studiemiddag aan de UvA over relatie tussen journalisten en politici

maandag 30 november 2009, 15:30 uur

Het Center for Politics and Communication (CPC) van de Universiteit van Amsterdam (UvA) houdt maandag 30 november een studiemiddag over het immigratievraagstuk en de media. Twee vooraanstaande wetenschappers, twee toonaangevende journalisten en twee prominente politici, debatteren over de interactie tussen media en politici op het gebied van immigratie. Beïnvloeden politici de media te veel? Geven journalisten te veel hun eigen draai aan de feiten en meningen van politici? Wie bepaalt de agenda?

Aandacht van media en politici voor het immigratievraagstuk heeft in Nederland een opmerkelijke ontwikkeling doorgemaakt. Sinds het begin van de massa-immigratie in de jaren zestig tot 2001 waren immigratie en integratie onderwerpen waar de politiek zich nauwelijks mee bezighield. Een discussie over eventuele problematiek omtrent immigratie beschouwden velen als taboe. Hans Janmaat werd geboycot door andere politici en bovendien strafrechtelijk veroordeeld voor politieke uitspraken als ‘vol is vol'. Het boek Binnen zonder kloppen van Pieter Lakeman, over de financiële kosten en baten van de massa-immigratie naar Nederland, werd weggehoond.

Na de aanslagen op het WTC in New York volgde een opkomst van Pim Fortuyn in de opiniepeilingen die het negeren van het onderwerp onmogelijk maakte. Sommige journalisten reageerden fel op Fortuyn. Na diens dood en de moord op Theo van Gogh hield onder anderen toenmalig VVD-minister Rita Verdonk de aandacht gericht op het immigratievraagstuk. Terwijl Verdonk, net als Fortuyn, zich uitsprak voor een harder immigratie- en integratiebeleid, bleven andere politici zoals GroenLinks-partijleider Femke Halsema het ideaal van de multiculturele samenleving trouw. In de media zijn beide stemmen veelvuldig te horen.

Rita Verdonk en Femke Halsema nemen beiden zitting in het expertpanel, net als journalisten Xandra Schutte (hoofdredacteur De Groene Amsterdammer) en Arendo Joustra (hoofdredacteur Elsevier). De wetenschappers zijn Stefaan Walgrave (hoogleraar Politieke wetenschappen aan de Universiteit Antwerpen) en Wouter van der Brug (hoogleraar Algemene Politicologie aan de UvA). Zij leiden het onderwerp in met een korte lezing van tien minuten. Vervolgens debatteert het panel onder leiding van Kees Brants (universitair hoofddocent Communicatiewetenschap aan de UvA en bijzonder hoogleraar Politieke communicatiewetenschappen aan de Universiteit Leiden). Aansluitend vindt een borrel plaats.

Bezoekers kunnen voor 23 november een plaats reserveren via ascor-secr-fmg@uva.nl. De toegang is gratis.

Programma

15.30 uur: Welkomstwoord door prof. dr. Claes de Vreese (UvA, directeur van het CPC)

15.40 uur: Lezing door prof. dr. Stefaan Walgrave (Universiteit Antwerpen)

15.50 uur: Lezing door prof. dr. Wouter van der Brug (UvA)

16.00 uur: Debat onder leiding van prof. dr. Kees Brants (UvA). Met Rita Verdonk (voorzitter Tweede Kamerfractie Groep-Verdonk), Arendo Joustra (hoofdredacteur Elsevier), prof. dr. Wouter van der Brug (UvA) en prof. dr. Stefaan Walgrave (Universiteit Antwerpen), Xandra Schutte (hoofdredacteur De Groene Amsterdammer) en Femke Halsema (voorzitter Tweede Kamerfractie GroenLinks).

17.00 uur: Borrel

Verwijzingen

Website CPC

Locatie

Oost-Indisch Huis, Heeren XVII-zaal,

Kloveniersburgwal 48

1012 CX  Amsterdam

Deelname

Bezoekers kunnen voor 23 november een plaats reserveren via ascor-secr-fmg@uva.nl. De toegang is gratis.

Bron: UvA persvoorlichting


1.

Meer over...