Kamer behandelt Crisis- en herstelwet op 12 november

Kalender (Bron: swedeandsour / iStock.com)
swedeandsour / iStock.com

Donderdag 12 november is het plenaire debat over de Crisis- en herstelwet. De Tweede Kamer bespreekt dan het wetsvoorstel met minister-president Balkenende, minister Hirsch Ballin van Justitie, minister Cramer van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer en minister Eurlings van Verkeer en Waterstaat.

Voorbereiding en planning

De commissie voor Verkeer en Waterstaat kreeg het voortouw in de behandeling van het wetsvoorstel. In de afgelopen periode bereidde de commissie zich voor op het debat met het kabinet. Zie hieronder een overzicht van de verschillende activiteiten:

  • dinsdag 6 en woensdag 7 oktober hield de commissie voor Verkeer en Waterstaat rondetafelgesprekken over de Crisis- en herstelwet. Kamerleden spraken met verschillende deskundigen en betrokkenen over het wetsvoorstel;
  • woensdag 14 oktober hebben de fracties inbreng geleverd voor het verslag over het wetsvoorstel. Dit verslag bevat de vragen en opmerkingen van de Kamerfracties over het wetsvoorstel.
  • woensdag 28 oktober 2009 antwoordde de regering op de vragen en opmerkingen van de fracties over de Crisis- en herstelwet met een Nota naar aanleiding van het verslag. 
  • woensdag 4 en donderdag 5 november voert de commissie gesprekken met de gemeente Dinkelland en de provincie Gelderland over het opstellen van beheerplannen Natura 2000. In de gesprekken wordt gekeken of de huidige situatie aanleiding geeft om aanvullende wijzigingen van de Natuurbeschermingswet 1998 in de Crisis- en herstelwet op te nemen;
  • donderdag 12 november is de plenaire behandeling van het wetsvoorstel in aanwezigheid van minister-president Balkenende, minister Hirsch Ballin van Justitie, minister Cramer van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer en minister Eurlings van Verkeer en Waterstaat;
  • dinsdag 17 november wordt er gestemd over het wetsvoorstel (onder voorbehoud), waarna het voorstel naar de Eerste Kamer gaat.

Wat is de Crisis- en herstelwet?

Op Prinsjesdag 2009 kwam het kabinet met de Crisis- en herstelwet. Doel van de wet is de procedures voor grote infrastructurele projecten en bouwprojecten te versnellen. Hierbij gaat het om 57 projecten op verschillende terreinen: van kustbescherming tot het aanleggen van wegen en van duurzame energievoorziening tot de renovatie van bruggen. Met het wetsvoorstel voorziet de regering in een mogelijkheid om aan deze lijst van projecten meer projecten toe te voegen. Dit alles om de gevolgen van de economische crisis te bestrijden.

Tijdelijke en structurele maatregelen

De wet bevat 2 categorieën van wetswijzigingen: een deel dat van tijdelijke aard is en een deel dat structureel van karakter is. Voor de projecten gelden tijdelijke maatregelen, onder andere voor beroepsprocedures en milieueffectrapportages. De algemene en structurele wetswijzigingen gelden voor het hele ruimtelijke domein en richten zich bijvoorbeeld op de Onteigeningswet. De tijdelijke maatregelen vervallen per 1 januari 2014. Het kabinet wil de wet op 1 januari 2010 in werking laten treden.

Links naar de volgende stukken:

 

1.

Meer over...