Interview Volkskrant

Met dank overgenomen van W.J. (Wouter) Bos i, gepubliceerd op maandag 15 juni 2009.

Nu ik de kranten van vandaag heb gelezen kan ik alleen maar concluderen dat mijn uitspraken over het lijsttrekkerschap bij de Europese Parlementsverkiezingen een effect hebben gehad dat volstrekt tegengesteld was aan wat ik bedoelde.

Bij velen kwamen mij uitlatingen kennelijk over als een trap na en dat spijt mij oprecht want het tegenovergestelde was de bedoeling. Er was kritiek op de lijsttrekker en de partijleiding werd verweten de verkiezingen te hebben onderschat. Denkend die twee vliegen in één klap te kunnen neer slaan vertelde ik zaterdag aan de Volkskrant dat Thijs vanuit een heel moeilijke startpositie (zijn onbekendheid) campagne had moeten voeren en dat een aantal nationaal bekende toppers het niet wilden of durfden. Waarna Thijs de moed had het wel te doen, de lijsttrekkersverkiezingen won en met mijn volledige steun campagne voerde. Daar verdient hij, ook achteraf, complimenten voor.

Zijn er in die campagne fouten gemaakt, was de onderliggende strategie fout, lag het aan de nationale politieke verhoudingen, ging het elders mis - vast wel, we gaan er kritisch naar kijken. Ook naar mijn rol uiteraard, uiteindelijk ben ik immers verantwoordelijk. En vanuit die verantwoordelijkheid is het werk voor de volgende verkiezingen al weer begonnen. Lees daarvoor ook de rest van het interview.