Vrijheid van meningsuiting

Met dank overgenomen van W.J. (Wouter) Bos i, gepubliceerd op woensdag 27 mei 2009.

Gisteren zag ik Mark Rutte bij Knevel en van de Brink verdedigen dat "Hamas Hamas Joden aan het Gas" wel in een demonstratie geroepen mag worden en niet in een moskee. Tjongejonge, de VVD heeft kennelijk echt goed nagedacht over de vrijheid van meningsuiting.

Dat bleek ook eigenlijk al toen ik zag dat de vervolging van Wilders en Nekschot door de VVD werden aangehaald als voorbeelden van hoe slecht het staat met de vrijheid van meningsuiting in Nederland. Ik heb ook zo mijn gevoelens bij die vervolging maar moeten we niet eerst gewoon afwachten wat de rechter straks oordeelt?

Rutte blijft volhouden dat rond de vervolging van Nekschot een geur van politieke vervolging hangt maar met zijn pleidooi voor politiek ingrijpen om die vervolging ongedaan te maken bepleit hij zelf nota bene politieke bemoeienis met het onafhankelijke Openbaar Ministerie. Iets waar ik niet aan moet denken, laat politici zich alsjeblieft niet met de rechterlijke macht bemoeien. Pas als de toepassing van wetten tot wat ons betreft maatschappelijk ongewenste gevolgen leidt, en dat is pas het geval nadat het rechterlijk oordeel is geveld, is er wat mij betreft een mogelijke reden om in te grijpen. En dat is dan niet het beschuldigen van rechters of aanklagers maar het veranderen van de wet.

Ik ben benieuwd hoe het verder gaat met dit VVD initiatief. Als ze het serieus menen zullen ze tal van zaken waar ze zich in het verleden tegen keerden, alsnog moeten tolereren, van radicale imams tot antisemitisme en homo-beschimping.

Ondertussen is er natuurlijk wel een probleem in Nederland want ook ik ken columnisten en cabaretiers of kunstenaars die zelfcensuur toepassen uit angst voor intimidatie en geweld. Ik geloof alleen niet dat de deuren verder open zetten voor haatzaaien en beledigingen dat probleem oplost. Liever heb ik een Openbaar Ministerie dat straf optreedt overal waar de vrijheid van meningsuiting wordt bedreigd en politici die zich compromisloos opstellen aan de kant van de bedreigden en geintimideerden. Wet en regel bieden daarbij lang niet altijd de oplossing. Dat je dat nou nog aan een liberaal moet uitleggen...