Maandag 28 september

Met dank overgenomen van W.J. (Wouter) Bos i, gepubliceerd op maandag 28 september 2009.

Zo, de jetlag viel mee, gaap. Dus nu tijd om iets te zeggen over de serieuze resultaten van de G20, bijvoorbeeld de bonussen. Het belangrijkste is misschien wel dat de toezichthouders (in Nederland De Nederlandse Bank en de Authoriteit Financiele Markten) bij banken mogen ingrijpen als ze vinden dat het beloningsbeleid aanzet tot het nemen van onverantwoordelijke risico's.

Dit geldt dus niet alleen voor de salarissen en bonussen van bankbestuurders, maar ook voor die van de snelle jongens en meisjes op de handelsvloer. En als DNB en AFM daar onvoldoende mogelijkheden toe hebben, veranderen wij de wet zodat ze wel kunnen ingrijpen.

Daarnaast zijn er ook twee typen bonussen verboden. Allereerst de meerjarig gegarandeerde bonus: oftewel de bonus die je meerdere jaren achter elkaar krijgt, ongeacht of je goed of slecht presteert. Niet te geloven dat die uberhaupt bestond!

Een andere bonus die verdwijnt is de bonus die wordt uitgekeerd als de bank niet in goede doen is. Oftewel, als de toezichthouder vindt dat de bank onvoldoende solvabel is (niet over genoeg bufferkapitaal beschikt), moet de toezichthouder een rem zetten op de bonussen.Tenslotte zijn er ook een aantal zaken besloten voor alle bonussen. Bijvoorbeeld dat ze teruggehaald kunnen worden -de zogenaamde claw-back- als achteraf blijkt dat ze om de verkeerde reden zijn uitgekeerd. Maar wat misschien nog wel belangrijker is, de uitbetaling van bonussen moet over meerdere jaren worden uitgespreid.

Nu is het vaak boter bij de vis: maak je een goede deal, ligt de bonus meteen op je te wachten. Dat leidt er toe dat bankiers en handelaren spectaculaire deals afsluiten die op korte termijn profijtelijk lijken maar op langere termijn misschien helemaal niet zo verstandig zijn. Dat gaan we nu voorkomen: alleen als de deal na een aantal jaren nog steeds een verstandige lijkt, wordt de bonus uitbetaald.Kortom, niet gering dat we dit hebben weten te bereiken.

Zoals ik vrijdag in Pittsburgh tegen de pers zei: twee jaar geleden kwam je de Verenigde Staten niet in als je over bonussen wilde praten, een jaar geleden werd je uitgelachen en nu spreken we dit af! Een duidelijker bewijs dat een crisis ook kansen biedt, is er niet!