EIB-voorzitter Maystadt bezoekt Europees Parlement

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op woensdag 2 december 2009, 12:31.

De Europese Investeringsbank i financiert wereldwijd projecten

De Europese Investeringsbank (EIB) financiert projecten gericht op het bereiken van de doelstellingen van de EU door middel van leningen. Hogesnelheidslijnen, natuurbehoud, de bouw van ziekenhuizen en de vermindering van industriële vervuiling zijn slechts enkele projecten die door de EIB worden ondersteund. De Belg EIB-voorzitter Philippe Maystadt presenteert vandaag het jaarverslag voor 2008 in het EP.

De aandeelhouders van de EIB zijn de lidstaten i van de Europese Unie. Deze schrijven gezamenlijk in op het kapitaal van de bank, volgens een verdeelsleutel die het economische gewicht binnen de Unie weerspiegelt. Sinds 1999 brengt het EP regelmatig een advies uit over de activiteiten van de EIB.

Op woensdag 2 december presenteert EIB-voorzitter Philippe Maystadt het jaarverslag van de EIB voor 2008 in de commissie Begrotingscontrole. De Belg Maystadt is sinds 2000 voorzitter van de EIB.

De EIB bevordert Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) en benadrukt het belang van het bereiken van een evenwicht tussen economische groei, sociaal welzijn en de bescherming van het milieu. De EIB onderhandelt rechtstreeks met initiatiefnemers van grote projecten van ten minste 25 miljoen euro, terwijl voor projecten van kleinere omvang wordt samengewerkt met ongeveer banken en financiële tussenpersonen overeenkomstig de voorwaarden die door de EIB zijn vastgesteld.

Europese Investeringsbank (EIB)

  • Opgericht in 1958
  • Beschikt over een eigen rechtspersoonlijkheid en is financieel onafhankelijk
  • Over 2008 ging het contracten ter waarde van 57 miljard euro aan
  • Gericht op leningen aan kleine en middelgrote ondernemingen
  • Actief in de EU en 140 andere landen wereldwijd

Het verslag van de EIB-Groep (in 2000 tot stand gekomen door de samenvoeging van de EIB en het Europees Investeringsfonds)

over 2008 bestaat uit drie delen:

  • het Activiteiten en Maatschappelijk Verslag, met een beeld

    van de activiteiten en de vooruitzichten voor de toekomst;

  • het Financieel Verslag, dat de jaarrekeningen;
  • het Statistisch Overzicht, waarin een overzicht wordt gegeven

    van de door de EIB in 2008 gefinancierde projecten en opgenomen

    leningen.

De Europese Parlementsleden zullen in de plenaire vergadering in het voorjaar van 2010 stemmen over het jaarverslag. Volg de presentatie van Maystadt in de commissie Begrotingscontrole live via de link hieronder.