Woensdag 2 december: Europees toezichthouder

Met dank overgenomen van W.J. (Wouter) Bos i, gepubliceerd op woensdag 2 december 2009.

We hebben 'm! Terwijl de collega's al weer verder gaan met iets ingewikkelds over bankgeheim (wat ik met een gerust hart aan jan kees kan overlaten) vier ik met een koud slaatje en een glas bubbles dat we na uren onderhandelen (en daaraan ging weer maanden werk vooraf) eindelijk een europese toezichthouder op financiële instellingen hebben.

Echt een grote stap vooruit, iets wat zoden aan de dijk zet als je ook effectief toezicht wil uitoefenen op banken die in verschillende landen tegelijk werkzaam zijn. Het zou ons het debacle met Icesave bespaard hebben als de IJslandse toezichthouder tot de orde zou zijn geroepen; straks kan dat eindelijk!

Het is ook een mooi voorbeeld hoe crisis kansen biedt. Net als bij het reguleren van bonussen gold ook voor de discussie over Europees toezicht dat als je het een paar jaar geleden zelfs maar noemde, je de zaal uitgeknikkerd werd. En nu regelen we het gewoon! Een goede dag voor Europa dus, een goede dag voor Nederland en een goede dag voor al die spaarders die willen dat er goed op hun centen wordt gelet.