Eurocommissarissen en voorzitter Parlements­commissie Ontwikkeling starten debat over verbetering belastinginning in ontwikkelingslanden

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC) i, gepubliceerd op woensdag 9 december 2009.

IP/09/1895

Brussel, 9 december 2009

Eurocommissarissen en voorzitter Parlements­commissie Ontwikkeling starten debat over verbetering belastinginning in ontwikkelingslanden

Belastingen spelen op ontwikkelingsgebied een kritieke rol en schadelijke fiscale praktijken en niet-medewerking hebben bovendien negatieve gevolgen voor ontwikkelingslanden. Om hierop de aandacht te vestigen, organiseren Karel De Gucht i (Europees commissaris voor ontwikkeling en humanitaire hulp), László Kovács i (Europees commissaris voor belastingen en douane-unie) en Eva Joly (voorzitter van de commissie Ontwikkeling van het Europees Parlement) een gezamenlijke conferentie in het EP over het thema Belastingen en ontwikkeling voor armoedebestrijding. Op de conferentie wordt gesproken over mogelijke beleidsmaatregelen om de belastingopbrengsten in ontwikkelingslanden te vergroten en een eerlijker en meer coöperatief internationaal belastingklimaat te ontwikkelen.

Europees commissaris voor ontwikkeling en humanitaire hulp Karel De Gucht: “Hulp aan ontwikkelingslanden om hun belastingstelsel te versterken en hun belastingopbrengsten te vergroten is geen nieuw thema of simpelweg een nieuwe mode op ontwikkelingsgebied. Het is een essentieel instrument om voor duurzame ontwikkeling te zorgen en de eigen inbreng van het land in het beleid voor armoedebestrijding veilig te stellen.”

Europees commissaris voor belastingen en douane-unie László Kovács: “Door de financiële en economische crisis staan de nationale begrotingen en de belastingstelsels steeds meer onder druk. Internationale fiscale samenwerking en gemeenschappelijke normen zijn daarom belangrijker dan ooit. Door een samenhangend belasting- en ontwikkelingsbeleid kunnen ontwikkelingslanden profiteren van de goede internationale samenwerking op belastinggebied en kunnen zij belastingontduiking, illegale geldstromen en schadelijke praktijken doeltreffender bestrijden.”

Op deze eendaagse conferentie komen politieke leiders, academici en maatschappelijke organisaties uit Noord en Zuid samen om duidelijk te maken hoezeer een zwak belastingstelsel het ontwikkelingsproces belemmert en welke problemen voor die stelsels ontstaan door belastingontduiking en illegale geldstromen.

De commissarissen De Gucht en Kovács en mevrouw Joly hopen het debat over het verband tussen belastingbeleid en ontwikkeling vooruit te helpen en meer aandacht te krijgen voor het fundamentele belang van binnenlandse opbrengsten voor armoedebestrijding en duurzame ontwikkeling.

De Europese Commissie i werkt momenteel een initiatief uit voor goed bestuur op belastinggebied in de context van ontwikkelingssamenwerking.

Achtergrond

Een effectief belastingstelsel is cruciaal voor ontwikkeling. Het draagt bij aan openbare voorzieningen, de opbouw van de staat en goed bestuur. De financiële crisis noopt ontwikkelingslanden ertoe meer belastingopbrengsten te realiseren, omdat zij zwaarder zijn getroffen door de slinkende grondstofprijzen en de inkrimping van de internationale handel. Ontwikkelingslanden derven veel belasting door de structuur van hun economie, hun zwakke bestuur en hun ontoereikende belastingbeleid. Door het wereldwijde systeem van financiële transacties en het bestaan van talloze belastingparadijzen kunnen de belastingen gemakkelijk en met weinig risico worden ontdoken en ontweken.

In de verklaring van Doha van 2008 in het kader van de VN-conferentie over ontwikkelingsfinanciering wordt voorzien in maatregelen om de belastingopbrengsten te vermeerderen door moderne belastingstelsels, doeltreffender belastinginning, verbreding van de belastinggrondslag en een doeltreffende bestrijding van belastingontduiking. De internationale gemeenschap heeft zich al vaak ingezet voor het bestrijden van schadelijke fiscale praktijken. Het meest recent was dat op de G20 i-bijeenkomst in Pittsburgh, waar de wereldleiders zich er opnieuw toe verbonden belastingontduiking, illegale geldstromen en schadelijke praktijken te bestrijden.

De EU heeft zich de afgelopen twintig jaar vooral actief ingezet via activiteiten voor capaciteitsopbouw, met bijzondere nadruk op hulp aan ontwikkelingslanden bij het versterken van hun belastingdienst. Deze inspanningen heeft de EU ondernomen in samenwerking met de Wereldbank i en het IMF.

De Europese Commissie heeft steun verleend aan hervorming van de belastingdienst in een aantal landen. In Tanzania heeft zij bijvoorbeeld in het kader van het programma voor de belastingadministratie voor 7 miljoen euro steun verleend aan de departementen btw en binnenlandse belastingen. In een aantal landen heeft zij belastinghervormingen gesteund in het kader van een breder pakket steunmaatregelen voor economische of overheidshervormingen. Voor Ethiopië gebeurde dat bijvoorbeeld als onderdeel van het programma voor capaciteitsopbouw bij de overheid.

In de conclusies van de Raad Algemene Zaken en Externe Betrekkingen van 19 mei werd de Commissie verzocht met concrete voorstellen te komen voor “EU-maatregelen inzake dialoog met en bijstand aan ontwikkelingslanden, teneinde goed bestuur in belastingaangelegenheden en doeltreffender nationale belastingstelsels te bevorderen en aldus ontwikkelingsdoelen te realiseren”. De Commissie werkt momenteel aan een mededeling over goed bestuur op belastinggebied in ontwikkelingslanden.

Zie voor meer informatie:

http://ec.europa.eu/development/services/events/tax_development/index.cfm

MEMO/09/545

Locatie van de conferentie:

Europees Parlement

Wiertzstraat 60

1047 Brussel

Zaal 3C50