Verbod op investeren in clusterbommen!!

Met dank overgenomen van K. (Krista) van Velzen i, gepubliceerd op dinsdag 8 december 2009.

Het is gelukt! De Kamer heeft een motie van mijn hand aangenomen om banken, pensioenfondsen en andere financiële instellingen te verbieden te investeren in clustermunitie. Een prachtige stap en een logische. Want waarom gebruik van en productie van clusterbommen verbieden, maar het investeren er in gewoon toestaan?

Wij, niet alleen de SP maar velen met ons, hebben zo lang geknokt om dit voor elkaar te krijgen

- lees hier- , dit ga ik vieren!

Hoera!!!

Kamer: verbod op investeringen clustermunitie

DEN HAAG - Nederlandse financiële instellingen, zoals banken en pensioenfondsen, mogen niet meer investeren in clustermunitie. De Tweede Kamer heeft hiertoe dinsdag een voorstel van de SP en de PvdA aangenomen.

SP-Kamerlid Krista van Velzen, die zich al jarenlang inzet voor een verbod op deze munitie en investeringen, was blij en sprak van een revolutionaire stap. Ze wees erop dat minister Wouter Bos (Financiën) niet enthousiast was over een verbod, omdat bedrijven dat zelf moesten uitmaken.

Vredesorganisatie IKV Pax Christi is ook blij en enthousiast over de ‘baanbrekende motie’. Het laat volgens de organisatie zien dat Nederland vooroploopt. ‘Het is een enorme opsteker voor de wereldwijde campagne tegen financiële investeringen in clusterbommen’, aldus een woordvoerster.

Onlangs bleek nog in een rapport van IKV Pax Christi en het Belgische Netwerk Vlaanderen dat internationaal gezien bijna 140 financiële instellingen nog steeds flinke bedragen steken in acht producenten van clusterbommen. In Nederland zijn instellingen al op de goede weg, zoals Fortis Nederland, ING en Rabobank. De pensioenfondsen ABP en PGGM sluiten zulke investeringen nu volledig uit, bleek uit het rapport.

Clusterbommen bestaan uit honderden kleinere bommetjes die exploderen zodra ze de grond raken. Veel bommetjes ontploffen niet en vormen nog jarenlang een gevaar voor mensen op de grond, vooral spelende kinderen.

Vorig jaar ondertekende Nederland het verdrag op het verbod op clustermunitie. Begin volgend jaar volgt in de Kamer de ratificatie daarvan.

bron: ANP