Turkije is niet rijp voor toetreding tot de EU

Met dank overgenomen van D. (Düzgün) Yildirim i, gepubliceerd op dinsdag 15 december 2009.

Vrijdag 12 december 2009 is een nieuwe zwarte dag in de Turkse democratische geschiedenis

Op vrijdag 12 december 2009 heeft het Turkse Constitutionele Hof de democratisch gekozen partij Democratische Samenlevings Partij (DTP) verboden. Met het verbod wordt ook bepaald dat 37 mensen, waaronder parlementsleden, burgemeesters en partijkader, vijf jaar lang geen politieke activiteiten mogen ondernemen. We weten nu al dat deze mensen -ook als zij niks ondernemen- een zware gevangenisstraf zullen krijgen. De leden van de DTP worden onder andere ten laste gelegd dat zij in hun toespraken de naam van PKK-leider Öcalan verkeerd hebben uitgesproken. Zij hebben namelijk ‘de heer Öcalan' gezegd en zij hadden hem alleen ‘Öcalan' moeten noemen.

In de afgelopen maanden werd onder de propaganda van zogenaamde ‘democratische opening' voorstellen gedaan om het verbod om namens een minderheidsgroepering te spreken op te heffen. Het openlijk zeggen ‘ik ben een Koerd en mijn moedertaal is Koerdisch en ik geloof in Allah maar mijn geloof is Alevi' mag dus. Maar tot nu toe heeft het Turkse Constitutionele Hof al 25 democratisch gekozen politieke partijen en hun kaderleden een soortgelijk verbod als de DTP opgelegd. En de ‘democratische opening' blijkt nu vooral een schijnbeweging van het huidige kabinet. Wanneer het huidige Turkse kabinet werkelijk voor de vrijheid van minderheden was opgekomen, dan was het niet mogelijk geweest om een democratisch gekozen partij te verbieden. De regering had dit kunnen voorkomen door de wetgeving op het verbod van politieke partijen te wijzigen. De EU heeft de Turkse regering een tijd geleden al hiertoe verzocht. Maar dat heeft niet geleidt tot concrete acties.

Het is dan ook terecht dat de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch haar afkeer heeft getoond tegen dit ondemocratische besluit van Turkije door een democratisch gekozen politieke partij te verbieden. Inmiddels heeft de fractievoorzitter van de DTP zich beklaagd bij de Europese mensenrechtenorganisatie. We wensen hen veel succes en sterkte in de door hen gevoerde strijd voor democratisering van Turkije.

Voor Solidara is het heel duidelijk geworden dat Turkije niet in 2015, maar ook nog niet in 2030 rijp is om toe te treden tot de EU.

Turkije is niet rijp voor toetreding tot de EU
Bron: Blog Duzgun Yildirim