Nacht van de Filosofie - Vrijheid, Amsterdam

felix meritis
datum 9 april 2010 20:00 - 10 april 2010
plaats Amsterdam
locatie Felix Meritis Toon locatie
aanwezigen F. (Femke) Halsema i, H.J. (Hans) Achterhuis, F.M. (Maarten) Doorman, G.C.G. (Trudy) Dehue, R. (Rob) Wijnberg, Th.H. (Thomas) von der Dunk i, B.A.W. (Bart) Snels i e.a.
organisatie Vereniging Nederlandse Debatcentra

Aanvang: 20:00

Toegang: € 35,-

Vrijheid is het meest belangrijke en tegelijkertijd meest betwiste woord van deze tijd. We willen allemaal in vrijheid leven, het leven inrichten naar eigen voorkeuren en wensen, of zonder angst voor vervolging onze mening kunnen geven. Tegelijkertijd bekruipt velen het gevoel dat het wel erg ver is gegaan met die vrijheid. Kunnen we op een slimme manier omgaan met vrijheid, zodat het goede eraan wordt behouden, en het niet uitloopt op totale grenzeloosheid? Tijdens de Nacht van de Filosofie wordt deze vraag tegen het licht gehouden.

Hoogtepunt van de Maand is ieder jaar weer de Nacht van de Filosofie. Het thema van de Maand van de Filosofie 2010, ‘vrijheid', komt op allerlei mogelijke manieren aan bod. Actuele discussies, interviews, lezingen, theater, film en interactieve programma's wisselen elkaar af tijdens deze feestelijke avond.

PROGRAMMA

Tijdens de Nacht van de Filosofie vinden interviews plaats met Peter Bieri (Pascal Mercier, auteur van Het handwerk van de vrijheid & Nachttrein naar Lissabon), Ian Buruma (auteur essay van de Maand van de Filosofie: Grenzen aan de Vrijheid: van De Sade tot Wilders) en Femke Halsema. Joke Hermsen spreekt over vrijheid en vrije tijd, Vincent Icke over de toekomst van de mens in het heelal, Beate Roessler over het vrijheidsideaal van Kant, Roel Bentz van den Berg over popmuziek als soundtrack van de vrijheid, Maarten Doorman over ons romantische vrijheidsideaal en Jan Siebelink en Fadoua Bouali over bevrijding en beklemming van het geloof. Ramsey Nasr draagt vrijheidsgedichten voor uit eigen werk. Robert Smith doorloopt het dagelijkse leven aan de hand van Socrates en Foucault. Er zijn debatten met Hans Achterhuis, Bart Snels en Heleen Mees over het einde van het neoliberalisme, met Maureen Sie en Damiaan Denys over de vrije wil en met onder andere Thomas von der Dunk over Westerse vrijheidsidealen in de internationale politiek. In het Café Chantant verwelkomen Frank en Maarten Meester filosofen die hun favoriete vrijheidslied zingen. Andere sprekers zijn Rob Wijnberg, Stine Jensen, Marcel Möring, Huub Dijstelbloem, Trudy Dehue, Coen Simon, Stijn Sieckelinck, Gabriel van den Brink, Chunglin Kwa, Allard den Dulk, Gerben Meynen en Mariëtte Willemsen.

Verder staat op het programma: Scholierendebat, de uitreiking van de Socrates Wisselbeker, Café Philo onder leiding van Miriam van Reijen met levenskunst onder de sterrenhemel, Stand-up Philosophy, een workshop met muziek en literatuur onder leiding van Jan Flameling en poëzie van Ellen Deckwitz.

De Maand van de Filosofie is een initiatief van de Stichting Maand van de Filosofie, een samenwerkingsverband van Selexyz, Felix Meritis, Filosofie Magazine, de Internationale School voor Wijsbegeerte, Uitgeverij Lemniscaat en de Universiteit van Tilburg.

Peter Bieri (Pascal Mercier) kan helaas wegens omstandigheden niet aanwezig zijn op de Nacht van de Filosofie. Joep Dohmen zal ter vervanging een lezing houden over het werk van Peter Bieri.


1.

Meer over...