Lijsttrekkersdebat en lancering stemwijzer Rotterdam

Kalender (Bron: swedeandsour / iStock.com)
swedeandsour / iStock.com
datum 30 januari 2010 13:00
plaats Centrale hal van Bibliotheek Rotterdam, Hoogstraat 110
aanwezigen M.G.Th. (Marco) Pastors i, S. (Salima) Belhaj i, A. (Ahmed) Aboutaleb i, L.P.M. (Leo) de Kleijn e.a.
organisatie Partij van de Arbeid (PvdA) i

Over welke onderwerpen moeten de verkiezingen gaan? Wat moeten de partijen doen om uw stem te winnen? Wat is volgens u goed voor Rotterdam? Om antwoorden te vinden op deze vragen organiseert Rotterdam een speciaal 010-Actueel lijsttrekkersdebat met voorafgaand de lancering van de StemWijzer Rotterdam.

De StemWijzer Rotterdam wordt door burgemeester Aboutaleb gelanceerd en zal terplekke door alle lijsttrekkers worden ingevuld. Aansluitend volgt het debat waarin lijsttrekkers met elkaar, maar ook met het publiek in discussie gaan over de verkiezingen in Rotterdam.

Het debat wordt geleid door Jacobine Geel. De deelnemende lijsttrekkers zijn Jeannette Baljeu (VVD), Salima Belhaj (D66), Arno Bonte (GroenLinks), Leo de Kleijn (SP), Marco Pastors (Leefbaar Rotterdam), Dominic Schrijer (PvdA), Setkin Sies (ChristenUnie-SGP) en Wubbo Tempel (CDA).

010-Actueel is het debatpodium voor alle Rotterdammers, georganiseerd door LOKAAL Rotterdam en Bibliotheek Rotterdam. De StemWijzer is een product van het Instituut voor Publiek en Politiek.


1.

Partij van de Arbeid (PvdA)

De Partij van de Arbeid (PvdA) is een progressieve, sociaaldemocratische partij. De partij werd opgericht in 1946 als een voortzetting van de vooroorlogse Sociaal-Democratische Arbeiders Partij i (SDAP), de Vrijzinnig-Democratische Bond i (VDB) en de Christelijk-Democratische Unie i (CDU). De PvdA trok samen met GroenLinks op en deed met een gezamenlijke lijst mee aan de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november 2023 i. Frans Timmermans i leidt de gezamenlijke fractie i in de Tweede Kamer.

De fractie GroenLinks-PvdA behaalde bij de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november 2023 i 25 zetels. Dat zijn 8 zetels meer dan GroenLinks (8) en PvdA (9) opgeteld bij de verkiezingen in 2021. De partij behaalde in 2023 zeven zetels in de Eerste Kamer i en vormt samen met GroenLinks een gezamenlijke fractie i in de Eerste Kamer van 14 zetels. Er zitten zes Nederlandse leden namens de PvdA in het Europees Parlement i.

2.

Meer over...